Kotivinkki

Paksut ja rapeat blinit sekä munakoiso- ja kalatäyte

4 h 30 min
5
1

Paksut ja rapeat blinit sekä munakoiso- ja kalatäyte

Blinit kuuluvat talveen ja ovat oiva herkku illanistujaisiin. Perinteiset, paksut blinit tarjoillaan erilaisten täytteiden, smetanan, hunajan ja suolakurkkujen kera. Perinteisen blinitaikinan valmistus aloitetaan viimeistään 4 tuntia ennen paistamista.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Timo Villanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (noin 8 kpl)

  • 1tlk kermaviiliä (200 g)
  • ½ pskuivahiivaa (à 11 g)
  • 2 dltattarijauhoja
  • ½ dlvehnäjauhoja
  • ½ tlsokeria
  • 1 dlkeskiolutta tai kivennäisvettä
  • ½ tlsuolaa
  • 2kananmunaa
  • voita paistamiseen

Tee näin

4 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN4 h

1. Lämmitä kermaviiliä hiukan. Lisää kuivahiiva, jauhot, sokeri ja neste. Sekoita taikinaksi. Peitä liinalla ja anna kohota vähintään neljä tuntia.

2. Erottele kananmunista valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan kulhoon ja keltuaiset taikinaan. Lisää taikinaan suola.
3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahto taikinaan rauhallisesti käännellen.
4. Sulata blini- tai ohukaispannussa voita. Lisää taikinaa, kun voisula ei enää vaahtoa. Paista miedohkolla lämmöllä, jotta paksut blinit ehtivät kypsyä myös sisältä.

Munakoisotahna blineille

4–5 hengelle / 15 min + 1 t kypsennys + 30 min valutus

1 (350–400 g) munakoiso
1–2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 rkl sitruunamehua
½ tl sokeria
¼ tl suolaa

1. Pane munakoiso uunivuokaan ja vuoka 200-asteiseen uuniin noin tunniksi. Puolen tunnin kuluttua lisää vuokaan kuorimattomat valkosipulinkynnet.

2. Paina munakoison pintaa kevyesti lusikalla. Jos pinta painuu helposti, munakoiso on kypsä.

3. Anna munakoison ja valko­sipulien jäähtyä hieman. Vetele munakoisosta tumma kuori pois ja lusikoi sisus kulhoon. Kuori valkosipulit ja lisää myös ne kulhoon.

4. Lisää muut aineet ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi. Jos tahna tuntuu liian nesteiseltä, voit valuttaa sitä suodatinpaperissa kahvinsuodattimessa noin puoli tuntia.

Suolasienisalaatti blineille

4–5 hengelle /  15 min + 8–12 t liotus

250 g suolasieniä, esimerkiksi haapa-  tai muita rouskuja
1 pieni sipuli
(2 rkl hienonnettua ruohosipulia)
½ tlk (à 200 g) kermaviiliä
2 rkl smetanaa
½ tl mustapippuria
suolaa tarvittaessa

1. Laita sienet likoamaan runsaaseen veteen salaatin tekoa edeltävänä päivänä. Vaihda vettä muutaman kerran liotuksen aikana. Jos sienet tuntuvat tämänkin jälkeen liian suolaisilta, liota niitä vielä muutama tunti maidossa. Maito neutraloi makua tehokkaammin kuin vesi. Huuhtele sienet maitoliotuksen jälkeen hyvin. 

2. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna sienet veitsellä leikkuulaudalla.

3. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

Kalatäyte blineille

4 hengelle /  15 min

150 g mätiä, esimerkiksi kirjolohesta tai muikusta
2 tlk (à 210 g) savumuikkuja öljyssä tai vastaava määrä muuta savukalaa
1 punasipulia
1 dl smetanaa
1 dl hienonnettua tilliä

1. Jos mäti on pakastettua ja hieman vetistä, valuta sitä tiheässä siivilässä tai kahvinsuodattimessa suodatinpaperin läpi ½–1 tuntia. Tuoretta mätiä ei tarvitse valuttaa.

2. Valuta savumuikut tai käsittele valitsemasi muu kala tarjolle.

3. Kuori ja hienonna sipuli.

4. Nosta kaikki aineet omiin pieniin tarjoilukulhoihin ja tarjoa blinien kanssa.

Suolakurkut, hunaja  ja smetana

4 hengelle / 10 min

8 venäläistä suolakurkkua tai herkkukurkkua
1 dl juoksevaa hunajaa
1 dl smetanaa

1. Leikkaa kurkut pitkittäin veneiksi.

2. Tarjoa kurkut, hunaja ja smetana blinien lisukkeina.

Suosittelemme myös

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä