8 syytä, miksi syksy on loistava aika istuttaa perennoja ja muita taimia

8 syytä, miksi syksy on loistava aika istuttaa perennoja ja muita taimia
Puutarhuri, älä vielä lyö hanskoja tiskiin, vaan hurauta puutarhakauppaan. Syksy on mitä mainioin aika istuttaa perennoja ja muita taimia – aina siihen saakka, kunnes maa on jäässä.
Julkaistu: 23.9.2020

1. Maa on kosteaa mutta silti lämmintä kesän jäljiltä

Maa on syksyllä kosteampaa eikä auringon paahde rasita kasveja samaan tapaan kuin keväällä ja kesällä. Myös puutarhuri pääsee helpommalla, kun istutettua taimea ei tarvitse kastella yhtä paljon kuin kesällä.
"Puutarhaa suunnitellessa panostetaan usein kevään ja keskikesän kasveihin, mutta loppukesän ja syksyn upeat kukkijat jäävät helposti unholaan. Syysperennoissa on kuitenkin monia upeita lajeja, joiden kukinta vetää vertoja kesän kukkarunsaudelle", sanoo perennaviljelijä Eija Tommola. Kiinnostava ja näyttävä syyskasvi on esimerkiksi pursuasteri. Lue koko juttu syyskukkijoista.

2. Osaat ajatella koko kesän ja syksyn kukintaa

Moni istuttaa perennoja keväällä, kun sormet syyhyävät jo päästä pihahommiin. Keväällä tulee kuitenkin helposti hankittua kaikkea sellaista, mikä kukoistaa alku- tai keskikesällä – samaan aikaan kuin moni muukin kasvi. Kun istuttaa perennoja syksyllä, osaa todennäköisesti ajatella paremmin myös myöhäisempiä kukkijoita, kuten astereita, punahattuja tai syysvuokkoja.
Syysvuokon kukat ovat hempeän hailakan vaaleanpunaiset.
Perennojen lisäksi voit istuttaa syksyllä myös muita taimia. Esimerkiksi rusokirsikka, atsalea tai katsura ilahduttavat kauniilla syysvärillään. Rusokirsikan lehdet punastelevat alkuun vienosti, kunnes viileys ja aurinko saavat värit hehkumaan.

3. Taimivalikoima on nyt laaja

Taimivalikoima voi yllättäen olla syksyllä jopa parempi kuin keskikesällä. Tämä johtuu siitä, että taimitarhojen kesän sato on valmistunut. Syksy on hyvä hetki myös kysellä sellaisia suosittuja kasveja, jotka keväällä pääsivät loppumaan.

Inspiroidu puutarha-ammattilaisen syyspihasta

Huvila & huussi -ohjelmasta tuttu maisemasuunnittelija Eva Wuite suunnitteli itselleen rennon mutta linjakkaan puutarhan, jossa loistavat kasvien värit ja muodot, valot sekä elävä tuli. Kurkista ruska-aikaan hehkuvaan puutarhaan.

4. Helpotat kevättöitä

Kevät on puutarhassa kiireistä aikaa. Kun istutat perennoja syksyllä, jätät keväällä aikaa puiden ja pensaiden leikkuulle, nurmikon kunnostukselle ja lannoittamiselle. Astiataimia voi istuttaa pitkälle syksyyn, aina siihen asti, kunnes maa jäätyy.

5. Syksyllä saatat säästää

Perennaistutukset kannattaa tehdä syksyllä senkin takia, että monessa puutarhamyymälässä on syksyllä perenna-alennuksia tai erilaisia kampanjoita.
Komeamaksaruoho on kestävä perenna, joka kukkii pitkälle syksyyn.

6. Tiedät paremmin, mihin istuttaa

Syksyllä on usein helpompi hahmottaa, mihin kohtaan uusi kasvi olisi hyvä istuttaa. Kesän kukkijat ovat vielä sopivasti tuoreessa muistissa eivätkä maasta nousevat sipulikukat vaikeuta istuttamista.
Leveäkompassikukka kukkii syys–lokakuussa. Parimetrinen kestävä perenna viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla.

7. Saat istutettua kukkasipulit samalla

Kun istutat perennoja syksyllä, kaivat lähes samalla vaivalla kukkapenkkiin kukkasipulit kevään väriloistoa tuomaan. Kurkista kuvalliset ohjeet kukkasipulien istuttamiseen tästä jutusta.

8. Myymälöiden kiireisin sesonki on ohitse

Saat myymälässä todennäköisesti parempaa palvelua kuin alkukesän kovassa kiireessä. Kysy henkilökunnalta rohkeasti neuvoja tai vinkkejä kasviuutuuksista.

Istuta syksyn kukkijoita myös ruukkuun

Kaipaatko ideoita ruukkuistutuksiin? Kurkista tästä jutusta 14 asetelmaa, jotka hehkuvat upeissa väreissä.
Juttuun on haastateltu Taimistoviljelijöiden toiminnanjohtaja Jyri Uimosta.
Kommentoi »