


Tiikerikakku – kahvipöydän rakastettu klassikko
1 h 30 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 1 h 0 min
Tiikerikakku on rakastettu kuivakakkujen klassikko. ”Vihdoin ohje, jolla tuli mehevä, kostea kuivakakku. Suosittelen”, kehuu lukija ohjettamme. Leivo sinäkin!
Reseptin ainekset
16 viipaletta
Tiikerikakku
200 g
voita
2 dl
sokeria
3
munaa
3 dl
vehnäjauhoja
2 tl
vanilliinisokeria
2 tl
leivinjauhetta
3 rkl
kaakaojauhetta
3 rkl
kevytmaitoa
Voitelu
1 rkl
voita
1 rkl
korppujauhoja
Tiikerikakku – ohje:
- Voitele ja korppujauhota noin 1,5 litran vetoinen rengaskakkuvuoka.
- Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen samalla hyvin vatkaten.
- Sekoita vehnäjauhoihin vanilliinisokeri ja leivinjauhe. Ripottele jauhoseos rasvavaahtoon siivilän läpi. Sekoita taikina tasaiseksi.
- Ota puolet taikinasta toiseen kulhoon. Sekoita toiseen osaan kaakaojauhe ja maito.
- Levitä vuoan pohjalle puolet vaaleasta taikinasta.
- Levitä päälle tumma taikina ja tämän päälle loput vaaleasta taikinasta. Pistele haarukalla taikinan läpi muutamia kertoja, niin eriväriset kerrokset raidoittuvat kauniisti.
- Paista tiikerikakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 50–60 minuuttia. Varmista kakun kypsyys cocktailtikulla. Kypsästä kakusta ei tartu taikinaa tikkuun.
- Nosta vuoka uunista ja anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Kumoa tiikerikakku ritilälle jäähtymään.
- Tiikerikakku säilyy pussitettuna jääkaapissa 1–2 viikkoa. Kakun voi myös pakastaa kokonaisena tai viipaleiksi leikattuna.
Tiikerikakun historia
- Tiikerikakku on suomalaisen kahvipöydän klassikko. Sen historia juontaa juurensa todennäköisesti 1800-luvun Saksaan, jossa leivottiin kaksiväristä marmorikakkua. Jo silloin ideana oli sekoittaa kahta eriväristä taikinamassaa keskenään siten, että toinen on selkeästi tummemman sävyinen. Kerrostamalla täytteet kakkuvuokaan ja pyöräyttämällä tummempaa massaa vaaleampaan saatiin kakkuun kauniita raitoja, ja niin sanottu marmoriefekti. Makuina kakussa oli perinteisesti vanilja ja suklaa.
- Suomessa tiikerikakku yleistyi 1950-luvulla, ja se on kuulunut suomalaisten kahvipöytään etenkin 1990-luvulle asti. Raidallinen klassikko on kuitenkin pitänyt pintansa vuosien saatossa.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat