Istutussuunnitelma: nopeasti kasvavat puut ja pensaat
Piha ja puutarha
Istutussuunnitelma: nopeasti kasvavat puut ja pensaat
Nopeasti kasvavat puut ja pensaat tuovat pihaan hetkessä enemmän vihreyttä ja suojaavaa kasvillisuutta. Valitsemalla nopeakasvuisia lajeja ja suuria taimikokoja piha on pian valmiin näköinen. Tutustu istutussuunnitelmaamme!
Julkaistu 7.5.2018
Viherpiha

Nopeasti kasvavat puut ja pensaat tuovat helpotusta erityisesti paljaiksi parturoiduille kaupunkitonteille, joiden ongelma on rakennusten sijoittelu lähelle toisiaan. Kasveja tarvitaan silloin näkösuojaksi, tilan rajaajiksi tai vaikkapa vaimentamaan melua.

Nopeasti kasvavat puut ja pensaat muodostavat puutarhan kehyksen, ja varsinkin puiden paikat kannattaa miettiä huolella. Istutusryhmiä helppo täydentää myöhemmin esimerkiksi perennoilla tai yksittäiskasveilla.

Pensaat käyvät moneen tarkoitukseen. Korkeat ja alhaalta asti tuuheat lajit ovat mainioita aidanne-, tausta- ja näkösuojapensaita. Kadunvarressa menestyvät tuomipihlajat, aroniat ja heisiangervot, jotka sietävät tuulta, aurauslunta ja tiesuolaa. Rehevälehtiset pensaat sitovat myös tehokkaasti pölyä. Oleskelupaikan suojaksi voit valita ihanasti tuoksuvia jasmikkeita, koreita hortensioita tai vaikkapa hienon marjaomenapensaan.

Matalahkoilla pensailla korvaat tai täydennät perennapenkin. Valkokukkaiset verho- ja koivuangervo, vaaleanpunaiset ruusu- ja loistoangervo sekä keltalehtiset keijuangervolajikkeet kukkivat ensimmäisen vuoden versoilla ja ovat heti näyttävän näköisiä. Niiden seuraksi sopivat esimerkiksi matalat katajalajikkeet. Aurinkoisilla ja melko kuivilla paikoilla viihtyvät suikero- ja punavihma sekä pensasväriherne.

Puumaiset salavat, kuten raita, hopeasalava ja jokipaju, ovat nopeakasvuisia pioneeripuita. Pikku pihoille ne eivät kuitenkaan sovi, vaikka ne sietävät hyvin leikkausta. Kasvupaikan suhteen vaatimattomat pihlajat sen sijaan mahtuvat myös kapeille tonteille. Kotipihlajan ohella hienoja pihapuita ovat muun muassa suomen-, taatan-, helmi- ja tuurenpihlaja.

Nopeasti kasvavat havukasvit ovat tavallisesti lehtipensaita ja -puita hidaskasvuisempia, mutta tarjoavat vehreyttä ja suojaa läpi vuoden. Useita lajeja, kuten pylväsja timanttituijia, myydään valmiiksi noin parin metrin korkuisina taimina. Myös lehtipuista ja -pensaista kannattaa kysellä isoja taimikokoja myymälöistä.

Istutussuunnitelma: nopeasti kasvavat puut ja pensaat

Puut antavat pensasryhmälle kerroksellisuutta ja rytmiä – toisinaan myös väriä. Tämä suojaisa istutus sopii kadunvarteen tai vaikkapa oleskelupaikan taustaksi.

Malli-istutuksen koko noin 11 metriä x 5,5 metriä.

Kasvimäärät:

  • 1 punakoivu
  • 2 kynäjalavaa
  • 5 hovijasmiketta
  • 5 laikkukirjokanukkaa
  • 6 pensashanhikkia
  • 5 rinneangervoa
  • 4 sinikuusamaa.

Malli-istutuksen kasvien hinta noin 340 euroa.

1. Punakoivu, Betula pubescens f. rubra

Hieskoivun punalehtinen muoto on lähtöisin Ylikiimingistä, ja se menestyykin parhaiten Pohjois-Suomessa. On nuorena nopeakasvuinen, ja runko säilyy valkeana myös puun vanhetessa. Vaatimaton kasvualustan suhteen, mutta viihtyy parhaiten tuoreilla turve- ja moreenimailla. Lehtien punainen väri on voimakkain auringossa. Pintajuurisena hyvin arka maantäytöille. Istuta yksittäispuuksi tai muutaman kappaleen ryhmäksi vihreälehtisten lajien kanssa, taimiväli on noin viisi metriä. Ei leikkaustarvetta, poista kuivuneet tai vioittuneet versot syyskesällä.

Valon tarve: aurinko

Korkeus: 10 m

Kukinta-aika: toukokuu

Menestymisvyöhykkeet: I–VII

2. Kynäjalava, Ulmus laevis

Meillä paikoin luonnonvarainen, jalo lehtipuu kasvaa yleisimmin tuoreilla ja kosteilla rannoilla. Istutettuna menestyy kuivemmassakin multa- tai savimaassa, kunhan se on syvämultainen ja kalkittu. Pienet punaruskeat kukat avautuvat ennen lehtien puhkeamista ja peittävät puun punertavaan huntuun. Lehdet ovat karheita ja toispuoleisia. Aluksi melko nopeakasvuisesta puusta tulee vanhemmiten leveälatvuksinen ja komea. Runko kestää kolhuja ja tiesuolaa. Sietää leikkausta, ja haavat kylestyvät hyvin, mutta yleensä kuivien oksien karsiminen riittää.

Valon tarve: aurinko

Korkeus: 15–20 m

Kukinta-aika: toukokuu

Menestymisvyöhykkeet: I–IV

3. Hovijasmike ’Tuomas’, Philadelphus pubescens

Pysty- ja rotevakasvuinen pensas peittyy tuoksuvaan, kellanvalkoiseen kukkahuntuunsa heinäkuun loppupuolella. Muiden jasmikkeiden tapaan tekee runsaasti tyvivesoja ja säilyy alhaalta asti vihreänä, kun poistat vanhimpia ja huonosti kukkivia versoja vuosittain. Kasvualustaksi sopii tuore-, runsasravinteinen ja kalkittu maa. Kukinta on runsainta auringossa. Istuta yksittäin, suoja- tai taustapensaaksi tai aidanteeksi noin metrin välein.

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Korkeus: 4–5 m

Kukinta-aika: heinäkuu

Menestymisvyöhykkeet: I–IV

4. Laikkukirjokanukka, Cornus alba ’Elegantissima’

Valkealaikkuisten lehtiensä ansiosta koko kesän hyvin koristeellinen pensas sopii monenlaisille kasvupaikoille. Paras kasvualusta on tuore ja ravinteikas, savipitoinen ja kalkittu multamaa. Sietää myös ajoittaista seisovaa vettä, mutta ei kuivuutta. Nopeakasvuisena on hyvä suoja-, taustaja aidannepensas. Sopii erityisen hienosti vesialtaan äärelle. Syysväri on keltainen, lehtien pudottua paljastuvat ruskeanpunaiset versot. Harvenna säännöllisesti vanhimpia versoja, sillä uudet ovat värikkäimpiä.

Valon tarve: aurinko–varjo

Korkeus: 2–3 m

Kukinta-aika: kesäkuu

Menestymisvyöhykkeet: I–IV (V)

5. Pensashanhikki, ’Sandved’ Dasiphora fruticosa

Melko nopeakasvuiset hanhikit rakastavat aurinkoa ja kukkivat ahkerimmin, kun istutat ne tuoremultaiseen, kalkittuun ja ravinteikkaaseen maahan. ’Sandved’ sietää jopa paahdetta ja sopii siten myös rinteisiin ja kivikkoryhmiin. Harvenna pensaita säännöllisesti tai leikkaa tarvittaessa alas. Istuta taimet 70 sentin välein.

Valon tarve: aurinko

Korkeus: 120 cm

Kukinta-aika: kesä–lokakuu

Menestymisvyöhykkeet: I–V

6. Rinneangervo, Spiraea densiflora

Kasvutavaltaan pyöreähkö pensas on vaatimaton kasvualustan suhteen ja menestyy esimerkiksi kuivissa luiskissa ja rinteissä. Se muistuttaa hieman koivuangervoa, mutta kukat ovat vaaleanpunaisia. Kukkii saman vuoden versoilla. Risuisen näköinen pensas on helppo uudistaa leikkaamalla alas keväisin. Peittää hyvin kasvualustansa, eikä rikkakasveille jää juuri tilaa. Parhaimmillaan ryhmänä. Istuta taimet 70–80 sentin välein.

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Korkeus: 50–100 cm

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Menestymisvyöhykkeet: I–V

7. Sinikuusama, Lonicera caeruleum

Erittäin kestävä ja huoleton pensas puhkeaa lehteen varhain keväällä. Lehdet tummuvat kesän mittaan. Vaaleankeltaiset kukat ovat melko huomaamattomia. Syksyllä kypsyvät siniset marjat ovat koristeellisia ja syömäkelvottomia. Hoidoksi riittää harvennus keväisin, mutta pensas sietää myös alasleikkauksen. Istuta tuoremultaiseen maahan, taimiväli on noin metri.

Valon tarve: aurinko–varjo

Korkeus: 100–150 cm

Kukinta-aika: toukokuu

Menestymisvyöhykkeet: I–VII

Kommentoi »