Viherpiha

Syysistutukset ruukussa – 9 upeissa väreissä hehkuvaa asetelmaa ja ideaaSyysistutukset ruukussa – 9 upeissa väreissä hehkuvaa asetelmaa ja ideaa

Syysistutukset ilahduttavat hehkuvilla väreillä. Jo kahdesta ruukusta voit saada säväyttävän asetelman. Maanläheiset värit saavat toistua niin syksyisissä kasveissa kuin ruukuissakin.
Teksti Henrika Arle
Kuvat Hanna Marttinen

Syysistusten hehku kestää ruukuissa pitkään

Syksy värittää ’Red Dragon’ -ukontattaren punaiset lehdet vaaleanpunaisiksi varmimmin ruukussa. Riittävän valoisassa ja kosteutta hyvin pidättävässä maassa perenna saa ruskansävyjä myös kukkapenkissä. Viihtyessään ’Red Dragon’ saattaa levitä maassa melko voimakkaasti, ruukuissakin niin paljon kuin tilaa on tarjolla. Suomessa kasvin talvenkestävyys ei kuitenkaan ole kovin hyvä, joten siitä harvoin saa riesaa itselleen. Keväällä ei kuitenkaan heti pidä menettää toivoaan, ’Red Dragon’ lähtee kasvuun melko myöhään. Skimmin kukat sointuvat hyvin yhteen ukontattaren punaisten lehtien kanssa.

Selkeitä ja elegantteja linjoja

Korkeaan ja kapeaan ruukkuun sopii linjakas istutus, kuten tässä tyylikkään vihreän talvikellokanervan (Erica x hiemalis) ja melko harvinaisen, kirjavalehtisen koprosman (Coprosma) ’Fire Burst’ yhdistelmä. Koprosma on ainavihanta pikkupensas Uudesta-Seelannista. Se sietää 5–10 asteen pakkasia ja pärjää hyvin alkusyksyn, mutta ei kokonaista talvea ruukussa. Liikettä ja keveyttä parivaljakko saa hennon keveästä kuparisarasta (Carex buchananii). Peruukkipensas (Cotinus) ’Grace’ antaa luontevan taustan tälle hienostuneelle istutukselle.

Ruukku ja istutus samasta värimaailmasta

Kasvien maanläheiset, syksyiset sävyt toistuvat kauniisti isosta, patinoituneesta terrakottaruukusta. Päähuomion vievät suurikokoinen korallikeijunkukka (Heuchera) ’Marmalade’ ja ruskeanpunakukkainen skimmia (Skimmia japonica). Skimmian nahkamaisten vihreiden lehtien keskeltä kurkottaa ukontatar (Persicaria microcephala) ’Red Dragon’, ja taustalla kuparisara (Carex buchananii) taivuttaa hentoja versojaan.

Syksyn edetessä pikkupakkaset muuttavat korallikeijunkukan kellertäviä lehtiä intensiivisemmän värisiksi. Vasta säiden kunnolla kylmetessä kasvin kauneus alkaa haalistua. Myös ainavihanta skimmia säilyy hyvännäköisenä pitkään, sillä pikkupakkaset eivät sitä vielä hetkauta. Jos valitset mahdollisimman isokokoisen skimmian ja istutat sen suureen ruukkuun, kasvi voi hyvin selvitä jopa talven yli. Tällöin sen pääsee keväällä siirtämään puutarhaan, vaikkapa alppiruusun seuralaiseksi suojaisaan, puolivarjoisaan paikkaan.

Jo ripaus talven hopeaa

Astelia ’Silver Shadow’ muistuttaa suosittuja verililjapuuta (Cordyline fruticosa) ja tähkäliljaa (Phormium tenax), joskin sillä on aivan oma hopeanhohtava värisävynsä. Tähkäliljan tapaan se on kotoisin Uudesta-Seelannista ja sietää hyvin ajoittaista kuivuutta, tosin ei kavahda kosteuttakaan. Astelia sietää noin viiden asteen pakkasia. Talvettaminen onnistuu helposti tilassa, jonka lämpötila on 0–5 lämpöastetta. Keväällä taimen voi surutta jakaa veitsellä, se ei sitä hetkauta. Astelia kasvaa korkeintaan metrin mittaiseksi, leveyttä se saa hieman enemmän.

’Silver Shadow’ on rekisteröity Euroopassa 2011. Kuvan istutuksessa astelia on saanut seuraa hopealangasta (Leucophyta brownii), korallikeijunkukasta ’Cinnabar Silver’ sekä valkokukkaisesta ”Beauty Ladies” -sarjan kanervasta (Calluna vulgaris).

Syysistutusten kameleontti

Keltavihreä tyräkki Euphorbia x martini ’Ascot Rainbow’ on mielenkiintoinen perenna. Kun säät viilenevät, se saa vaaleanpunaiseen taittuvan värityksen. Kasvia myydään usein nimettömänä ”syysmixinä”, joten sen saatavuus on helpompaa kuin uskoisi. Sen arvioidaan talvehtivan Etelä-Suomessa maahan istutettuna, mutta ruukussa se kestänee vain kovimpien pakkasten tuloon saakka.

Taustalla näkyy puukellokanervan (Erica arborea) risteymä. Sitä myydään usealla eri nimellä, mutta todennäköisesti kyseessä on ’Albert’s Gold’ (E. arborea f. aureafolia). Lajike kestää 5–10 asteen pakkasia ja voi ainakin teoriassa kasvaa parimetriseksi. Luonnossa puukellokanerva viihtyy happamassa maassa, mutta jos sitä kasvatetaan syyskoristeena, maaperän koostumuksella ei ole niin suurta väliä. Syksyyn mennessä kasvu on päättynyt.

Syksyn ruska ruukussa

Puukellokanerva ’Albert’s Gold’ ja kuparisara ovat saaneet kavereikseen ruukun etualalle koprosman ja valkomaksaruohon (Sedum album) ’Emmaste’. Korallikeijunkukka ’Plum Pudding’ on kasvanut saviruukussa jo pari vuotta. Kesällä tämän viehättävän perennan lehdet ovat luumunpunaiset, mutta syksyn kirpeyden yltyessä niihin tulee jännittäviä beigen sävyjä.

Kuulaat aurinkoiset syyspäivät yhdistettynä kylmiin öihin antavat kasveille kauniin ruskan. Monet ruukkukasvit tuntuvat saavan sitä kauniimman syysvärityksen, mitä valoisammassa paikassa ne kasvavat ja mitä paremmin niitä on lannoitettu ja kasteltu kasvukaudella. Ajoittainen kuivuminen ei kuitenkaan haittaa. Päinvastoin, se vain parantaa värien loimua.

Sommittele syysistutuksista asetelma

Yksittäin ruukkuun istutettu kasvi menestyy usein paremmin kuin monen lajin yhdistelmäistutukset. Kun ruukussa on vain yksi kasvi, se on helppo istuttaa juuri sille sopivaan kasvualustaan ja -paikkaan sekä lannoittaa ja kastella sitä oikeaoppisesti. Ei ole huolta, että heikosti ja hitaasti kasvava laji jäisi vahvojen alle. Yhden lajin ruukkuja kannattaa sommitella asetelmaksi. Nosta ruukkuryhmät esiin portaille ja sisääntulojen yhteyteen, kun kukin kasvi on parhaassa loistossaan.

Hillitty, sammalenvihreä ”Green Boys” -pensastädyke (Hebe) tarjoaa rauhoittavan vastaparin punalehtiselle ’Red Baron’ -hurmesilkkiheinälle (Imperata cylindrica). Sorakate korostaa heinän koristeellista olemusta. Pensastädyke sietää pieniä pakkasia. Viihtyessään hurmesilkkiheinä talvehtii avomaalla. Ruukussakin se voi selvitä talven yli, jos sen siirtää kovien pakkasten aikaan kylmään kasvihuoneeseen tai miedosti lämmitettyyn tilaan. Hoida ruukkukasveja syksyllä leikkaamalla ruskettuneita lehtiä pois.

Vehreää ja vihreää myös syysistutuksiin

Yrtit ja vihannekset sopivat erinomaisesti ruukkuistutuksiin. Kuvassa keltavihreä ryytisalvia (Salvia officinalis) ’Icterina’ kasvaa sulassa sovussa ’Evergold’-saran (Carex) ja keltaisen montereynsypressin (Cupressus macrocarpa) ’Wilma’ kanssa. Ryytisalvia ei meillä talvehdi avomaalla, ja ’Evergold’-sara ei ole saroista kestävimpiä, mutta syksyn istutuksissa tämä kaksikko säilyy pitkään kauniina. ’Wilma’-sypressi sietää jopa yli kymmenen asteen pakkasia, mutta ei yleensä talvehdi edes maahan istutettuna – tosin poikkeuksellisistakin tapauksista on kuulunut huhuja.

Yhdistele muotoja

Upean ruskan saava nandina (Nandina domestica) kerää katseet. Pensasta pidetään talvenarkana, mutta se on kuitenkin talvehtinut Etelä-Suomessa penkkiin kaivettuna ja jatkanut kasvuaan seuraavana kesänä. Nandinan seuralaisena komeilevat koristekaali ’Victoria Pigeon’ ja kanerva ’Theresa’.

Sisäkäyttöön tarkoitetussa siniharmaassa ruukussa ei ole pohjareikää, joten ruukun pohjalle on lisätty runsaasti ruukkusoraa ja sen päälle asetettu hieman saviruukkua pienempi muoviruukku. Näin vesi ei jää helposti seisomaan ruukun sisälle, mikä ehkäisee juurten hapensaantia. Vesi voi jäätyessään ja sulaessaan myös halkaista ruukun. Nosta sisäkäyttöön tarkoitettu ruukku katon tai katoksen alle.

Ruukut Kanta-Hämeen puutarhakeskus, osa kuvausrekvisiittaa.

Julkaistu: 26.9.2017