
Noutopöydän kattaus on sujuvien juhlatarjoiluiden avain – muista nämä asiat suunnittelussa
Noutopöydän kattaus kootaan tarjottavien mukaan, ruokailuvälineistä aloittaen. Noutopöytä on isoissa juhlissa ehdottomasti toimivin ja paras vaihtoehto ruokien tarjoiluun. Näin jokaisen vieraan on mahdollista valita haluamiaan ruokalajeja sopivat määrät.
Noutopöydän kattaus ja suunnittelu – huomioi nämä:
Mieti, mistä ihmiset kätevästi kulkevat
Sijoita noutopöytä sellaiseen kohtaan, jossa kulku on mahdollisimman esteetöntä. Pienessä kodissa pitopöydän voi kattaa vaikkapa keittiön työtasolle.
Varaa tarpeeksi pöytätilaa jokaiselle
- Jätä noutopöytään tarpeeksi tilaa, jotta lautasen voi tarvittaessa laskea alas.
- Jos juhlien ruokailu tapahtuu pöydän ääressä, varaa pöytään tilaa jokaista syöjää kohden leveyssuunnassa noin 50–60 senttimetriä. Siten tila riittää lautaselle, aterimille ja laseille.
Liina pöydällä tekee juhlan. Vanhat mutta siistit lakanat käyvät erinomaisesti pöytäliinoista.

Mieti ruokien järjestys ja täydennä vähitellen
- Aseta menutaulu noutopöydälle. Lisää tarvittaessa erikoisruokavaliomerkinnät.
- Yleensä noutopöytää kierretään myötäpäivään. Jos vieraita on paljon, järjestä pöytään kaksi aloituspistettä, jolloin pöydän molemmat puolet ovat peilikuvia ja tarjottavat samoja.
- Noutopöydässä lautaset ovat pinossa pöydän päissä. Erityyppisille ruoille varataan omat lautaset. Ruokailuvälineet voivat olla joko pöydällä tai kauniissa astioissa omana ryhmänään, mieluiten viimeisenä, ettei niitä tarvitse kantaa koko ruokienoton ajan. Lautasliinat taitetaan ryhmäksi pöydälle tai astiaan.
- Ruoat asetetaan pöytään ruokailujärjestyksessä: ensin alkuruoat, pääruoat ja lopuksi jälkiruoka. Mieti myös makuja: miedot ruoat ennen voimakkaan makuisia, kylmät ennen lämpimiä ja kalaruoat ennen liharuokia. Tilan salliessa jälkiruoat on hyvä kattaa omalle pöydälleen.
- Älä laita kaikkea syötävää pöytään kerralla, vaan suosi pienempiä tarjoiluastioita. Siten tarjoilulämpötilat pysyvät kunnossa ja ruoka tuoreena.
Kata astiat ajatuksella
- Valitse noutopöytään helppoja ottimia, kuten pihdit, joita voi käyttää yhdellä kädellä. Kata jokaiselle ruoalle oma ottimensa ja muutama ylimääräinen varalle.
- Laita tarjoiluastioita noutopöytään eri tasoille. Käytä puulaatikoita, lankkuja ja tiiliä. Korkeuserot tuovat kokonaisuuteen näyttävyyttä.
- Aseta juomat ja lasit tarjolle omalle pöydälleen. Se helpottaa liikennettä noutopöydän ympärillä.

Jalalliset tarjoiluastiat säästävät tilaa ja tekevät noutopöydästä näyttävän.
Missä järjestyksessä ruokaillaan?
Ensimmäisiä ottajia on hyvä olla opastamassa jonkun isäntäväestä tai tarjoiluhenkilökunnasta, jotta liikenne pöydän ympärillä saadaan heti oikean suuntaiseksi. Sama henkilö huolehtii tarjoilun kuluessa, että pöytää täydennetään sitä mukaa kun vadit tyhjenevät.
Häissä ruokaa ottaa ensimmäisenä hääpari, sitten vanhemmat, suvun vanhimmat ja pappi. Muuten suku- ja perhejuhlissa suvun vanhimmat ovat "etuajo-oikeutettuja".
Harkitse useampaa kattausta
Pienessä kodissa juhlat kannattaa sopeuttaa kodin kokoon. Mieti, voisiko vieraita kutsua eri kattauksille tai jakaa juhlat useammalle päivälle. Jos huonekaluja ei ole tarpeeksi, saatat myös löytää väliaikaisesti tarvittavia, kivoja tuoleja tai pöytiä kierrätysryhmistä tai kirpputorilta.
Suojaa vieraat sateelta ja kylmältä
Piharuokailua uhkaa aina sateen riski. Katos tuo tarvittaessa säänsuojaa ja terassilämmitin hellii myöhäisiä juhlijoita. Varaa vieraille myös vilttejä.
Muokattu 23.6.22 klo 13.45 ja 29.5.2023 klo 13.49: Juttuun lisätty uusia vinkkejä.