Istutussuunnitelma: kivikkokasvit aurinkoiseen rinteeseen
Piha ja puutarha
Istutussuunnitelma: kivikkokasvit aurinkoiseen rinteeseen
Paahteisen paikan huolettomat kivikkokasvit kukkivat värikkäästi. Kaunispintaiset kivet ja vihreät havukasvit luovat kontrastin väriloistolle.
Julkaistu 10.6.2016
Viherpiha

Kivikkotarhassa voit kasvattaa monentyyppisiä kasveja, joilla on erilaisia vaatimuksia kasvupaikan suhteen. Huolellisesti perustettu kivikko on helppohoitoinen, mutta ei kuitenkaan pärjää aivan omillaan. Useat kasvit kärsivät rikkakasveista, ja etenkin alussa kannattaa kitkeä ahkerasti, etteivät heinät pääse rehottamaan.

Aurinkoisen rinteen sijaan kivikkotarhan voi perustaa myös katveiseen kallionrinteeseen tai kivensyrjään. Siinä missä se häviää paahteisen paikan väriloistolle, varjon kivikko komeilee tyylikkyydellään ja vehreydellään. Aurinkoisella kivikollakin on usein esimerkiksi puiden latvusten varjostamia kohtia, joissa viihtyvät vähäiseen valoon tyytyvät lajit.

Varjon kivikolle voit istuttaa vaikkapa suloisia purppura- ja tuoksuorvokkeja, kevätkesällä kukkivia piha-, kevät- ja suikeroesikoita sekä huolettomia tuoksukurjenpolvia. Komea töyhtöangervo ja sen matala sukulainen pikkutöyhtöangervo menestyvät myös kivikkotarhassa, samoin kuin mattomaisesti leviävät rönsyansikka ja ruohokanukka.

Lehtevät saniaiset sopivat hienosti katveisen kivikon tunnelmaan. Kallion koloissa ja kivien päällä suikertaa ympäri vuoden vihreänä säilyvä, siro kallioimarre. Näyttävyyttä tuovat reheväkasvuiset kivikkoalvejuuret, jotka kasvavat noin metrin korkuisiksi. Nämä molemmat saniaiset ovat meillä luonnonvaraisia.

Syvämultaisilla paikoilla viihtyvät esimerkiksi taikinamarja, seppelvarpu ja pikkuherukka. Myös lamoavakasvuiset tuhkapensaat, kuten linnan- ja suikerotuhkapensas, ovat kauniita kivikkokasveja ja parhaimmillaan puolivarjossa. Havupensaista varsinkin tuivio sopii varjon kivikolle, mutta se menestyy myös auringossa.

Kivikkokasvien istutussuunnitelma

Esimerkkisuunnitelman istutusalueen koko on noin 7,5 x 4,5 metriä.

Kasvimäärät

  • 4 kääpiökatajaa
  • 4 kääpiömantelia
  • 2 höyhenpensasta
  • 11 euroopanalppitähteä
  • 9 kivikkosuopayrttiä
  • 11 kaukasianpitkäpalkoa
  • 14 seittimehitähteä
  • 9 isokirjokuunliljaa.

Malli-istutuksen kasvit noin 470 euroa.

1. Kääpiökataja, Juniperus communis ’Repanda’

Maanmyötäisesti kasvava kotikatajan muoto tulee läpimitaltaan reilun metrin levyiseksi. Viihtyy sekä niukkaravinteisilla hiekkamailla että tuoreessa mullassa, kunhan kasvualusta on läpäisevä. Rentoversoisena lajina sopii myös luiskiin ja muurien reunoille. Leikkaa ruskettuneet versot pois ja istuta noin metrin välein tai yksittäin.

Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 20–30 cm Kasvuvyöhykkeet: I–V

2. Kääpiömanteli, Prunus tenella

Sievä pikkupensas viihtyy lämpimällä ja suojaisella paikalla. Vaaleanpunaiset kukat hurmaavat lehtien puhkeamisen aikaan. Istuta hyvin kalkittuun ja ravinteikkaaseen, läpäisevään hiekkamultaan. Ei siedä savea eikä seisovaa vettä. Runsas lumipeite edistää talvehtimista. Pidä kasvualusta puhtaana rikkakasveista. Istuta yksittäin tai noin 60 sentin välein.

Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 50–100 cm Kukinta-aika: heinä–elokuu Kasvuvyöhykkeet: I–IV (V)

3. Höyhenpensas, Fothergilla major ’Velho’

Hidaskasvuinen pensas kukkii hunajalta tuoksuvin, valkein kukin. Paksut lehdet saavat keltaisen ruskan. Viihtyy happamassa, tuoremultaisessa tai kuivassa maassa. Kukinta on runsainta auringossa. Ei kaipaa säännöllistä leikkausta, poista tarvittaessa vain vanhoja tai kuivuneita versoja. Sopii yksittäiskasviksi tai pikku ryhmäksi, jolloin taimiväli on 50 senttiä.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 100 cm Kukinta-aika: touko–kesäkuu Kasvuvyöhykkeet: I–III

4. Euroopanalppitähti, Leontopodium alpinum ’Edelweiss’

Kauttaaltaan hopean sävyinen perenna vaatii runsaasti aurinkoa sekä kuivan ja laihan maan, jotta sen kaunis väri säilyy. Hidaskasvuinen ja kestävä, leviää mätäsmäisesti. Kalkitse säännöllisesti ja jaa taimet tarvittaessa keväisin. Istuta 30 sentin välein.

Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 10–20 cm Kukinta-aika: heinä–elokuu

5. Kivikkosuopayrtti, Saponaria ocymoides

Mattomaisesti leviävä kuivan paikan peittokasvi peittyy keskikesällä kokonaan vaaleanpunaisten kukkien peittoon. Lajikkeilla kukat ovat myös valkoisia tai ruusunpunaisia. Istuta taimet 30 sentin välein hiekkapitoiseen, läpäisevään ja hyvin kalkittuun multaan ja jätä niille tilaa levitä. Sopii myös muureille tai korkeiden perennojen reunakasviksi. Jaa taimet syyskesällä. Leviää myös rönsyistä ja siemenistä.

Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 20 cm Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

6. Kaukasianpitkäpalko, Arabis caucasica

Kuivan paikan perenna sopii kivikon lisäksi muureille tai perennapenkin reunuskasviksi. Kukkii runsaasti valkoisin tai vaaleanpunaisin kukin, lehdet ovat harmaanvihreitä. Leikkaa kuihtuneet kukkavanat, niin lehdistö on koristeellinen syksyyn saakka. Mattomainen laji leviää myös siementämällä. Suojaa talveksi lumettomilla paikoilla.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 10–20 cm Kukinta-aika: touko–kesäkuu

7. Seittimehitähti, Sempervivum arachnoideum

Kasvusto koostuu koristeellisista lehtiruusukkeista, joita peittää valkoinen karvoitus. Lehtiruusukkeita kasvaa jatkuvasti lisää, ja niistä muodostuu mattomainen kasvusto. Poikasia on helppo irrottaa ja istuttaa uusille paikoille. Paksuvartiset kukat nousevat lehtien yläpuolelle, kukinnan jälkeen lehtiruusuke kuolee. Viihtyy hyvin ohuessa ja niukassa mullassa, esimerkiksi kivien ja kallion koloissa.

Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 5–10/20 cm Kukinta-aika: kesä–elokuu

8. Isokirjokuunlilja, Hosta undulata ’Univittata’

Kauniit, kirjavat lehdet, joiden keskiosa on valkoinen. Vaikka kuunliljat ovatkin varjon kasveja, valkokirjavalehtiset lajikkeet menestyvät myös auringossa, kunhan kasvualusta on riittävän paksu ja kosteutta pidättävä. Aurinkoisella kivikolla kuunliljoille valitaan syvämultainen kasvupaikka. Istuta noin 40 sentin välein ja anna kasvurauha useiksi vuosiksi. Lannoita keväisin kompostimullalla.

Valon tarve: aurinkoisesta varjoon Korkeus: 40–60 cm Kukinta-aika: heinäkuu

Kommentoi »