Kotivinkki

Kevätkukat

Kevätkukat

Lumikello, talventähti, idänsinililja, kevättähti ja krookus. Siinä kevään ensimmäiset kukkijat.
Teksti Henrika Arle
Kuvat Hanna Marttinen
Mainos

Ennen kuin lehdet peittävät auringon säteet, käy lehdoissa ja varjoisissa kukkapenkeissä kuhina. Kevään ensimmäiset kukkijat puskevat vauhdilla pintaan. Ne kukkivat loistokkaasti, kunnes puut ja muu kasvillisuus ehtivät peittää valon.

 Vaikka vielä olisi lunta, lumikellot ja talventähdet kukkivat täysillä. Scillat ja kevättähdet seuraavat perässä. Ne krookukset, joita rusakot eivät ehdi nakerrella, loistavat sinisinä, keltaisina, valkoisina ja jopa raidallisina penkeissä ja nurmikolla.

Niiden jälkeen seuraa runsain kukintavaihe, kun valkovuokot, sinivuokot, esikot ja sipulikukat puhkeavat kukkaan. 
Valkovuokkojen sinertävä variaatio sopii kukkapenkkeihin. Esikot ovat siementäneet ja risteytyneet keskenään ja kukkivat nyt runsaasti. Syksyllä istutetut sipulit, kuten kirjopikarililjat, nousevat vuodesta toiseen uudelleen. 

Tulppaanit kukkivat melko luotettavasti istuttamisvuoden jälkeen, mutta niitä tarvitaan pian uusia. Varmimmin keväällä voi ihailla narsisseja, krookuksia ja idänsinililjaa, jotka lisääntyvät vuodesta toiseen. Sinililjoja voi ajan saatossa olla jopa liikaa. 

Pienten kukkien kasvu näkyy melkein silmissä. Ne ottavat kaiken irti kevään kosteudesta ja valosta. Nyt aurinkoa on vielä runsaasti, mutta pian puut ja pensaat rosvoavat suuren osan valosta itselleen. Kukintaa pitää ihailla heti! 

Kultaesikko ’Rose’ on hennon vaaleanpunainen. Erikoiskasvattajilla on tarjolla kerrottuja muotoja ja jännittäviä  kaksi- tai kolmivärisiä hybridejä. Näissä on usein puuterimainen kerros siitepölyä, joka korostaa sokerista ulkonäköä. Kultaesikkoja voi kasvattaa siemenestä, mutta tuloksena ei todennäköisesti ole kaikkein jännittävimpiä kukintamuotoja. Kukinta alkaa vasta toisena vuotena.

Primula margotae ’Garryarde Guinevere’, usein tunnettu vain ’Guinevere’-nimellä, on harvinaisen kiitollinen esikko. Parissa vuodessa yhdestä taimesta tulee suuri mätäs. Mättään saa helposti jaettua. Kukinta kestää usein monta viikkoa. Esikko viihtyy parhaiten, kun kasvupaikka ei pääse kuivumaan. Jakaminen tehdään kukinnan jälkeen tai alkusyksystä.

Espanjansinililjaa ’Hyacinthoides hispanicaa’ löytyy myös valko- ja sinikukkaisena. Espanjansinililjat ovat talvella tiukoilla, joten ne pärjäävät parhaiten paikoissa, joissa maa on läpäisevä eikä kosteus jää seisomaan.

Ensimmäisten joukossa kukkinut vaaleajouluruusu on jo vihertänyt ja kasvattanut suuret siemenpalot. Monien kevätkasvien tavoin se siementää aikaisin ja haluaa siemenensä saman tien tuoreena maahan.

Kultaesikon ’Primula auriculan’ kerrottu vaalean keltainen muoto on herttaisuudessaan lumoava. Kulta esikkoja kasvatetaan hienoissa englanti laisissa puutarhoissa terrakottaruukuissa. Niitä esitellään kuin palkintopokaaleja erityisillä hyllyillä, joita kutsutaan Auricula Theatreksi. Brittikasvattaja Drointonilla on yli 350 erilaista lajiketta myynnissä, joten kyseessä on varsinainen keräilykasvi.

Hyacinthoides hispanica on espanjansinililjan sininen ja yleisin värimuoto. Espanjansinililja muistuttaa englanninsinililjaa blue belliä, jota englantilaiset matkaavat ihastelemaan keväisiin metsiin. Siellä ne voivat peittää maan kauttaaltaan sinisenä merenä. Englanninsinililjat muodostavat useamman kellokukan suorempaan ja vankempaan varteen kuin espanjansinililja.

’Primula bulleyana’, kiinankeltaesikko, viihtyy kevään kosteikoissa. Se kukkii kevään kääntyessä kesäksi.

Syksyn viimeisistä alekoreista löytyneet helmililjat eivät välitä alkuperästään, vaan kukkivat loistokkaan sinisinä ensimmäisen vihreyden tullen.

Valkovuokon sininen sukulainen hämyvuokko ’Anemone nemorosa Robinsoniana’, on viihtynyt tällä paikalla jo parikymmentä vuotta. 

Hämyvuokot, esikot ja kirjopikarililjat viihtyvät kevään voimakkaassa valossa. Kukkien on annettu levitä rauhassa kivikkoisessa kukkapenkissä jo parinkymmenen vuoden ajan.Kasvustot ovat kehittyneet laajoiksi, mutta rikkaruohot yrittävät valloitusta. Hämyvuokko häviää pian kukinnan jälkeen, joten jos sitä haluaa jakaa, kannattaa kaivaa lankamaisia juurenpaloja esiin kukinnan lähetessä loppuaan.

Kevään kukkijat

Lumen sulaessa: lumikellot, talventähdet, vaaleajouluruusut ja varhaisin krookus eli tähtisahrami.
Ennen kuin ruoho vihertää: tavalliset krookukset eli kevätsahramit, tarhajouluruusut, koiranhampaat, idänsinililjat, isokevättähdet, varhaisimmat tulppaanit ja narsissit.
Puiden lehtien puhjetessa: hämyvuokko, kirjopikarinlilja, laukat, aikaiset esikot, kiurunkannukset, helmililjat, espanjan- ja italiansinililjat, narsissit ja tulppaanit.

Katso myös!

Luo puutarha sisälle

Julkaistu: 17.2.2015