


Taatelikakku on joulun rakastettu leivonnainen, joka ihastuttaa mehevyydellään
Taatelikakku on monelle joulun odotetuin kahvipöydän leivonnainen. Mehevä taatelikakku kakku on helppo tehdä ja säilyy pitkään. Tällä ohjeella valmistuu täydellinen taatelikakku, joka valloittaa varmasti kaikkien sydämet!
Taatelikakku – ohje:
- Pilko taatelit kattilaan ja lisää vesi. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes taatelit ovat pehmeitä.
- Soseuta taatelit sauvasekoittimella. Lisää paloiteltu rasva ja anna sulaa taatelisoseen joukkoon.
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä muna-sokerivaahto ja jäähtynyt taateli-rasvaseos. Lisää ranskankerma.
- Sekoita jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja sooda keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan nopeasti sekoittaen.
- Voitele ja korppujauhota 1,8 litran rengasvuoka. Kaada taatelikakun taikina vuokaan.
- Paista taatelikakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Viimeistele taatelikakku tomusokerilla.
Täydellinen taatelikakku on mehevä ja pehmeä
Taatelikakku saa ihanan makunsa ja mehevyytensä taatelipuun hedelmistä. Tiesitkö, että taatelit ovat kotoisin Lähi-idästä, jossa niistä on nautittu jo vuosituhansien ajan? Meille tuotavat taatelit ovat yleensä peräisin välimerentaatelista, jonka hedelmät, luumarjat, on kuivattu auringossa.
Perinteinen taatelikakku on kuulunut suomalaisiin joulupöytiin ainakin 1950-luvulta alkaen. Iso taatelikakku nostetaan pöytään jouluaterian jälkeen tai juhlapyhien kahvihetkillä.
Pehmeä taatelikakku valloittaa niin tuoksullaan kuin maullaan. Perinteisessä taatelikakussa tärkeintä on mehevyys. Kakun tärkeimmässä aineksessa eli taateleissa on eroja. Perinteisin vaihtoehto on pieni neliskulmainen pakkaus, johon jauhetut taatelit on sullottu tiiviiksi paketiksi. Taateleita myydään myös irtonaisina. Keitä taatelit huolellisesti pehmeiksi ennen taikinaan lisäämistä. Veden määrä ohjeissa on yleensä viitteellinen. Se riippuu siitä, kauanko taateleita keittää ja kuinka paljon vettä ehtii haihtua. Turvallisempaa on katsoa rakennetta: taateleiden täytyy hajota täysin ja massan muistuttaa helposti lusikoitavaa vanukasta.
Taatelikakun suosiota selittää osaltaan myös se, että monien muiden kahvikakkujen tapaan se on helppo valmistaa. Kuten oheinen taatelikakkuresepti kertoo, mehevä herkku valmistuu alle parissa tunnissa ja tästäkin ajasta suurimman osan taatelikakku viettää uunissa paistumassa. Taatelikakku on siitä mainio leivonnainen, että sen voi hyvin leipoa jo viikkoa ennen tarjoiluhetkeä, sillä kakun maku vain paranee pienestä odotuksesta.
Mikä on paras taatelikakku? Kokeile vaikkapa näitä!
Jos perinteinen taatelikakku kaipaa mielestäsi hieman uusia vivahteita, löytyy meiltä yksi jos toinenkin hieman erilainen taatelikakun ohje, joita suosittelemme kokeilemaan. Ja luonnollisesti reseptiarkistoistamme löytyy myös gluteeniton taatelikakku.
- Kokeile valmistaa vaikkapa herkullinen kahvilla maustettu taatelikakku tai kuorrutettu taatelikakku.
- Tai miltä kuulostaisi suklaa-taatelikakku, mausteinen taateli-muscovadokakku, vaalea taatelikakku tai vaikkapa punssi taatelikakku
- Perinteinen taatelikakku voidaan valmistaa myös ilman sokeria, jolloin syntyy yllättävän toimiva sokeriton taatelikakku.
- Tämä täydellinen taatelikakku viettelee lakritsikinuskilla ja sitruksisella kermalla .
- Kokeilemisen arvoisia ovat myös näppärät minikokoiset taatelikakut ja yhden kulhon taatelikakku.
- Ja appelsiini-taatelikakku suorastaan kruunaa joulun kahvipöydän.