Istutussuunnitelma: kuivan kankaan perennat
Piha ja puutarha
Istutussuunnitelma: kuivan kankaan perennat
Helppohoitoinen kukkapenkki tuo kukoistuksen myös kesäpaikan pihapiiriin. Kuivan kankaan perennat sopivat mainiosti mökille, jolla vietetään aikaa suosituimpana lomakuukautena eli heinäkuussa.
Julkaistu 5.8.2017
Viherpiha

Kuivassa kangasmetsässä, varpujen peittämässä maastossa sijaitsevan kesäpaikan ympäristö saa säilyä lähellä luonnontilaista. Säästä mökin ympäristön varpumaastoa mahdollisimman paljon, sillä se on kaunista sellaisenaan. Keskitä kasviryhmät rakennusten läheisyyteen ja vahvista kulkureitit kivillä tai puuhakkeella kulutusta kestäviksi.

Kuivan kankaan perennapenkin hoito ei vaadi suurta vaivannäköä, ja vanhat, perinteiset perennalajit kukkivat vuodesta toiseen ilman jakamista ja uudelleen istutusta. Perennaryhmästä voi myös sommitella kesäisiä kimppuja, sillä palavarakkaus, peurankello, illakko ja harjaneilikka ovat kestäviä leikkokukkia.

Kuivan kankaan läpäisevästä, hiekkapohjaisesta ja ohuen humuskerroksen maasta saat oivallisen kasvualustan niukassa ja kuivahkossa maassa viihtyville perennoille, kun sekoitat siihen kompostimultaa, turvepohjaista multaa ja kalkkia. Muotoile kasvualusta reilusti maastoa korkeammaksi, sillä multa painuu vähintään kymmenisen prosenttia.

Lisää keväisin kuivan kankaan lannoitteeksi kompostia ja kalkitse samalla. Kompostimullan ravinteet liukenevat hitaasti kasvien käyttöön, jolloin niiden kasvu säilyy hillittynä eikä esimerkiksi liian korkeiksi hujahtavia varsia tarvitse tukea.

Kuivan kankaan perennat – istutussuunnitelma:

Malli-istutuksen koko noin 5,5 x 3,5 metriä.

Kasvimäärät:

  • 12 palavarakkaus
  • 8 harjaneilikka
  • 7 tarhaillakko
  • 9 peurankello
  • 6 isorikko
  • 8 vuoritatar
  • 12 alaskankleitonia

Malli-istutuksen kasvien hinta noin 270 euroa.

Kasvien korkeudet:

  • Korkeimmat 80–120 cm: palavarakkaus ja illakko
  • Keskikokoiset 40–50 cm: harjaneilikka, isorikko ja peurankello
  • Matalimmat 15–30 cm: alaskankleitonia ja vuoritatar

1. Palavarakkaus, Lychnis chalcedonica

Erittäin talvenkestävä ja perinteikäs laji viihtyy vuosia kasvupaikallaan ilman jakamista. Kukkii näyttävästi hehkuvan punaisin kukin. Sietää paahdetta ja on parhaimmillaan niukkaravinteisessa ja läpäisevässä hiekkamullassa, jolloin varret pysyvät tanakoina eivätkä kaipaa tukemista. Siementää jonkin verran, mutta ei hallitsemattomasti. Istutusetäisyys on 40 senttiä.

Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 80 cm Kukinta-aika: heinä–elokuu

2. Harjaneilikka, Dianthus barbatus ’Mixture’

Vanha pihakasvi kasvaa mätäsmäisesti ja kukkii ahkerasti punasävyisin ja valkoisin kukin. Kaksivuotinen laji säilyy kukkapenkissä siementämällä sekä juurtuvien varsiensa avulla. Joskus se katoaa alkuperäiseltä kasvupaikaltaan ja ilmestyy näkyviin toisaalla. Viihtyy hiekkapitoisessa ja läpäisevässä maassa eikä siedä seisovaa vettä. Suojaa talvisin lumettomilla paikoilla ja istuta taimet 35–40 sentin välein.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 40–60 cm Kukinta-aika: kesä–elokuu

3. Tarhaillakko, Hesperis matronalis

Harjaneilikan tavoin useimmiten vain kaksivuotinen, mutta säilyy kasvupaikallaan siementämällä. Violetin sävyiset tai valkoiset kukat tuoksuvat hurmaavasti erityisesti iltaisin. Jäykät varret eivät kaipaa tukemista. Vaatimaton kasvupaikan suhteen, mutta viihtyy parhaiten kevyessä varjossa, kuten puiden lehvästöjen alla. Menestyy niin hiekka-, savi- kuin multamaillakin ja houkuttelee tuoksullaan yö- ja päiväperhosia. Liiallista leviämistä voit taltuttaa taittamalla osan kukkavarsista pois ennen siementen kypsymistä. Istuta tai kylvä reilun kokoiseksi ryhmäksi, taimiväli on 40 senttiä.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 80–120 cm Kukinta-aika: kesä–elokuu

4. Peurankello, Campanula glomerata

Huoleton ja erittäin kestävä luonnonperenna leviää maanalaisten rönsyjensä avulla maltillisesti ja muodostaa tuuhean kasvuston. Kukinta kestää pitkään ja pitenee entisestään, kun leikkaat kuihtuneet kukkavarret pois. Samalla myös siementäminen pysyy kurissa. Myös valkokukkaisia ja matalia kääpiölajikkeita on saatavana. Luontaisesti niittykasvi menestyy myös savimaassa ja ravinteikkaassa mullassa. Istuta taimet 40 sentin välein. Jaa kasvit halutessasi keväällä tai syksyllä.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 40–50 cm Kukinta-aika: heinä–elokuu

5. Isorikko, Saxifraga hostii

Hyvin kuivuutta sietävä perenna viihtyy esimerkiksi kivikoilla ja kukkapenkeissä ohutmultaisilla mailla. Harmaanvihreät lehdet ovat talvivihantia, ja sirot kukkavanat valkeine kukkineen nousevat selvästi niiden yläpuolelle. Kalkitse kasvualusta huolellisesti ja pidä puhtaana rikkakasveista. Isorikko leviää mätäsmäisesti. Saat uusia taimia helposti irrottamalla kasvustosta lehtiruusukkeita. Istuta 30–40 sentin välein.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 20 / kukkavanat 50 cm Kukinta-aika: kesä–elokuu

6. Vuoritatar, Bistorta affinis

Matala ja hyvin tehokkaasti alustansa peittävä vuoritatar kukkii pitkälle syksyyn saakka. Tähkämäiset kukinnot ovat auetessaan lähes valkoisia, mutta muuttuvat lopulta tummanpunaisiksi. Osittain talvivihreä lehdistö on hyvä suojata lumettomilla paikoilla. Viihtyy läpäisevässä hiekkamullassa eikä siedä seisovaa vettä. Jaa taimet keväisin muutaman vuoden välein, sillä kasvustot harvenevat keskeltä. Taimiväli on 30 senttiä.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 20 cm Kukinta-aika: heinä–syyskuu

7. Alaskankleitonia, Claytonia sibirica

Mattomaisesti leviävä perenna on lyhytikäinen, mutta se siementää runsaasti ja säilyy sen vuoksi elinvoimaisena. Laji suosii runsasmultaisia maita, mutta menestyy myös laihemmilla kasvupaikoilla. Vaaleanvihreät lehdet ovat talvivihantia. Pienissä, tähtimäisissä kukissa voi erottaa vaaleanpunaiset suonet, kun niitä katsoo läheltä. Lehtikarike saa jäädä kasvuston päälle. Ei vaadi muuta hoitoa kuin silmälläpitoa, ettei leviä hallitsemattomasti. Myös muurahaiset kuljettavat siemeniä.

Valon tarve: auringosta varjoon Korkeus: 15-25 cm Kukinta-aika: touko–syyskuu

Lue lisää:

Kommentoi »