Maku

Juhlanjärjestäjän vinkit

Juhlanjärjestäjän vinkit

Juhlaan on monenlaista muistettavaa, varattavaa, hankittavaa ja puuhattavaa. Kokosimme sinulle neuvot ja vinkit, joiden avulla järjestät onnistuneet juhlat.
Teksti Susanna Katajisto, Emilia Kolari
Kuvat Timo Villanen
Mainos

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

•Laadi tarkka juhlienjärjestelysuunnitelma. Aloita kutsuttavien vieraiden nimi- ja osoiteluettelosta.

•Tee siivoussuunnitelma, jota myös noudatetaan.

•Tyhjennä naulakot ja raivaa eteisestä ja keittiöstä pois kaikki tarpeeton. Juhlissa tarvitaan paljon laskutilaa.

•Hyödynnä vallitsevaa vuodenaikaa (esim. ulkotilat, koristeet, tarjoilua varten raaka-aineita).

•Siisti sisääntuloalue turhista tavaroista ja koristele tarpeen vaatiessa (esim. oveen kukkakranssi, ovenpieliin koivut, ämpäreihin luonnonkukkia jne).

•Varaa helposti saataville tarjottimet, korkinavaajat, sakset, tulitikut, talouspaperia ja roskapusseja.

•Ota kukkamaljakot esille ja varaa niiden lähettyville sakset ja roskakori. Valtuuta joku hoitamaan saadut kukat maljakkoihin.

•Muista lahjapöytä, sen hoitaja sekä vieraskirja. Nimet saat vaivattomimmin heti vieraiden saapuessa. Lahjojen esillelaittajan on muistettava pitää teippiä mukana, jolla hän voi liittää antajien kortin papereista purettuun lahjaan kiinni.

•Sijoita kahvi- tai ruokapöytä keskeiselle paikalle, josta jokaisen on helppo noutaa pöydän antimia. Jos juhliin on tulossa paljon lapsia, järjestä heille oma tarjoilupöytä.

•Tarkista kaikkien tarvittavien pöytäliinojen ja astioiden kunto sekä riittävä määrä.

•Tee lista tarvittavista tavaroista (vaateripustimet, kynttilät, kakkupaperit jne.) ja hankittavista ruokatarvikkeista.

•Varaa kukat ajoissa ja muista myös luonnonkukat. Varmista, ettei istumapöydässä ole suurta kukkalaitetta, joka estää vieraita näkemästä toisiaan.

•Mieti, paljonko tarvitaan apuväkeä ja keitä he ovat.

•Kirjaa ylös, miten tehtävät jaetaan ennen juhlia, juhlissa ja niiden jälkeen. Listasta on kenen tahansa helppo tarkistaa vastuuhenkilöt.

•Nimeä juhlien seremoniamestari, jolla on ohjelma hallussa.

•Tuleeko juhliin vieraita, joille tarvitsee varata erikseen kyyditys, yöpaikka ja ruokailu?

•Mikäli aiot sijoittaa istumapaikkoja ulos, varaudu myös sadesäähän.


Jauhopeukalo pyörimään

•Voit leipoa hyvissä ajoin pakastimeen kakkupohjat, pasteijat, pullat, kahvikakut ja piiraat. Pikkuleivät säilyvät viileässä, kuivassa paikassa, mutta täytä esim. hilloiset pikkuleivät vasta edellisenä päivänä tai juhlan aamuna rapeuden takaamiseksi.

•Älä liioittele. Juhlavampaankin kahvipöytään riittää muutama suolainen ja makea tarjottava.

•Rakenna kahvinoutopöytä niin, että vieras ottaa ensin käteensä lautasen ja tarjottavat ja vasta viimeisenä kahvi- tai teekupin.

•Muista erityisruokavalioleivonnaiset.

•Talkoissa on tehoa! Pyydä pari ystävää tai sukulaista leipomaan yhdessä tai tahoillaan. Kiitos osoitetaan osallistumalla vastavuoroisesti.


Paljonko varataan

•6 munan täytekakusta riittää 20 hengelle.

•Pikkuleipiä varataan yksi kappale kutakin lajia henkeä kohti.

•1/2 litran pullataikinasta saadaan 2–3 pitkoa ja yksi iso tai kaksi pientä kranssia, joista riittää 50 viipaletta. Litran pullataikinasta leivot noin 80 pikkupullaa.

•1 1/2 litran vuoassa tehdystä kahvikakusta saadaan 20–25 viipaletta.

•Uunipannullisesta piirakkaa saat noin 30 palaa.

•Karjalanpiirakoita ja pasteijoita varataan 1–2 kappaletta henkeä kohden.

•Pyöreästä piirasvuoasta riittää noin 10 hengelle.

•Varaa voileipäkakkua reilu sentin viipale vierasta kohden.

•Varaa voileipiä 3 kappaletta ruokailijaa kohden.

•Muista, että tarjottavien kulutus riippuu myös juhla-ajasta ja juhlijoista.


Kahvinkeittäjän muistilista

•Varaa vierasta kohden 2 kupillista (à 1 1/2 dl) kahvia.

•Hyvän kahvin perusedellytykset ovat ehdottoman puhtaat välineet, kylmä, raikas vesi ja laadukas kahvijauhe.

•Varaa lisäksi kahvipöytään sokeria, maitoa ja kermaa, (muista myös laktoositon ja makeutusaine):

10 hengelle sokeria 200 g, kermaa 1 dl ja maitoa 3 dl

50 hengelle sokeria 500 g, kermaa 5 dl ja maitoa 1 1/2 l.

•Varaa kahvin lisäksi aina teetä. Haudutettu tee kannusta tarjoiltuna on aina pussiteetä juhlavampi vaihtoehto.

•4 litrasta vettä ja 1 desistä teelehtiä saat 20 kupillista teetä.

henk.-> vettä -> kahvijauhetta -> valmista kahvia

5 -> 1,5 l -> 2,5 dl (100 g) -> 10 kkp

10 -> 3 l -> 5 dl (200 g) -> 20 kkp

25-> 8 l ->11 dl (500 g) -> 50 kkp

50 -> 15 l -> 22 dl (1 kg) -> 100 kkp

100 -> 30 l -> 44 dl (2 kg) -> 200 kkp

•Kahvin ja teen lisäksi on huomaavaista pitää tarjolla mehua ja kylmää vettä.


Ystävällinen isäntä ja kohtelias vieras

•Juhlien emäntä ja isäntä ovat vieraita vastassa ja toivottavat heidät tervetulleiksi. He esittelevät tuntemattomat toisilleen ja yrittävät seurustella kaikkien kanssa.

•Jos vieraita tulee tiputellen ja kohotat maljoja jokaisen kanssa, vaihda lasisi välillä alkoholittomaan.

•Nauti juhlastasi niin vieraatkin nauttivat.

•Vieraana tule juhliin pyydettyyn aikaan.

•Pukeudu juhlien vaatimalla tavalla.

•Muista kukat tai lahjat.

•Älä ole suupaltti, älä myöskään tuppisuu.

•Älä ole juhlien väkisin venyttäjä, vaan lähde ajoissa.

•Kiitos on piste iin päällä, niin juhlittavana kuin juhlijanakin.

Julkaistu: 5.6.2012
Katso myös nämä