Hempeä perennapenkki hurmaa ihanalla kokonaisuudella, joka rakentuu tarkoin valituista kasveista. Herkkäkukkaiset lajit, kuten kielot, lemmikit, kellot, vuokot ja harsokukat, ovat täydellinen valinta romantikon perennapenkkiin. Tärkeä merkitys on myös perennapenkkiin istutettavien kasvien lehtien väreillä ja muodoilla. Esimerkiksi monenlaisilla kasvupaikoilla viihtyvän jättipoimulehden pyöreisiin, sahalaitaisiin lehtiin tiivistyvät kauniisti kaste- ja sadepisarat. Katveisiin ryhmiin sopivat hienot saniaiset, imikät, peipit ja kuunliljat. Valoisilla paikoilla perennapenkeissä keikistelevät hopeanhohtoiset härkit ja marunat sekä sirot heinät, kuten nuokkuhelmikkä.
Lempeät pastellisävyt – vaaleanpunainen ja roosa, hento violetti, vaaleat sinisen sävyt, laimea keltainen ja erilaiset valkoisen vivahteet – hallitsevat hempeän perennapenkin kasviryhmien värimaailmaa. Pastellit sointuvat kauniisti keskenään, ja niihin on helppo yhdistää mausteeksi jokin voimakas väri, jos vaikutelma tuntuu liian pliisulta. Rauhalliset havukasvit, tuuheat lehtipensaat ja lehtevät saniaiset muodostavat hienon taustan herkille kasviryhmille, jolloin tuloksena on tasapainoinen ja kaunis perennapenkki.
Istutussuunnitelma: hempeä perennapenkki
Malli-istutuksen koko noin 6 x 2,5 metriä.
Kasvimäärät
- 7 soreahiirenporrasta
- 4 särkynyttäsydäntä
- 5 tarhajalomalvaa
- 5 syysleimua
- 6 puistolemmikkiä
- 8 valkovarjohiippaa
- 5 verikurjenpolvea
Malli-istutuksen kasvien hinta noin 200 euroa.
Hempeän perennapenkin kasvien korkeudet
- Korkeimmat 70–120 cm: soreahiirenporras, särkynytsydän ja syysleimu
- Keskikokoinen 50–70 cm: tarhajalomalva
- Matalimmat 20–40 cm: puistolemmikki, valkovarjohiippa ja verikurjenpolvi.
1. Soreahiirenporras, Athyrium filix-femina
Vaaleanvihreälehtinen saniainen voi kasvaa jopa puolentoista metrin korkuiseksi, mutta on silti olemukseltaan siro ja keveä. Kasvaa Lappia lukuun ottamatta luonnonvaraisena runsasravinteisilla ja tuoreilla mailla lehdoissa ja purojen varsilla. Puutarhassa se sopii veden äärelle, metsäpuutarhaan, rodojen seuraksi ja katveisten perennaistutusten taustaksi. Istuta taimet reilun puolen metrin välein hapahkoon savi- tai turvemultaan ja lisää keväisin taimien tyvelle lehti- tai karjanlantakompostia.
Valon tarve: puolivarjosta varjoon Korkeus: 70–120 cm
2. Särkynytsydän, Lamprocapnos spectabilis ’Alba’
Romantikon perennapenkki tarvitsee ehdottomasti tämän kasvilajin! Särkynytsydän ihastuttaa toispuoleisesti kaartuvilla kukkatertuillaan, joissa riippuvat sydämen muotoiset, suloiset kukat. ’Alba’-lajikkeen kukat ovat puhtaanvalkoiset, ja se on hieman hentokasvuisempi ja vaalealehtisempi kuin punavalkokukkainen laji. Leikkaa kuihtuneet versot lyhyiksi, niin kukinta uusiutuu loppukesällä. Istuta tuoreeseen maahan 40 sentin välein ja anna kasvurauha. Runsas typpilannoitus rehevöittää kasvuston ja altistaa sen sienitaudeille.
Valon tarve: puolivarjoon Korkeus: 80–100 cm Kukinta-aika: touko–kesäkuu
3. Tarhajalomalva, Sidalcea x cultorum ’Elsie Heugh’
Runsaskukkaisen perennan herkät, hennon vaaleanpunaiset kukat ovat tiheinä terttuina versojan latvoissa ja ylimmät lehdet ovat syväliuskaisia. Painavat kukkaversot vaativat yleensä tuennan. Istuta taimet ravinteikkaaseen ja hiekalla kevennettyyn multaan ja kastele poutakausina aurinkoisilla paikoilla. On hieman arka eikä siedä talvimärkyyttä. Leviää maltillisesti maanalaisten rönsyjensä avulla ja sopii myös kivikkoryhmiin ja leikkokukaksi. Tarjolla on myös valkoisia ja punaisia lajikkeita.
Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 50–70 cm Kukinta-aika: kesä–elokuu
4. Syysleimu, Phlox paniculata ’Bright Eyes’
Perinteikkäästä pihakasvista on jalostettu lukuisia lajikkeita. Kasvupaikan suhteen hieman vaatelias, sillä epäsuotuisissa oloissa altistuu usein härmälle. Parhaiten leimut menestyvät valoisassa ja tuulensuojaisessa paikassa. Istuta tyvelle matalia peittokasveja, jotta juuristo ei kuivu. Lannoita maltillisesti ja kastele poutakausina, mutta älä suihkuta vettä lehdille. Jaa ja istuta taimet uudelleen noin viiden vuoden välein.
Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 70–100 cm Kukinta-aika: elo–lokakuu
5. Puistolemmikki, Myosotis sylvatica ’Victoria Indigoblue’
Luonnonvaraisena kosteilla niityillä ja veden äärellä kasvava perenna viihtyy puutarhassa kuivemmassakin maassa. Lyhytikäinen, mutta siementää runsaasti ja säilyy siten kasvupaikallaan. Olemukseltaan hento ja kasvutavaltaan mätästävä, sopii muun muassa luonnontilaiseen puutarhaan, puiden ja pensaiden alustoille sekä kivikkoryhmiin, mutta myös perennapenkkiin. Helppo pitää kurissa kitkemällä. Istuta 30 sentin välein tai lisää siemenistä.
Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 20–40 cm Kukinta-aika: touko–heinäkuu
6. Valkovarjohiippa, Epimedium youngianum ’Niveum’
Sirolla maanpeiteperennalla on kauniit herttamaiset lehdet ja valkoiset, nuokkuvat kukat. Se viihtyy katveisilla puiden ja pensaiden alustoilla sekä perennapenkissä korkeiden perennojen edustalla. Leviää melko hitaasti kasvupaikalleen ja vaatii kasvurauhaa. Kasvualustaksi käy kosteutta pidättävä, runsasravinteinen multa-, savi- tai turvemaa, menestyy myös happamassa maassa alppiruusujen kumppanina. Taimiväli on 30 senttiä.
Valon tarve: puolivarjosta varjoon Korkeus: 25 cm Kukinta-aika: touko–kesäkuu
7. Verikurjenpolvi, Geranium sanguineum ’Album’
Lounaisimmassa Suomessa luonnossa kasvavan lajin valkokukkainen lajike kasvaa mätäsmäisesti ja muodostaa tuuhean ja peittävän kasvuston. Sirot, liuskoittuneet lehdet saavat punaisen syysvärin. Lannoita keväisin kompostimullalla. Kaunis perennaryhmien reunakasvina, menestyy myös laihoilla mailla, kuten kivikkoryhmissä. Istuta 40 sentin välein.
Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 25–30 cm Kukinta-aika: kesä–elokuu