Kuivakakku on kakkujen aatelia – poimi kahvipöydän parhaat klassikkoreseptit, jotka ovat mehevyydessään lyömättömiä
Ruoka
Kuivakakku on kakkujen aatelia – poimi kahvipöydän parhaat klassikkoreseptit, jotka ovat mehevyydessään lyömättömiä
Kuivakakku on tehty mehevästä taikinasta, sopivasta paistoajasta ja juuri oikeasta määrästä kosteutta. Täältä löydät parhaat reseptit sekä vinkit, joilla teet kahvipöydän klassikosta täydellisen mehevän ja maistuvan.
Julkaistu 13.8.2017
Maku

Kuivakakun salaisuus

Maukkaiden kuivakakkujen salaisuus on mehevässä taikinassa ja sopivassa paistoajassa.

Yleensä voi ja sokeri vaahdotetaan, minkä jälkeen vaahtoon lisätään kananmunat yksitellen. Sekä voin että munien olisi hyvä olla huoneenlämpöisiä, näin vaahdosta tulee mahdollisimman kuohkea. Vasta pehmeä voi vaahtoutuu, ja ainesten lämpötilaero saattaa aiheuttaa vaahdon juoksettumisen. Tämän voit estää lisäämällä vaahtoon loppuvaiheessa ruokalusikallisen verran jauhoja. Tällä tavalla syntyy esimerkiksi klassinen tiikerikakku, mokka-mantelikakku, arabialainen maustekakku ja vaniljainen pellavakakku.

Vaniljainen pellavakakku.

Varsinkin muna-sokerivaahtoon perustuvissa kuivakakkutaikinoissa munien tulee olla huoneenlämpöisiä. Kuohkea ja kestävä vaahto syntyy juuri huoneenlämpöisistä munista. Appelsiinikakku ja tiikerikakun keveämpirakenteinen versio seeprakakku perustuvat kuohkeaan muna-sokerivaahtoon.

On myös kuivakakkuja, joiden taikina valmistuu sekoittamalla. Tällaiset kakut kohoavat leivinjauheen avulla, jolloin rakenteesta tulee pehmeä, mutta ei kovin ilmava. Paras esimerkki on klassinen maustekakku, joka valmistuu ilman munia. Myös taatelikakku, viikunakakku ja helppo kaakaokakku syntyvät ilman sähkövatkainta.

Mehevä kaakaokakku.

Kakkuleipurin vinkit kuivakakkuihin:

  • Valitse taloussokeria pienikiteisempi erikoishieno sokeri, jos haluat lisätä kuohkeutta vaahdotettaviin kakkutaikinoihin.
  • Vehnäjauhoiksi kannattaa valita erikoisvehnäjauhot, jotka hieman karkeampina sekoittuvat hyvin taikinaan ja antavat kuohkeamman lopputuloksen.
  • Älä vatkaa taikinaa enää, kun olet lisännyt joukkoon jauho-leivinjauheseoksen, niin rakenne ei sitkisty.
  • Paista kakku uunin alaosassa, niin vältät kakun pinnan tummumisen ennen aikojaan. Jos pinta siitä huolimatta uhkaa tummua, peitä kakku paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.
  • Varmista kakun kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Kuivaksi paistaminen ei kuitenkaan tee oikeutta yhdellekään kakulle.

Vuoka tekee kuivakakun

Kahvi- eli kuivakakut paistetaan mieluiten torvellisessa kakkuvuoassa eli rengasvuoassa, jossa lämpö pääsee siirtymään raskaaseen taikinaan myös keskiosasta ja paistuminen on tasaisempaa.

Nykyisistä vuoista parhaan paistojäljen saa valualumiinisilla vuoilla. Raskaan ja jämäkän valualumiinivuoan tunnistaa painosta. Sisäpinnan pinnoituksen vuoksi pelkkä voitelu riittää, eikä leivitystä tarvita. Näin kakun muodot pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

Perinteiset alumiinivuoat kannattaa voidella ja leivittää huolellisesti.

Silikonivuokaa ei tarvitse voidella kuin ensimmäisellä käyttökerralla. Voitelematon vuoka paistaa kuitenkin tiivispintaisen kakun, minkä vuoksi moni suosii voitelua ja leivitystä. Näin voi välttää myös riskin taikinan tarttumisesta vuoan kuluneeseen kohtaan.

Pese vuoka aina käsin, kuumalla vedellä. Käytä pesuainetta vain tarvittaessa.

Mokka-mantelikakku.

Kostuta ja kuorruta kuivakakku oikein!

Vaikka kuivakakku on kaunis ja herkullinen sellaisenaan, joskus kostutus ja kuorrutus antavat viimeisen silauksen.

Kostutukseen sopivat alkoholit tai appelsiinimehu. Yksinkertainen tomusokeri-nestekuorrutus tai kinuski tekevät kuivakakusta sopivan mihin tahansa juhlaan. Jos et välitä kuorrutuksista, siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua.

2 kommenttia