Ojanpenkan ja puutarhan kasvit sekä kuihtuneet kukat loistavat Kreetta Järvenpään asetelmissa – poimi ideat
Piha ja puutarha
Ojanpenkan ja puutarhan kasvit sekä kuihtuneet kukat loistavat Kreetta Järvenpään asetelmissa – poimi ideat
Valokuvaaja, taiteilija Kreetta Järvenpäälle kukka-asetelmat ovat kuin palapelejä, joissa on lupa nauttia väreistä. Materiaaleina hän käyttää monipuolisesti puutarhan ja ojanpenkan aineksia sekä jo elinkaarensa päässä olevia leikkoja. "Rikkakasvitkin suorastaan ylevöityvät ja löytävät persoonansa puutarhan kukkien rinnalla", Kreetta sanoo. Poimi ideat omiin, rennon moderneihin kesäkimppuihin!
17.7.2020
 |
Viherpiha

Kepeästi juhlavaa

Samettiruusu ja suklaakosmos toistavat hienosti ’Happy Single Date’ -daalian keskustan syviä sävyjä Kreetta Järvenpään kokoamassa kimpussa. Tillin ja koristeporkkanan varret ovat risupohjaan tehdyn asetelman ilmavia täydentäjiä – ne toimivat yhtä lailla lyhyt- kuin pitkävartisinakin. Myös vadelmaa kannattaa hyödyntää kukkien lomassa asetelman laskeutuvina varsina.

Puutarhasta ja ojanpenkalta

Kasveista löytyy ennakkoluulottomalla kokeilulla viehättäviä yhdistelmiä, kuten tässä kimpussa, johon Kreetta on yhdistänyt oranssinsävyiset tsinniat, kehäkukat ja ’Salmon Runner’ -daaliat peltomataraan, sarjakeltanoon ja lupiinin lehtiin.

– Rikkakasvitkin suorastaan ylevöityvät ja löytävät persoonansa puutarhan kukkien rinnalla, Kreetta sanoo.

Kukkien luonne ohjaa, minkälainen asetelma niistä syntyy.

Herkät yhdessä

Muutama kaunis ’Baby Yellow’ -daalian varsi riittää, kun avuksi ottaa kukkasiilin. Sen avulla kasvit saa aseteltua haluamaansa suuntaan. Kreetta tekee persoonallisia siilejä itse keramiikasta, mutta vinkkaa kirpputorit myös hyviksi löytöpaikoiksi.

Liian lyhyiksi katkenneista tai leikatuista kukista syntyy oma, pieni asetelmansa.

Barokkiajan hengessä

Kreetta rakastaa runsaita asetelmia, joissa voi iloitella väreillä. Kuivat kukat tuovat joukkoon maanläheisiä sävjä. Tässä asetelmassa on esillä koko kasvukaari nupusta kuihtumiseen. Jalallisessa astiassa kukat nousevat esille ja asetelma saa ilmavuutta. Tukirakenteena olevan kanaverkkomytyn Kreetta ankkuroi matalaan astiaan floristiteipillä.

Kimpussa on muun muassa erilaisia daalioita, samettikukkaa, tsinniaa, koristeporkkanaa, suklaakosmosta ja tilliä.

Persoonat talteen

Epätäydellisyys tekee omassa puutarhassa kasvaneista kukista Kreetan mielestä täydellisiä. Kaarevilla ja kiemuraisilla varsilla on vahva luonne, jota vastaan on turha taistella, mutta sen voi hyödyntää asetelmissa eloisuutena ja liikkeenä. Kreetta sommittelee omaksi pieneksi asetelmakseen liian lyhyiksi leikatut tai katkenneet kukat, kuten tässä daaliat ’Schneeflocke’, ’Franz Kafka’, ’Baby Yellow’ ja ’Happy Single Date’.

Kukat ovat kauniita kaikissa elinkaaren vaiheissa.

Muutamalla varrella

Juhlavuus syntyy pienelläkin rahalla ja vaivalla.

– Aina ei tarvita isoja asetelmia. Muutama oksa ja kaunis kannu riittävät, Kreetta sanoo.

Hän leikkaa kukat mielellään eripituisiksi. Näin esimerkiksi valkoisista kosmoksista syntyy kauniisti polveileva, unenomainen ryhmä.

Yhdellä värillä

Yksivärisyys inspiroi Kreettaa leikittelemään astioiden ja kukkien yhdistelmillä. Vanhan kannun kaveriksi hän asetteli daaliat ’Happy Single Date’ ja ’Salmon Runner’.

Kommentoi »