Meidän Mökki

Tavallisesta mökkipihasta hauskojen oivallusten temmellyskentäksi – ”Täällä ei mennä tukka kireällä, vaan aina on huumorille tilaa”

Tavallisesta mökkipihasta hauskojen oivallusten temmellyskentäksi – ”Täällä ei mennä tukka kireällä, vaan aina on huumorille tilaa”
Eeva Heikkisen ja Jouko Ahosen mökkipiha on täynnä hauskoja oivalluksia, jotka ovat ideoita pulppuavan mielen ja ahkeran tekijän aikaansaannosta. Villeimpiin toteutuksiin lukeutuvat kiven päälle rakennettu puumaja ja vanhojen aarteiden museoaita.
Julkaistu: 1.4.2021

Viimeisen kaarteen jälkeen mieleen hiipii ajatus, että ollaan väärällä tiellä. Pienen kukkulan viertä kiemurtelevalle pikkutielle ei mahtuisi kahta autoa rinnakkain, ja välillä yhdenkin pitäminen tiellä tuntuu vaikealta. Kauhistuttaa, että joutuisi palaamaan takaisin peruuttamalla. Onneksi autonikkuna on auki ja sisälle kantautuu jostain iloista naurua. Helpotuksen huokaus – vieras on tullut oikeaan paikkaan.

Konnevedellä sijaitseva lautarakenteinen mökki on rakennettu vuonna 1964. Mökkiä ympäröi 2000 neliön tontti. Suuri, tanssilavaksi kutsuttu terassi on kesäelämän keskus.

Mökki ja sen pihapiiri avautuvat kuin varkain puiden takaa tulijan ihasteltavaksi. Pihalla on alkamassa Eeva Heikkisen ja Irmeli Nurmisen perinteinen mökkipäivä. Naiset ovat ystäviä jo viiden vuosikymmenen takaa. Hersyvä nauru tarttuu, ja aurinkokin päättää liittyä säteillään kesäpäivän tunnelmaan.

– Meillä on sellainen salainen mökkiseura. Mökkeilemme välillä Irmelin mökillä Äänekoskella ja välillä täällä meidän mökillä. Aina on yhtä hauskaa vaihtaa ideoita, Eeva kertoo.

– Hieman pitkäksi venähtänyt ystävyys tekee yhteiset mökkikujeet helpoiksi. Valmistamme yhdessä ruokaa, paljuilemme ja saunomme. Minä pulahdan aina järveenkin, Eeva pysyy mieluummin rannalla, Irmeli kertoo.

Innokkaat Lapin-matkaajat tuovat mökkituliaisiksi keloa ja tuohta. Tuohella verhoiltu roskakori on yksi upeista toteutuksista.

Pihapiiri on pullollaan ideoita ja kekseliäitä toteutuksia. Toteutusten takana on Jouko Ahonen, joka on tänään väistänyt takavasemmalle naisten päivän vuoksi.

Mökki on ollut Eevalla ja hänen perheellään vuodesta 1995. Vuosien ajan se sai olla perusmökkinä. Piha oli puiden miehittämä, ja mökiltä saunalle johti vain pikkuruinen kinttupolku. Pientä puutasannetta ei voinut hyvällä tahdollakaan kutsua terassiksi.

Viisi vuotta sitten tontilla alkoi rymistä oikein toden teolla. Ensin kaatui valtava määrä puita, ja sen jälkeen Jouko päätti rakentaa terassin. Terassin jälkeen hän rakensi vielä mökiltä rantaan vievän laituripolun.

– Ehdotin jotain hieman pienempää terassialuetta, mutta minkä teet – miehen on tehtävä, mitä miehen on tehtävä, Eeva kertoo ja nauraa.

Irmelin ja Eevan kesäruoka valmistuu juttelun ohella. Itse savustettu kala, omasta maasta nostetut perunat ja mökkipihan mustikoista valmistettu piirakka ovat täydellinen ateria.
Jouko on ahkeroinut mökille uudet kulkuväylät ja suuren terassin.

Nyt mökin eteen avautuva, myös tanssilavaksi kutsuttu terassi on kesäelämän keskipiste. Neliöt tuplaantuivat terassin ansiosta, ja 60 neliön mökki on nykyisin omistajilleen 120 neliön kesäkeidas.

Kun Eeva ajatteli ääneen unelmaansa tiskata ulkona, olivat Joukon korvat tarkkana. Hän sahasi kasan kierrätyslautoja ja ruuvasi ne kesäkeittiöksi mökin seinustalle. Kaiken kruunaa oksan sisälle sijoitetusta vesiletkusta pirskahteleva juokseva vesi.

– Vesi juoksee omalla painollaan mökin katolle asennetusta vesisäiliöstä. Aurinko lämmittää sen juuri sopivaksi perunanpesuvedeksi, Eeva kertoo.

– Jouko on sellainen ideapankki, ideoi yöllä ja toteuttaa päivällä. Hänen mökkipäivänsä kuluvat pääsääntöisesti työvaatteet päällä, Irmeli sanoo.

Kiven päälle tehdyssä risupesässä pesivät erilaiset koristelinnut sulassa sovussa. Pöllön silmiin syttyvät valot iltahämärissä.

Mökkimiljöö on omistajiensa näköinen. Perinteinen risuaita oli oiva kohde museoitavaksi. Kaikki mökiltä löytynyt vanha tavara soviteltiin sen koristeeksi. Nyt sade ja tuuli saavat patinoida lisää niiden jo valmiiksi harmaita ja ruostuneita pintoja. Eeva nappaa kirpputoreilta aina lisää vanhaa esineistöä aidan täytteeksi. Tulevaisuudessa niille on enemmän tilaa aidan jatkuessa tontin rajaa pitkin.

– Täällä ei mennä tukka kireällä, vaan aina on huumorille tilaa. Tekeillä ovat variksenpelättimet, joille sujahtavat cowboyhatut päähän ja kengät jalkaan.

Mökkipihan kruunu on suuren kivilohkareen päälle rakennettu Artun maja. Sen Jouko rakensi Eevan tyttären pojalle puumajan korvikkeeksi. Nyt nuoreksi mieheksi venähtänyt Arttu nikkaroi majansa suojissa.

– Jouko etsi kauan puuta, jonne majan olisi voinut rakentaa. Viimein hän otti kiviporan ja toteutti villin suunnitelman kiven päälle rakennetusta majasta. On sitä päivitellyt yksi, jos toinenkin, Eeva kertoo.

Vanhasta riihestä tehty sauna on säilyttänyt särmikkyytensä.
Jouko on asentanut ovenkahvaksi luonnonpuusta kuoritun puunkäppyrän.

Palju on jo lämmin. Sen tai saunan lämmitykseen ei sentään tarvita Pelle Pelotonta. Ne Eeva ja Irmeli hoitavat kaksissa naisin.

Naiset vetävät kannen syrjään ja pulahtavat tottuneesti lämpimään veteen. Paljuhetken viimeistelee Joukon suunnittelema herkkulautta. Se on valmistettu uretaanilevystä, johon on tehty lovet kylmäkalleille. Niiden päälle nostetaan tarjotin, jolla paljuherkut ja juomat matkaavat viileinä paljun toiselta laidalta toiselle.

On aika rentoutua ja kippistää kesälle.

– Käymme saunassa ja paljussa useita kertoja. Kuuntelemme ikivihreitä sävelmiä radiosta ja nauramme miesten kotkotuksille.

Kippis kesälle! Paljun vesi pumpataan suoraan Kynsivedestä.

Mökkipihan parhaat ideat

1. Grilli ja savustuspaikka kimpassa

Savustuspaikka on rakennettu linjakkaaksi jatkeeksi valmisgrillille. Pohjalle valettu laatta kantaa tulisijaa, jonka Jouko on muurannut sen päälle. Muurauksessa Jouko käytti vanhoja tulitiiliä. Lopputulos rapattiin ja maalattiin valkoiseksi. Savustuspönttö oli olemassa paikalle asennusta varten. Katos tilattiin erillisenä grillien varaosia toimittavalta Valugrilli-yritykseltä.

2. Museoaita vanhoille aarteille

Perinteisestä risuaidan pätkästä tuli museoaita, johon Eeva on sovitellut mökin vanhoja tavaroita roikkumaan. Museoaita näyttää erilaiselta joka talven jälkeen. Siitä ovat sade ja tuuli pitäneet huolen.

3. Pihauuni luonnonkivistä

Pieni saunan eteen muurattu avogrillipaikka ei toiminut, kun järveltä puhalsi tuuli. Jouko ja Eeva päättivät muokata sen pihauuniksi. Pohjana on valettu laatta ja sen päälle muurattu grilli. Jouko levitti muurauslaastin ja Eeva asetteli tontilta löytyneet kivet. Lämpö pysyy uunissa tuttavalta saadun uuninluukun ansiosta. Eeva ja Jouko ideoivat ympärille sopivan rouheat kalusteet. Koivupölkyistä tehdyt jalat kannattelevat niittokoneen istuimia ja rengasta.

4. Vesi valuu kesäkeittiöön oksasta

Kesäkeittiön hauska yksityiskohta on oksa, jonka sisään on piilotettu vesiletku. Vesi tulee mökin katolle asennetusta vesisäiliöstä, jota aurinko lämmittää.

5. Kiven päälle rakennettu puumaja

Jouko porasi majan perustusta varten reiät kiveen. Näiden päälle hän sovitti ankkurit, joihin kiinnitettiin rakennuksen kantavat tolpat. Rakennuksen muoto myötäilee suuren kivenlohkareen pintaa. Kokonaan puusta rakennettu maja kestää, vaikka järveltä puhaltaa, eikä suuri kivilohkare siirry roudankaan voimasta.

Kommentoi »