Blinit
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Blinit, venäläiset paksuhkot tattariletut, ovat talven suosikkiherkkuja. Perinteisesti mädin, smetanan ja hienoksi hakatun punasipulin kanssa tarjottavat blinit sopivat niin alku- kuin pääruoaksi.

Perinteiset blinit

Blinitaikina

Perinteisten blinien herkullinen maku perustuu tattarijauhoihin sekä valmistustapaan, jossa paksuhko lettutaikina käytetään hiivan avulla. Myös olutta lisätään taikinaan maun vuoksi sekä antamaan rapeutta. Oluen voi korvata kivennäisvedellä.

Voit käyttää taikinan joko huoneenlämmössä 2–12 tunnin ajan tai jääkaapissa, jos aika on tätä pidempi. Käymisen aikana maku vahvistuu ja taikina kohoaa jonkun verran, joten varaa blinitaikinan astiaksi iso kulho ja mieluiten sellainen, jonka voi peittää kannella.

Blinitaikina saa ilmavuutta vaahdotetuista valkuaisista sekä joissain tapauksissa löysästä kermavaahdosta, jotka sekoitetaan lopuksi varovasti nostellen taikinan joukkoon.

Blinien paistaminen

Perinteiset blinit paistetaan runsaassa voissa valurautaisella pienellä blinipannulla, johon mahtuu yksi blini kerrallaan. Halutessasi voit kuitenkin paistaa blinit myös ohukaispannulla tai pienellä valurautapannulla. Blinien paistamisessa on tärkeää pitää lämpötila riittävän alhaisena, jotta paksut letut kypsyvät tasaisesti, eikä niiden pinta pääse palamaan. Aloita siis paistaminen kuumalla pannulla, mutta laske lämpötila nopeasti ja käännä blinit vasta, kun taikina on kiinteytynyt eli kypsynyt jo toiselta puolen. Onnistuneessa blinissä on rapea pinta ja pehmeä sisus.

Blinien uudet tuulet

Jos kaipaat blineihin uutta säväystä, suosittelemme kokeilemaan kesäkurpitsaraasteella mehevöitettyjä kasvisblinejä tai pehmeitä perunablinejä. Jos aikaa on vähän, paista blini uunissa isolla valurautapannulla tai tee blinien sijaan maukkaita tattariohukaisia, joiden taikinan happamuus on peräisin piimästä.

Blinien lisäkkeet

Kevyesti vaahdotettu smetana, raikas kylmä siian- tai kirjolohenmäti ja hienoksi hakattu punasipuli ovat blinien perinteiset lisäkkeet. Rouhaisu mustapippuria ja tuoreen tillin oksa viimeistelee bliniannoksen. Blinien kanssa voit kuitenkin tarjota myös muita lisäkkeitä. Limetinmehulla valellut graavilohisiivut ja vaahdotettu ranskankerma, kurkusta, omenoista ja smetanasta sekoitettu kurkkukaviaari, silli- tai metsäsienihakkelus sopivat blinien rinnalle. Myös raikas ceviche-tyyppisesti sitrusmehulla kypsennetty sitruunasiika on mainio lisäke blineille.

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
a-lehdet-logo