Istuta vehreä pensasaita – näillä ohjeilla onnistut
Piha ja puutarha
Istuta vehreä pensasaita – näillä ohjeilla onnistut
Pensasaita tuo pihaan kaivattua näkösuojaa. Voit istuttaa luonnollisen ja vapaasti kasvavan aidanteen vaikka jakamaan puutarhaa eri alueisiin. Kurkkaa selkeät, kuvalliset ohjeet pensasaidan istutukseen!
Julkaistu 23.5.2016
Meidän Talo

Korkeaksi kasvavan pensasaidan saat istuttamalla isotuomipihlajaa, syreenejä tai jasmikkeita. Matalan aidan teet komean syysvärin omaavasta, hyvin tiesuolaa ja lumenpainoa sietävästä koristearoniasta tai pensasangervoista.

Lehtipensasaidan tai aidanteen voi kasvattaa haaroittuneista paljasjuurisista aita-tai astiataimista. Se kasvaa ja versoo nopeasti uutta kasvua. Paljasjuuriset paakkutaimet laitetaan maahan keväällä tai syksyllä. Astiataimia voit istuttaa koko kasvukauden ajan. Syksyllä taimien kasteluntarve on kevättä vähäisempi. Huomioi kuitenkin, että sadevesi ei aina imeydy pintamaata syvemmälle, ja silloin juuristo voi kärsiä vedenpuutteesta.

Kun valitset kasvit pensasaitaasi, tarkista niiden kasvukorkeus ja leveys. Vapaasti kasvava pensasaita tarvitsee enemmän tilaa kuin leikattava pensasaita. Varaa leikattavaan aitaan kolme–neljä lehtipensasta metrille, havuja kaksi–kolme metriä kohden. Jätä vapaasti kasvavan aidan istutusväli pidemmäksi, taimia tarvitset metrille yhden tai kaksi.

Ennen kuin aloitat pensasaidan istutuksen suunnittelun, muista tarkistaa, onko kunnassasi pensasaitoja koskevia säädöksiä ja ohjeistuksia.

Näin istutat pensasaidan

1. Linjalanka on hyvä apuväline suoran istutusrivin linjaamisessa. Kahden narun väliin on lisäksi helppo muodostaa selkeä istutusoja. Jos aita tulee naapuritontin rajalle, sovi sen tekemisestä ajoissa naapureiden kanssa.

2. Paljasjuuriset, haaroittuneet aitataimet myydään 10 kappaleen nipuissa. Irrota muovisuojus ja verkko, erottele taimet ja laita ne muutamaksi tunniksi veteen. Pidä myös astiataimet tovin aikaa vesiastiassa ennen istuttamista.

3. Rajaa istutusalue lapiolla kanttaamalla tai puutarhajyrsimellä. Kasvualueen pohjustaminen on tärkeää, joten poista alueelta siinä mahdollisesti oleva nurmikko, rikkaruohot sekä kivet ja kasvien juuret.

4. Kaiva noin puoli metriä syvä yhtenäinen ojanne ja lisää siihen hyvää ruokamultaa. Kun kasvualusta on laadultaan tasainen, varmistat taimille kunnon kasvun. Voit myös jyrsiä ja muokata maan puutarhajyrsimellä kuohkeaksi

5. Typistä paljasjuuristen aitataimien pitkiä juuria ja leikkaa huonot ja kuivuneet juuret pois, jotta juuristo lähtee hyvin juurtumaan. Voit haroa astiataimien ruukun ympärille kiertyneitä juuria kevyesti auki.

6. Kaiva istutuskuopat ja aseta taimet istutuspaikoilleen. Kastele ne hyvin ja anna veden imeytyä. Täytä kuoppa mullalla ja tiivistä se taimen ympärille. Kastele aitaa istutuksen jälkeen parin viikon ajan.

7. Leikkaa taimet 10–15 cm:n korkuisiksi. Se auttaa niitä haaroittumisessa ja aidasta tulee tuuhea alhaalta asti. Jos haluat tilanjakajana käytettävän aidan alaosastaan harvaksi, jätä taimet leikkaamatta. Älä myöskään leikkaa havutaimia.

8. Kun pidät maanpinnan katteella puhtaana rikkaruohoista ja nurmesta, on nurmikon leikkaaminenkin helpompaa. Pensaiden juurelle voit hyvin istuttaa pieniä sipulikukkia, kuten helmililjoja, idänsinililjaa tai lumikelloja.

Kommentoi »