Maku

Ylioppilasjuhlat – parhaat reseptit ja tarjottavat

Ylioppilasjuhlat – parhaat reseptit ja tarjottavat

Gaudeamus igitur ja suvivirsi kajahtavat, valkolakit painetaan päähän. Kohotetaan malja kaikille kevään ylioppilaille ja vastavalmistuneille! Ylioppilasjuhlien ja valmistujaisten järjestelyssä riittää puuhaa, mutta suunnittelulla ja muutamalla hyvällä niksillä urakka helpottuu roimasti. Täältä löydät keväisten juhlien parhaat reseptit, kuten ohjeet voileipäkakkuihin, täytekakkuihin ja muihin juhlatarjottaviin. Katso myös vinkit onnistuneiden valmistujaisjuhlien järjestämiseen.
Teksti Maku-toimitus
Kuvat Joonas Vuorinen
Mainos

Ylioppilasjuhlien ja valmistujaisten järjestely kannattaa aloittaa huolellisella suunnittelulla. Kuinka paljon vieraita kutsutaan ja kuinka juhlat ajoitetaan? Varataanko vieraille lämmintä ruokaa kahvitarjoilun ohella? Onko joukossa lapsia tai henkilöitä, joilla on erityisruokavalioita? Mitä tehdään itse ja minkä verran tarvitaan apua? Näistä kysymyksistä olemme laatineet juhlanjärjestäjän vinkkilistan, josta voi olla apua juhlien suunnittelussa.

Ylioppilasjuhlien ruokatarjoilu

Ylioppilasjuhlien tarjoilun voi järjestää hyvin monella tavalla. Jos vieraat tulevat kaukaa, on syytä varata tarjolle kakkujen ohella ruokaa, tai ainakin runsaasti suolaista tarjottavaa, kuten salaatteja ja leipiä. Keväinen buffetpöytä on aina juhlava ja hyvä ratkaisu. Buffetista kaikenikäiset vieraat löytävät mieleistään syötävää. Kylmän buffetin voi myös valmistella etukäteen, jolloin käsipareja tarvitaan vain tarjoiluun ja ruoan esillepanoon.

Ylioppilasjuhlien kahvitarjoilu

Kahvitarjoilua suunnitellessasi muista erityisesti suolaiset tarjottavat. Ylioppilasjuhlapäivänä vieraat saattavat käydä onnittelemassa useampaa sankaria, jolloin suolaiset herkut tekevät makeita paremmin kauppansa. Isojen juhlien klassikkotarjottava on voileipäkakku, josta voi hyvin tehdä tähän päivään sopivan version. Kasvistäytteinen voileipäkakku on monen nuoren sankarin mieleen, kinkkuvoileipäkakusta pitävät vanhemmat vieraat ja raikas mozzarella-tomaattitäytteinen kakku maistuu kaikille.

Voileipäkakun sijaan voi hyvin tarjota pieniä suolaisia näppipaloja. Minikokoiset muffinit, filorullat ja täytetyt palttoonnapit sopivat hyvin niin kahvin kuin kuohuviininkin seuraksi. Pellillä valmistetusta suolaisesta piirakasta leikatut pikkupalat ovat hauskoja juhlapöydässä. Voit tehdä peltipiirakan etukäteen, jäähdyttää hyvin ja leikata paloiksi vasta kylmänä. Näin piirakoiden reunat eivät käpristy.

Ylioppilasjuhlien kahvipöydän kruunu on täytekakku. Kakku, niin kuin koko tarjoilu, on parhaimmillaan sankarin näköinen. Trendikäs raakakakku, hempeä valkosuklaamoussekakku tai kaunis marsipaanikakku ovat juhlapöydän koristeita.

Perinteisesti juhlien makeassa tarjoilussa on täytekakun ohella kahvikakkuja, pullaa, pikkuleipiä ja/tai pieniä leivoksia. Kahvitarjoilun voi kuitenkin nykyisin koota mielensä mukaisesti. Tärkeintä on huomioida erilaiset makumieltymykset ja erityisruokavaliot, ja muistaa kertoa niistä myös tarjoiluiden esillepanossa.

Ylioppilasjuhlien juomat

Kuohuviini on tervetuliaisjuomien ykkönen ylioppilasjuhlissa. Kuohuviinin lisäksi kannattaa varata tarjolle kylmää Pommacia tai muuta juhlavaa alkoholitonta juomaa, kuten vaikkapa Lehtikuohua.

Ruokajuomaksi pöytään sopii sitruunamelissan ja mintun lehdillä maustettu raikas vesi, erilaiset kivennäisvedet tai kivennäisveden ja mehun sekoitukset. Jos myös ruokatarjoiluun halutaan viiniä, kylmä riesling sopii tunnelmaan ja useimmille keveille tarjottaville.

Kahvitarjoilussa paikkansa pitää yhä edelleen hyvä suodatinkahvi. Vaikka tummapaahtoinen yleistyy suomalaisten kahvipöydissä, vaaleapaahtoisempi kahvi on silti edelleen suurimman osan mieleen. Yhdestä kahvipaketillisesta saa 50-60 kupillista kahvia. Varaa kahvia noin 2-3 kupillista vierasta kohden.

Mitä voi tehdä etukäteen?

Juhlien valmistelua helpottaa huomattavasti, kun osan leivonnaisista tekee etukäteen pakastimeen. Parhaita pakastettavia ovat hiivataikinapohjaiset leivonnaiset, kahvikakut, tuulihatut sekä peltipiirakat, jotka kannattaa pakastaa mahdollisimman isoina levyinä. Murotaikinapikkuleivät voi tehdä noin viikkoa etukäteen ja säilyttää ne tiiviissä rasioissa juhliin saakka. Sen sijaan marenkien valmistus kannattaa jättää viime hetkeen, sillä keväinen ilmankosteus voi pilata niiden rakenteen helposti huolellisesta säilytyksestä huolimatta.

Päivää ennen juhlia on viimeistelyn vuoro. Ovathan kuohuviinit kylmässä? Maljakot esillä ruusuja varten?

Ikimuistoista juhlapäivää kaikille valmistuville!

Julkaistu: 5.6.2017
Katso myös nämä