
Kaikki lähtee kutsusta
Laadi nimi- ja osoiteluettelo kutsuvieraista ja säilytä se kiitoskortteja varten. Lähetä kutsut mieluiten kuukautta, viimeistään kahta, kolmea viikkoa ennen juhlia.
Kutsukortista pitää käydä ilmi seuraavat seikat:
- kutsuttavien nimet
- kutsujien nimet
- tilaisuuden aihe
- päivämäärä ja kellonaika
- pitopaikka.
Jos juhlapaikka on vähänkään hankalassa paikassa, liitä kutsun mukaan kartta ja viitoita tie juhlapaikalle; esim. merkkinä voi olla kääntymispaikoissa vaikka punainen kreppipaperirusetti (ilmoita vinkki myös kutsussa).
Jos haluat tietää juhliin tulevien tarkan määrään, merkitse kutsukortin oikeaan alalaitaan V.p. eli vastausta pyydetään sekä puhelinnumero tai osoite ja päivämäärä mihin mennessä kutsuttujen tulee ilmoittaa tulonsa. V.p. puhelinnumerosta voidaan tiedustella esim. mahdollista häälahjatoivelistaa, jonka parin on huolella laatinut puhelimeen vastaaville.
Suunnittele hyvissä ajoin
- Kokoa juhliin tarvittavat apukädet. Noutopöydän hoitamiseen tarvitaan yksi tai kaksi henkilöä vieraiden määrästä riippuen. Myös kahvipöytä ja alkumaljojen tarjoilu vaatii apukäsiä. Pöytiintarjoilun nyrkkisääntönä on yksi tarjoilija kymmentä vierasta kohden.
- Kirjaa ylös, miten tehtävät jaetaan ennen juhlia, juhlissa ja niiden jälkeen. Listasta on kenen tahansa helppo tarkistaa vastuuhenkilöt. Nimeä myös juhlien seremoniamestari, jolla on ohjelma hallussa.
- Muista tehdä lista tarvittavista tavaroista (vaateripustimet, kynttilät, kakkupaperit, lautasliinat jne.) ja hankittavista ruokatarvikkeista.
- Mieti, tuleeko juhliin vieraita, joille tarvitsee varata erikseen kyyditys, yöpaikka ja ruokailu.
- Jos järjestät juhlat pihalla tai terassilla, varaa vieraille lämpimiä vilttejä ja varaudu myös sadesäähän.
Lähes kaiken voi vuokrata – tilaa ajoissa!
- Kahvi- ja ruokakalustoja, laseja, boolimaljoja, kahvinkeittimiä, kakkutelineitä, lämpölevyjä, kylmälaitteita ja pöytäliinoja voit lainata esimerkiksi Martoilta, paikallisilta ravintoloilta, pito- ja juhlapalveluilta sekä astiavuokraamoilta.
- Tarjoiluapua kannattaa kysyä pitopalvelujen lisäksi paikallisista ravintoloista ja alan oppilaitoksista.
- Vuokrata voi myös juhlatelttoja, ruokapöytiä, tuoleja ja naulakoita.
- Myös naapureiden kanssa kannattaa neuvotella lisähuonekaluista ja kylmätilojen lainaamisesta.
- Suuriin juhliin voi olla aiheellista vuokrata myös siirrettäviä bajamajoja.
Näin muutat kodin juhlatilaksi
Siivous
Tee siivoussuunnitelma, jota myös noudatetaan. Esim. 2 viikkoa ennen verhojen pesu, viikkoa ennen ikkunat puhtaiksi ja pöytäliinat kuntoon sekä hopeat kirkkaiksi, edellisenä päivänä wc:t juhlakuntoon eli tarpeeksi paperia, roskakori saataville ja puhtaita pyyhkeitä.
Pue koti juhlaan: tyhjennä naulakot ja varaa henkareita riittävästi. Siisti sisääntulo, raivaa olohuoneesta kaikki tarpeeton ja huolehdi, että juhlijoille on tilaa oleskella. Myös laskutilaa tarvitaan juhlissa runsaasti.
Siisti sisääntuloalue turhista tavaroista ja koristele tarpeen vaatiessa (esim. oveen kukkakranssi, ovenpieliin koivut, ämpäreihin luonnonkukkia jne). Kunnon jalkojenpyyhkimisalustaan kannatta myös satsata. Muista varata ulos tupakoitsijoille natsa-astioita.
Astiat ja ruokailuvälineet
Tarkista kaikkien tarvittavien pöytäliinojen ja astioiden ja pöytäliinojen kunto. Laske, että niitä on riittävä määrä. Lainaa tai vuokraa tarvittaessa. Kirppiksiltä löytää edullisesti tassillisia kahvikuppeja. Ne voi juhlien jälkeen palauttaa myyntiin samaan paikkaan, jos säilytystilaa ei ole.
Huomioi astioidesi monikäyttöisyys. Vaikka astiaston eri osasilla on perinteisesti tietyt nimet, niitä voidaan käyttää moneen muuhun tarkoitukseen kuin mihin nimi viittaa. Perinteisesti paistivatia käytetään paistin tai kiisselin tarjoiluun, mutta yhtä hyvin se palvelee kahvipöydässä pulla- tai kakkuvatina. Esim. munakuppia voit käyttää vaikkapa annosvoiastiana, kynttilänjalkana tai pikkukukkamaljana jokaisen katteen ääressä.
Raivaa keittiön tasot mahdollisimman tyhjiksi. Laskutilaa ei ole juhlissa koskaan liikaa. Tee kahvipöydän täydentäminen helpoksi. Tyhjennä keittiökaapeista hyllyjä tai isoja vetolaatikoita ja laita sinne kahvikupit, joissa on lusikat ja lautasliinat valmiina. Kaappeihin tai vetolaatikoihin mahtuvat myös valmiit pikkuleipä- ja pullavadit.
Varaa helposti saataville tarjottimet, korkinavaajat, sakset, tulitikut ja talouspaperia. Varaa paikka myös esimerkiksi kahvinkeitosta tuleville roskille ja biojätteille. Avoroskis voi olla tiskipöydän alla olevaa koria kätevämpi.
Vinkki!
Raivaa jääkaapin sisältö kylmälaukkuun ja siirrä juhlien ajaksi vaikka autotalliin. Säilytä tarjottavat kannellisissa astioissa ja siirrä tarvittaessa jääkaapin hyllytasoja, jotta voit pinota astiat päällekkäin. Pakasta juomia varten isoja jääpaloja esimerkiksi maitopurkeissa. Jäädytä pöydän esillepanoa varten isoja, litteitä kylmävaraajia.
Pöydät ja tuolit
Hanki tai lainaa lisätuoleja ja pöytiä, jos juhlissa on ruoka- tai kahvitarjoilua.
Mikäli aiot sijoittaa istumapaikkoja ulos, varaudu myös sadesäähän.
Kata ruoat, juomat ja kahvitarjoilu omiin pisteisiin, jos mahdollista. Noutopöytä voi olla seinän vieressä tai keskellä huonetta. Jos juhlissa on paljon vieraita, huoneen keskellä olevaan noutopöytään voi kattaa kaksi aloituspistettä. Jos juhliin on tulossa paljon lapsia, järjestä heille oma tarjoilupöytä.
Rakenna noutopöytä niin, että pöydässä on tarpeeksi laskutilaa, jos ruokien ottamiseen lautaselle tarvitaan kaksi kättä. Valmiiksi leikatut piirakat ja kätevät tarjoiluvälineet, kuten pihdit, helpottavat ruoan ottamista. Kylmät ruoat katetaan esille ennen lämpimiä, ja kasvis- ja kalaruoat ennen liharuokia.
Kukat
Varaa itse hankittavat kukat ajoissa ja muista myös luonnonkukat. Varmista, ettei istumapöydässä ole suurta ja korkeaa kukkakimppua, joka estää vieraita näkemästä toisiaan.
Järjestä kukkapiste muualle kuin keittiöön, esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen. Ota maljakot esille ja täytä ne valmiiksi vedellä. Varaa lähettyville sakset ja roskakori. Valtuuta joku hoitamaan lahjakukat maljakoihin.
Ota kukkamaljakot esille ja varaa niiden lähettyville sakset ja roskakori. Valtuuta joku hoitamaan saadut kukat maljakkoihin. Varaa jemmaan myös siistejä lasipurkkeja, jotka voivat ajaa maljakon virkaa kukkatulvan yllättäessä. On loukkaavaa vieraita kohtaan tunkea useamman ihmisen kukat samaan maljakkoon.
Koristelu
Suunnittele juhliisi sopivat koristeet. Mieti miten voit hyödyntää vallitsevaa vuodenaikaa koristelussa. Kiinnitä koristeita myös katto- ja seinäpinnoille. Silitä pöytäliinat etukäteen ja taittele lautasliinat.
Lahjapöytä
Järjestä lahjapöytä. Vieraskirjaan saat nimet kerättyä vaivattomimmin, kun kirja on esillä heti vieraiden saapuessa.
Noutopöydän suunnittelu
Mieti, mitä vieraille tarjotaan. Muista myös lapset ja erikoisruokavaliot.
Suunnittele, miten tarjoilu hoidetaan; valmistetaanko tarjottavat itse vai tilataanko ne, kutsutaanko taloon pitoemäntä vai annetaanko koko tarjoilu juhlapalvelun tehtäväksi.
Suunnitellessasi ruokalistaa ajattele ateriakokonaisuuden ruokien väriä, rakennetta ja raaka-aineita sekä ruokien ja juomien yhteensopivuutta. Ota ruokalistan suunnittelussa huomioon sesongin ruoka-aineet.
Älä liioittele ruoan määrässä. Mitä isommalle joukolle varaat ruokaa, sitä vähemmän sitä suhteessa tarvitset ja mitä enemmän tarjoat lisäkkeitä, sitä vähemmän yhtä lajia kuluu.Esimerkiksi kahvipöytään riittää muutama suolainen ja makea tarjottava.
Yksinkertaisempikin ruoka on juhlava, kun se vain valmistetaan huolella, hyvistä raaka-aineista ja pannaan kauniisti tarjolle.
Tee etukäteen mahdollisimman paljon
- Jätä vain välttämättömimmät työt juhlapäivän aamuun. Tee mahdollisimman paljon edellisinä päivinä tai jo aikaisemmin.
- Leivo hyvissä ajoin pakastimeen kakkupohjat, pasteijat, pullat, kahvikakut ja piiraat. Pikkuleivät säilyvät viileässä, kuivassa paikassa, mutta täytä esim. hilloiset pikkuleivät vasta edellisenä päivänä tai juhlan aamuna rapeuden takaamiseksi.
- Kuori perunat edellisenä päivänä, hienonna salaattiainekset, kypsennä lihat ja pese hedelmät.
- Kylmät alkupalat, salaatit ja leikkeleet voi asetella tarjoiluvadille kelmujen alle ja vain koristella juuri ennen tarjoilua.
Juhlien ruokatarjoilu – paljonko ruokaa varataan?
- 6 munan täytekakusta riittää 20 hengelle.
- Pikkuleipiä varataan yksi kappale kutakin lajia henkeä kohti.
- Puolen litran pullataikinasta saadaan 2–3 pitkoa ja yksi iso tai kaksi pientä kranssia, joista riittää 50 viipaletta. Litran pullataikinasta leivot 80–100 pikkupullaa.
- 1 ½ litran vuoassa tehdystä kahvikakusta saadaan 20–25 viipaletta.
- Uunipannullisesta piirakkaa saat noin 30 palaa.
- Karjalanpiirakoita ja pasteijoita varataan 1–2 kappaletta henkeä kohden.
- Pyöreästä piirasvuoasta riittää noin 10 hengelle.
- Voileipäkakkua varataan 1 sentin viipale ruokailijaa kohden.
- Voileipiä lasketaan 3 kappaletta ruokailijaa kohden.
- Muista, että tarjottavien kulutus riippuu myös juhla-ajasta. Jos tarjoat lounasaikaan vain voileipiä suolaisena, kuluu niitä luultavasti noin 4–6 kpl/hlö.
Juhlien juomatarjoilu
Alkumaljat ja muut alkoholit
Varaa tervetuliaismaljaksi lasillinen ja ruoan kanssa 1–2 lasillista viiniä. Yhdestä pullosta (0,75 l) tulee 6–7 lasillista. Kaada viinilasit vain puolilleen.
Valitse noutopöytään sopivat viinit tai tarjoa kuohuviiniä läpi juhlan. Muista myös alkoholiton vaihtoehto (joka mielellään muistuttaa ulkonäöltään ja maultaan tarjottavaa alkoholia). Ihanan raikas onnittelujuoma on myös louhisaarenjuoma tai sima.
Viilennä juomat ja viinit hyvin etukäteen. Esimerkiksi ison viinipönikän viilentäminen jääkaapissa kestää pari tuntia. Huolehdi, että juomat pysyvät viileinä, esimerkiksi asettamalla pullot jääpaloja ja kylmää vettä täynnä oleviin sankoihin.
Sekoita booli valmiiksi muovipulloihin, josta juomaa on helppo lisätä boolimaljaan tai hana-astiaan. Jäädytä yksi juomassa käyttämäsi aines, esimerkiksi mehu tai virvoitusjuoma, ja käytä se jääpalana.
Kahvi ja tee
- Järjestä kahvinkeitto vesipisteen ja roskiksen lähelle. Rakenna kahvinoutopöytä niin, että ensin vieras ottaa käteensä lautasen ja tarjottavat ja vasta viimeisenä kahvikupin. Älä unohda teen juojia.
- Kahvia on hyvä varata 2 kupillista vierasta kohden.
- Kahvinkeitto sujuu nopeammin, kun mittaat kahvijauheen desilitran mitalla kahvimitan sijaan. 10 kupilliseen kahvia tarvitset 1,5 desiä kahvijauhetta.
- Varaa lisäksi kahvipöytään sokeria, maitoa ja kermaa, (älä unohda myöskään makeutusainetta): 10 hengelle sokeria 250 g, kermaa 1 dl ja maitoa 2–3 dl; 50 hengelle sokeria 1 kg, kermaa 8 dl ja maitoa 1 l.
- Varaa kahvin lisäksi aina teetä. Haudutettu tee kannusta tarjoiltuna on aina pussiteetä juhlavampi vaihtoehto.
- 4 litrasta vettä ja 1 desistä teelehtiä saat 20 kupillista teetä.
Muut juomat
Alkoholin sekä kahvin ja teen lisäksi on huomaavaista pitää tarjolla alkoholittomia ruokajuomia ja vettä. Juomia kuluu yllättävän paljon etenkin kesäjuhlissa.
Juhlien järjestäjän tehtävät
- Juhlien järjestäjänä ole vastassa vieraita, toivota heidät tervetulleiksi, jotta tulija tuntee itsensä odotetuksi ja toivotuksi vieraaksi.
- Esittele tuntemattomat toisilleen. Yritä puhua kaikkien kanssa. Älä jää koko juhlan ajaksi yhteen kuppikuntaan.
- Jos vieraita tulee tiputellen ja kohotat maljoja jokaisen kanssa, vaihda lasisi välillä alkoholittomaan.
- Nauti juhlastasi niin vieraatkin nauttivat.
- Vieraana tule juhliin pyydettyyn aikaan.
- Pukeudu juhlien vaatimalla tavalla.
- Muista kukat tai lahjat.
- Älä ole suupaltti, älä myöskään tuppisuu.
- Älä ole juhlien väkisin venyttäjä, vaan lähde ajoissa.
- Kiitos on piste iin päällä, niin juhlittavana kuin juhlijanakin. Kiitos voi olla puhelinsoitto, kortti tai kirje kuvan kera.
Lippu salkoon
- Jokainen voi juhlistaa kodin juhlia ja perheen tärkeitä merkkipäiviä nostamalla lipun salkoon.
- Liputus aloitetaan aamulla kello 8 ja lopetetaan auringon laskiessa, kuitenkin viimeistään kello 21.
- Lippu nostetaan salkoon niin, että sen yläreuna tulee mahdollisimman lähelle nuppia.
- Suruliputuksessa lippu nostetaan ensin ylös ja lasketaan sitten 1/3 tangonmittaa alaspäin niin, että lipun alareuna on tangon keskivaiheilla. Puolitangossa oleva lippu lasketaan niin, että lippu nostetaan ensin huippuun ja vasta sitten alas. Suruliputus alkaa hautajaispäivänä klo. 8 puolitangossa ja on siinä siunaustilaisuuden loppuun. Loppupäiväksi lippu nostetaan ylös.
- Kerrostaloissa asuvat voivat pyytää lipunnostoa talonmieheltä.
Muokattu 30.5.2023 klo 11.40: Lisätty runsaasti uusia vinkkejä. Juttu on julkaistu alun perin 5.6.2012.