Perusta ekologinen puutarha – 24 vinkkiä
Piha ja puutarha
Perusta ekologinen puutarha – 24 vinkkiä
Ekologisesti perustettu ja ylläpidetty puutarha voi hyvin. Luo kukoistava puutarha, jossa luonto huomioidaan kasvien valinnassa ja puutarhanhoidossa.
Julkaistu 7.10.2016
Viherpiha

Kasvien valinta

1. Tavoittele helppohoitoisuutta

Valitse kasvit kasvupaikan kasvuolojen mukaan, silloin puutarha hoitaa melkein itse itsensä. Pääset myös parvekkeella helpommalla, kun ruukkuviljelyssä yhdistelet samanlaista kastelua vaativat kasvit samaan ruukkuun. Hyödynnä tontilla oleva kasvillisuus, se on jo osoittanut viihtyvänsä siellä.

2. Istuta ryhmään

Suosi istutusryhmissä kerroksellisia kokonaisuuksia. Ryhmässä kookkaammat kasvit suojaavat pienempiä kasveja kylmältä, tuulelta ja auringon paahteelta. Lisäksi ryhmässä maan routaantuminen hidastuu ja veden haihtuminen vähenee. Useassa kerroksessa oleva kasvillisuus toimii myös melun vaimentajana. Luonnossakin erikorkuiset kasvit kasvavat yhdessä. Jätä riittävä kasvutila istutuksen yhteydessä.

3. Hyödynnä kallio ja kivet

Kiviaines kerää päivällä lämpöä ja vapauttaa sitä yöllä. Istuta arat kasvit kallion kupeeseen tai kata niiden kasvualusta soralla. Huomioi kuitenkin kasvien valovaatimukset! Sijoita istutusryhmien sekaan isoja kiviä tai esimerkiksi kivestä tehtyjä lyhtyjä. Kasaa tai muuraa kivistä istutusryhmälle kunnon rajaus: saat samalla kohopenkin ja sille lämpimän reunuksen.

4. Korvaa nurmikko

Nurmiheinät vaativat paljon hoitoa ja ylläpitoa. Jos pihassasi ei tarvita pelialuetta tai muuten vapaata tilaa, mieti korvaisitko nurmikon peittokasveilla tai niityllä. Pienikin niittyalue puutarhassa houkuttelee puutarhaan perhosia ja muita hyönteisiä. Suosimalla kotimaisia luonnonkasveja lisäät puutarhasi monimuotoisuutta.

5. Muista monimuotoisuus

Istuta puutarhaan ja parvekkeelle monenlaisia perhoskasveja. Ravintokasveina ne auttavat erilaisia perhoslajeja ja hyönteisiä lisääntymään ja leviämään. Runsas hyönteismäärä hoitaa kukkiesi pölytyksen ja houkuttelee puutarhaasi myös lintuja ja lepakoita. Ne puolestaan pitävät haitalliset hyönteiset kurissa. Hyviä perhoskasveja ovat esimerkiksi mäkimeirami, syreeni, nauhukset ja isomaksaruoho. Kitke rikkakasvit pois sellaisista paikoista, missä ne haittaavat viljelykasvien kasvua. Jätä niitä kuitenkin puutarhaan, sillä ne tarjoavat erilaisille hyönteisille suoja- ja pesäpaikkoja sekä ravintoa. Houkuttele lintuja pesimään puutarhaasi ripustamalla puihin linnunpönttöjä.

6. Lisää kasveja siemenistä

Pyydä lupa, kun keräät siemeniä muualta kuin omasta pihasta. Merkitse kukinta-aikaan ne kasvit, joista haluat ottaa siemenet talteen. Tarkkaile kasveja säännöllisesti ja kerää kypsät siemenet kuivana ja aurinkoisena päivänä. Voit katkaista kuivan siemenlatvuksen ja laittaa sen paperipussiin. Kypsät siemenet varisevat pussin pohjalle. Itämiskykyiset siemenet ovat kiinteitä ja täyden oloisia. Kuivaa siemenet huolella, jos aiot säilyttää niitä. Kosteus herkistää siemenet itämään.

7. Suosi suomalaisia taimia

Kun teet kasvihankintoja, suosi Suomessa kasvatettuja taimia. Ne ovat ilmastollisesti kestäviä. Samalla kuljetusmatkat ja pakkaamisen tarve pysyvät kohtuullisina. Suomalainen taimi myös työllistää. Suosi muissakin puutarhahankinnoissa suomalaisia tuotteita.

8. Viljele lähiruokaa

Saat pienestäkin tilasta paljon satoa! Kesällä ulkona viihtyviä viljelykasveja on valtava määrä. Kasvata sellaisia lajeja, joista pidät.

Kierrätys

9. Kompostoi jätteesi

Saat erinomaista kasvualusta- ja maanparannusmateriaalia omasta takaa, kun kompostoit eloperäiset jätteesi itse. Kompostissa syntyvä humus maahan lisättynä parantaa esimerkiksi veden ja ravinteiden pidätyskykyä, edistää ilmavuutta lisäävän mururakenteen syntyä, vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa, helpottaa maan muokkausta sekä estää maata tiivistymästä. Kompostia hoitaessasi pääset seuraamaan luonnon kiertokulkua läheltä. Saat eloperäiset jätteet hyötykäyttöön ja palautat humuksessa arvokkaat ravinteet luonnon kiertokulkuun. Maailmasta ei aine häviä mihinkään, se vain muuttaa muotoaan! Jätteen poisvientiin sekä lannoitteiden ja uuden mullan hakemiseen tarvitaan kuljetuksia, joista syntyy hiilidioksidipäästöjä. Siksi kompostointi omassa pihassa tai palstalla on ympäristön kannalta paras vaihtoehto.

10. Kierrätä ja käytä uudelleen

Hyödynnä puutarhassa ja parvekkeella erilaisia käytöstä poistettuja materiaaleja ja esineitä. Se on paitsi hyödyllistä, usein myös kaunista. Klassikko on vanhoista ikkunoista tehty kasvilava, mutta käytä rohkeasti mielikuvitustasi! Säästä myös kaikenlaiset purkit ja ruukut istutusastioiksi, muista kuitenkin puhtaus.

Kastelu

11. Peitä maa

Kasteluntarve vähenee, kun peität paljaan maanpinnan peittokasveilla tai erilaisilla kateaineilla, kuten hakkeella tai soralla. Katteen ansiosta maa pysyy pidempään kosteana, sen rakenne säilyy parempana ja pieneliötoiminta on vilkasta. Käytä katetta myös ruukuissa, se pitää mullan pinnan siistinä ja tasaa kosteusolosuhteita. Katteiden avulla pidät lisäksi rikkakasvit paremmin kurissa.

12. Kastele tarpeen mukaan

Kastelun tarve vähenee myös, kun valitset kasvit kasvupaikan kosteusolosuhteiden mukaan. Muista kuitenkin, että kosteusoloja voi aina muuttaa maanparannustoimilla kasvin toivomuksia vastaaviksi. Ruukkuun istutettavat kasvit voit usein valita oman kastelutyylisi mukaan. Jos olet paljon pois, suosi kasveja, jotka sietävät hyvin kuivuutta.

13. Kerää vesi talteen

Sadevesi kelpaa hyvin kasteluun. Kerää myös katolta tuleva vesi isoihin saaveihin. Hyödynnä lammikoiden ja järvien pintavedet. Käytä merivettä kastelussa vain tilapäisesti. Vaikka Itämeren vesi on vähäsuolaista, se aiheuttaa maan suolaantumista ja herkkien kasvien, kuten perunan, kasvun heikkenemistä. Vältä antamasta ravintokasveille vettä, joka on epämääräisen hajuista tai väristä. Käytä lehtivihanneksille mahdollisimman puhdasta vettä. Seisota vettä auringossa tummassa ämpärissä tai saavissa, niin saat nopeasti ilmalämmintä kasteluvettä.

Lannoitus

14. Lannoita maltilla

Hyödynnä puolikypsä kompostihumus lannoitteena keväällä ja harrasta typpeä sitovien palkokasvien kasvatusta. Kasvata yksivuotisia palkokasveja ainakin kasvimaalla, mutta myös vaikka perennapenkissä. Jos haluat täydentää kasvien ravinnetarvetta, suosi orgaanisia luomulannoitteita, kuten kananlantaa. Epäorgaanisten lannoitteiden valmistus vaatii paljon energiaa. Kun käytät lannoitevalmisteita, noudata annosteluohjeita, vältä liikalannoittamista. Usein kastelu valmisteen levittämisen jälkeen nopeuttaa vaikutusta. Kierrätä lannoitepakkaukset, mikäli mahdollista.

15. Kalkitse tuhkalla

Hyödynnä tulipesään kertynyt tuhka. Käytä sitä kalkitusaineena koristekasveille, hyötykasveille ja nurmikolle. Käyttömäärä on noin 1 dl/m² tai 10 l/100 m² parin vuoden välein. Vältä antamasta tuhkaa happamassa maassa viihtyville kasveille, kuten alppiruusuille tai pensasmustikoille. Ole muutenkin maltillinen tuhkan levityksessä. Suuri määrä tuhkaa nostaa maan pH-arvoa liian korkeaksi, jolloin kasveille käyttökelpoiset ravinteet muuttuvat maassa vaikealiukoiseen muotoon. Käytä tuhkaa myös torjunta-aineena. Sirottele sitä suoraan kasvien päälle esimerkiksi torjumaan kaalikasveissa olevia tuholaisia tai estämään porkkanakärpäsen aiheuttamia vahinkoja.

16. Vaali vastustuskykyä

Pidä huolta kasvien kasvukunnosta riittävällä kastelulla ja tasapainoisella lannoituksella. Kun kasvi on hyväkuntoinen, se on vastustuskykyinen. Silloin kasvitaudit ja tuholaiset eivät pääse iskemään. Liiallinen lannoitus sekä kuivuus altistavat kasvit erilaisille taudeille ja tuholaisille. Käytä terveitä taimia ja kestäviä lajikkeita.

Maanparannus

17. Huolehdi maan viljavuudesta

Paranna puutarhan kasvualustoja säännöllisesti, mieluiten vuosittain. Valitse maanparannusaine maalajin mukaan. Karkeiden moreeni- ja hiekkamaiden vedenpidätyskyky paranee, kun sekoitat maahan 1–3 sentin paksuisen kerroksen savea sekä 3–5 sentin kerroksen kompostihumusta. Saat perennapenkin humuspitoisuutta nostettua, kun silppuat perennojen lehdet ja varret maanpinnan katteeksi. Kasvien on helppo kasvaa ilmavassa maassa, missä mururakenne on kunnossa. Juuret kasvavat helposti, eikä niiden tarvitse porautua tiiviin maan läpi. Juuristosta muodostuu hyvä, tiheä ja toimiva: kasvit saavat helposti vettä ja ravinteita. Ne kestävät paremmin kuivuutta sekä niukempaa ravinnetilaa. Ilmava maa vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa. Maassa olevat pieneliöt ylläpitävät ja lisäävät maan mururakennetta. Ne myös muuttavat ravinteita kasveille käyttökelpoisempaan muotoon. Helli siis pieneliöitä levittämällä kasvimaahan vuosittain eloperäistä ainesta, kuten kypsää kompostihumusta. Ole kärsivällinen, maan parantamiseen menee vuosia, mutta se palkitsee.

18. Selvitä maan kasvukunto

Seuraa kasvien kasvua ja tee havainnoista vuosittain muistiinpanoja puutarhapäiväkirjaan. Sen avulla on helppo tehdä päätelmiä maan kasvukunnosta. Seuraa myös veden imeytymistä maahan. Kun teet havaintoja vuosittain, huomaat muutokset nopeasti. Jos kasvisi kasvavat huonosti tai perustat uutta puutarhaa tai palstaa, teetä maa-analyysi. Se antaa tarkan ja luotettavan tiedon maasi ravinnetilasta ja pH-arvosta. Maa-analyysin pohjalta lannoitus- ja kalkitusmäärät tulevat sopiviksi, eikä ympäristö kärsi liikalannoituksen haitoista, kuten rehevöitymisestä.

Kasvinsuojelu

19. Valitse luonnonmukainen torjunta

Vältä kemiallisten aineiden levittämistä puutarhassa. Jos käytät niitä, noudata ohjeita huolellisesti. Tarkkaile kasvejasi säännöllisesti kasvitautien ja tuholaisten varalta. Ne on helpompi torjua, kun havaitset ne hyvissä ajoin. Poista sairaat kasvinosat mahdollisimman nopeasti. Suosi luonnonmukaisia nesteseoksia ja keitteitä. Kitke rikkakasvit säännöllisesti, kun ne ovat pieniä taimia. Silloin kemiallisen torjunnan tarvetta ei ole. Käytä puutarhassa muutenkin ympäristöystävällisiä pesu- ja suojausaineita.

20. Rajoita leviämistä

Pyri estämään puutarhakasvien leviäminen luontoon, älä istuta puutarhaasi haitallisiksi vieraslajeiksi luokiteltuja kasveja. Leikkaa voimakkaasti leviävien perennojen kukinnot heti kukinnan jälkeen pois. Suosi lajeja, jotka kasvavat meillä luonnonvaraisinakin. Jos tarvitset täyttömaata, pyri varmistamaan, ettei siinä ole runsaasti kasviainesta mukana. Kitke aktiivisesti ympäristösi vieraslajeja pois tai osallistu yhteisiin kitkentätalkoisiin.

Työkalut ja -välineet

21. Hanki koneet ja laitteet yhdessä

Tee yhteistyötä ystävien, sukulaisten ja naapurien kanssa. Hankkikaa tärkeät, mutta vähäisellä käytöllä olevat koneet ja laitteet yhteisiksi. Säästätte kustannuksissa, kun teette materiaalitilauksetkin yhdessä. Järjestäkää yhdessä taimenvaihto- ja kirpputoritapahtumia.

22. Suosi monikäyttöisyyttä

Markkinoilta löytyy esimerkiksi vaihtovarsia, joihin voit kiinnittää erilaisia työkaluja. Selviät vähemmillä työkaluilla ja varastointitilalla. Jos työkalu hajoaa, vartta ei tarvitse vaihtaa.

23. Huolla ja korjaa

Kun pidät työvälineistä hyvää huolta, ne kestävät ja toimivat pitempään. Muista myös pestä työvälineet silloin tällöin kasvitautien ja tuholaisten leviämisen estämiseksi. Tavallinen huolellisesti tehty saippuapesu riittää, tarvittaessa voit käyttää myös desinfioivaa pesuainetta.

24. Valitse koneet huolella

Suosi vähäpäästöisiä puutarhakoneita. Leikkaat pienen nurmialueen näppärästi käsikäyttöisellä kelaleikkurilla. Saat hyvää hyötyliikuntaa, kun haravoit syksyn lehdet käsin etkä käytä lehtipuhallinta. Myös kitkemistä voi harrastaa ilman välineitä. Tosin erilaisten välineiden, kuten haran avulla, se on huomattavasti helpompaa!

Kommentoi »