Viherpiha

Kerää perennojen siemenet talteen

Kerää perennojen siemenet talteen
Perennojen siementen keruu ja kylvö on antoisaa puuhaa. Parhaiten siemenlisäykseen sopivat luonnonperennat ja vähän jalostetut kukat.
Kuvat Paavo Martikainen, Kirsi Salovaara

Siemenlisäys on edullinen tapa lisätä suuria kasvimääriä. Se voi olla myös ainoa keino lisätä harvinaisia lajeja, joiden taimia on huonosti saatavilla. Taimikasvatus vaatii hivenen kärsivällisyyttä, mutta muodostuu onnistuessaan antoisaksi harrastukseksi.

Vanhan puutarhan akileijoja on helppo lisätä kylvämällä. Siemenistä lisätäänkin tavallisesti vähän jalostettuja puutarhalajeja sekä luonnonkasveja, joiden jälkeläiset ovat lähes emonsa kaltaisia. Pitkälle jalostetut perennat sen sijaan tuottavat siemeniä heikosti. Niiden siemenistä kasvavat taimet eivät muistuta ulkonäöltään emokasviaan.

Useimpien lajien siemenet kypsyvät loppukesällä ja syksyllä. Aikaisten kevätkukkijoiden siemensatoa päästään korjaamaan jo kesä–heinäkuussa.

Syksyllä voidaan kylvää lähes kaikkia perennalajeja. Jos kukkapenkissä on tilaa, voit kylvää siemenet emokasvin läheisyyteen ja mullata ne aivan maan pintaan. Syyskylvöä tapahtuu puutarhassa luonnostaankin, kun siemenet varisevat kukkapenkkiin ja kylväytyvät itsekseen.

Syyskylvöä suositellaan etenkin kylmäkäsittelyn vaativille lajeille sekä lajeille, joiden itävyys heikkenee varastoitaessa. Kylvä siemenet myöhään syksyllä avomaalle muotoiltuun kohopenkkiin hiekka-multamaahan. Kylvöpenkin suojaksi voi levittää lehtiä ennen maan jäätymistä.

Näin siementen keräys onnistuu

Siemenet ovat tuleentuneita, kun ne varisevat itsekseen. Kun ukkolaukan (Allium hollandicum, yläkuvassa) siemenkodat alkavat avautua, voit katkaista kukinnot ja asettaa ne sanomalehdelle huoneenlämpöön. Siemenet varisevat paperin päälle, missä niiden annetaan kuivahtaaviikon tai kaksi. Jos jätät kukat kuivumaan kasvustoon, siemenet varisevat maahan ja kylväytyvät itsekseen.

Kaksivuotinen rohtokoirankieli (Cynoglossum officinale) kasvattaa runsaan siemensadon. Karheat siemenet tarttuvat kiinni tiukasti kuin tarranauha. Kevätkylvöä varten varastoon kerättävät siemenet kannattaa puhdistaa tarkasti, sillä niiden joukkoon jäävät roskat saattavat homehtua kuivatusvaiheessa tai sisältää tuholaisten munia.
Isotähtiputken (Astrantia major) kypsät siemenet ovat kukan keskellä kuin tarjottimella. Ne varisevat kasvin ympäristöön ja itävät omia aikojaan. Keväällä kukkapenkistä nousee pikkutaimia, jotka voit siirtää uudelle kasvupaikalle.
Myskimalvan (Malva moschata) runsas siemensato kypsyy paperinohuiden suojalehtien sisällä. Kasvi kylväytyy ahkerasti ympäristöönsä, jos kukkapenkin pinnassa on pehmeää, ilmavaa multaa. Myskimalvaa lisätään keväällä tai syksyllä siemenistä.

Lue lisää:

Julkaistu: 17.12.2013
Kommentoi »