Istutussuunnitelma: perhosia houkutteleva istutus
Piha ja puutarha
Istutussuunnitelma: perhosia houkutteleva istutus
Perhoset ovat hyönteismaailman kaunottaria. Sopivilla kasvivalinnoilla houkuttelet niitä pihallesi keväästä pitkälle syksyyn. 
29.5.2017
 |
Viherpiha

Kasvit houkuttelevat perhosia tuoksuillaan, väreillään ja muodoillaan. Perhosilla on erinomainen hajuaisti sekä suuret verkkosilmät, joilla ne pystyvät aistimaan ihmissilmälle näkymätöntä, kukkien heijastamaa ultraviolettisäteilyä. Päiväperhoset suosivat erityisesti keltaisia, violetteja ja purppuran sävyisiä kukkia, öisin lentävät lajit puolestaan vaaleita sävyjä. leveät sarjakukintoiset kasvit tarjoavat perhosille hyvän laskeutumisalustan.

Perhosten ystävällä riittää valinnan varaa kasviryhmiä suunnitellessaan. Parhaiten onnistut yhdistämällä puutarhakasvien seuraksi luonnon- ja hyötykasveja sekä kesäkukkia. Runsaimmin lajeja löytyy perennoista. Perhosten mieleen ovat muun muassa syysleimut, malvat, kevätvuohenjuuri, maksaruohot, tädykkeet ja helokit. Luonnonlajeista mainioita ovat esimerkiksi rantakukka, päivänkakkara, pietaryrtti ja purtojuuri. Kesäkukkaruukkuihin kannattaa istuttaa verbenoita, tulikruunuja, samettiruusuja ja koristetupakkaa.

Monet mausteyrtit ovat oivallisia perhoskasveja tuoksuvine lehtineen ja kukkineen. Voit istuttaa minttuja, timjamia, mäkimeiramia ja ruohosipulia myös ruukkuihin parvekkeelle. Hyötytarhassa marjapensaat houkuttelevat perhosia.

Loppukesällä kukkiva talvenarka syyssyrikkä on hienoimpia perhoskasveja. Sen tuoksuvat, yleensä tummanvioletit kukkatertut keräävät komeita amiraaleja.

Monipuolinen kasvisto kiinnostaa myös muita pölyttäjiä, hyödyllisiä pikku eliöitä ja lintuja – ja samalla lisää puutarhasi elämyksellisyyttä ja ekologisuutta.

Perhosia houkutteleva istutussuunnitelma aurinkoiseen paikkaan

Istutusryhmän koko noin 7,5 x 3 metriä

Kasvimäärät

  • 7 kultaherukkaa
  • 7 tarhakurtturuusua
  • 8 sinipallo-ohdaketta
  • 9 punakärsämöä
  • 7 ahdekaunokkia
  • 10 isoniittyhumalaa

Malli-istutuksen kasvit noin 340 euroa.

Kasvien korkeudet

  • Korkeimmat 1–2 m: kultaherukka ja tarhakurtturuusu
  • Keskikokoiset 80–120 cm: sinipallo-ohdake ja ahdekaunokki
  • Matalimmat 20–30 cm: punakärsämö ja isoniittyhumala

 

1. Kultaherukka, Ribes aureum

Kestävä ja kasvupaikan suhteen vaatimaton pensas kukkii keltaisin, tuoksuvin kukin. Elokuussa kypsyvät mustat, kiiltävät marjat ovat herkullisia, mutta linnut ehtivät usein apajille ensimmäisinä. Lehdet puhkeavat varhain ja saavat syksyllä hienon, punaisen ruskan. Sopii esimerkiksi suoja- ja aidannepensaaksi, sillä sietää maantiesuolaa ja tuulta. Istuta taimet 70–100 sentin välein. Poista säännöllisesti keväisin vanhimpia ja hentoja versoja tai uudista ränsistyneet pensaat leikkaamalla ne alas.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 100–200 cm Kukinta-aika: toukokuu Kasvuvyöhykkeet: I–V (VI)

2. Tarhakurtturuusu, Rosa ’Blanc Double de Coubert’

Tiheäversoinen pensas muodostaa juurivesoja, mutta on tavallista kurtturuusua hillittykasvuisempi. Suuret, puhtaanvalkeat kukat ovat puolikerrannaisia ja tuoksuvia. Kukinta kestää miltei pakkasiin saakka, mutta sateisina kesinä kukat ruskistuvat herkästi. Tummanvihreä lehdistö saa keltaisen syysasun. Kiulukoita muodostuu niukasti. Kasvualustan suhteen vaatimaton, menestyy myös kuivahkoilla hiekkamailla. Kukinta on runsainta ravinteikkaassa hiekkamassa lämpimällä paikalla. Sietää alasleikkauksen ja kukkii ensimmäisen vuoden versoilla.

Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 150 cm Kukinta-aika: kesä–syyskuu Kasvuvyöhykkeet: I–III

3. Sinipallo-ohdake, Echinops bannaticus

Pystykasvuinen ja tukevaversoinen perenna viihtyy lämpimällä paikalla hyvin kalkitussa ja lannoitetussa, hiekkapitoisessa maassa. Harmahtavat lehdet ovat piikikkäitä ja alapuolelta vaaleita, ja pyöreät mykerökukinnot houkuttelevat runsaasti perhosia ja muita pölyttäjiä. Kasvattaa paksun juuriston eikä pidä siirtämisestä. Kylväytyy itsekseen, mutta voit estää liiallisen leviämisen taittamalla kuihtuneet kukinnot pois. Sopii hyvin leikko- ja kuivakukaksi. Istuta taimet 35 sentin välein.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 80–120 cm

Kukinta-aika: heinä–syyskuu

4. Punakärsämö, Achillea millefolium ’Cerise Queen’

Koko maassa luonnonvaraisena kasvavan siankärsämön kestävä punakukkainen lajike kukkii pitkään. Viihtyy kuivilla paikoilla ja kivikkoryhmissä, mutta myös hiekalla parannetussa, tavallisessa puutarhamaassa. Kukinta jatkuu pitkälle syksyyn, kun leikkaat kuihtuneet kukat. Samalla estät liiallista siementämistä. Lannoita niukasti ja jaa taimet 3–4 vuoden välein. Istuta noin 40 sentin välein.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 30–60 cm

Kukinta-aika: heinä–elokuu

5. Ahdekaunokki, Centaurea jacea

Kestävä luonnonperenna houkuttelee violetinpunaisilla kukillaan runsaasti värikkäitä päiväperhosia, kuten nokkosperhosia ja neitoperhoja. Se muodostaa tuuhean kasvuston ja peittää hyvin rikkakasvit alleen. Kasvualustaksi sopii hiekansekainen puutarhamulta. Menestyy myös laihassa maassa, mutta silloin kukkia on vähemmän ja kasvi jää matalaksi. Jaa taimet tarvittaessa keväällä tai syksyllä, leviää jonkin verran myös siementämällä.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 80 cm

Kukinta-aika: heinä–elokuu

6. Isoniittyhumala, Prunella grandiflora ’Alba’

Runsaskukkainen, matala perenna sopii reunakasviksi ja viihtyy myös kivikkoryhmissä. Alkuperäinen laji on sinikukkainen, valkoisen lisäksi on myös punakukkaisia lajikkeita. Pystyt kukinnot muistuttavat kuihtuneina hieman humalan käpymäisiä emikukintoja. Istuta hiekkapitoiseen, ravinteikkaaseen ja hyvin kalkittuun maahan. Sopiva taimiväli on 30 senttiä.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 20–30 cm

Kukinta-aika: heinä–elokuu

Lue lisää

Kommentoi »