
Miksi perennoja kannattaa jakaa?
Suurin osa perennoista vaatii säännöllistä jakamista voidakseen hyvin. Jakaminen on usein tarpeen silloin, kun kasvusto on liian tiivis. Liian tiivis kasvusto voi altistua kasvitaudeille. Myös kasvin ränsistyminen ja kukinnan loppuminen voi olla merkki siitä, että se on aika jakaa.
Rikkaruohot voivat olla yksi syy jakaa kasvi. Syväjuurisia, monivuotisia rikkaruohoja ei aina saa pois nostamatta koko kasvia ylös juurineen. Kun kasvi jaetaan, multapaakkuihin ei saa jäädä rikkaruohojen juuria.
Jos kasvi on istutettu paikkaan, missä se ei menesty, se kannattaa siirtää. Samalla se on helppo jakaa. Jakaminen on myös keino saada edullisesti lisää taimia.
Jotkut kasvit kuitenkin tarvitsevat ehdottoman kasvurauhan, eikä niitä pidä jakaa. Jos ne jaetaan tai siirretään, ne taantuvat. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa mooseksenpalavapensas, kultatyräkki, isokokoiset maksaruohot ja pionit.
Mistä tiedän, milloin on paras hetki jakaa perennoja?
Kukinta määrää ajankohdan. Loppukesän kukkijat jaetaan keväällä tai alkukesällä. Taimen koosta riippuen ne saattavat kukkia jo samana syksynä. Esimerkiksi nauhukset kannattaa jakaa jo toukokuussa, kun versot nousevat. Kun kasvusto on pieni, kasvi vahingoittuu vähemmän. Kuunliljakin jaetaan keväällä, kun verso on vasta tötterönä.
Keväällä ja alkukesällä kukkivat kasvit jaetaan loppukesällä tai syksyn alussa, jotta ne ehtivät juurtua ja hieman kasvaakin. Ne kukkivat seuraavana vuonna.
Kastele kasvit edellisenä päivänä ennen jakamista, ellei ole satanut kunnolla. Paras sää on pilvinen, tyyni ja kostea. Kasvien kannalta tihkusade on erinomainen.
Aurinkoinen ja tuulinen sää on pahin yhdistelmä, sillä juuret kuivuvat helposti. Suojaa ne kuivumiselta esimerkiksi pressulla. Haihduttamisen vähentämiseksi leikkaa jakotaimien versoista tai lehdistä puolet pois.
Kuinka usein perennat jaetaan?
Jakamisen tarve riippuu kasvilajista ja siitä, miten kasvi on kasvanut.
Kolmen–viiden vuoden välein jaetaan runsaasti versovat, aggressiivisesti leviävät tai keskeltä ränsistyvät kasvit. Näitä usein jaettavia ovat esimerkiksi tulikellukka, kurjenmiekat, useimmat esikot, päivänliljat ja kevätvuohenjuuri. Katso ohje päivänliljan jakamiseen täältä.
Harvoin, mutta säännöllisesti 5–10 vuoden välein jaetaan esimerkiksi jalopähkämö, liljat, hirvenjuuri, nukkapähkämö, tarhapiisku ja jaloangervot.
Perennojen jakaminen: katso kuvalliset ohjeet ja onnistu!
Asiantuntija: puutarhuri-miljöösuunnittelija, viheralan kouluttaja Stina Viljakainen, Keudan aikuisopisto.
Juttua muokattu 20.8.2020 klo 15.30: Juttuun lisätty kuvia ja lisätietoa. Juttu on julkaistu alun perin 15.1.2015.