Olisiko aika tehdä mökkiremonttia? Säännöllisiä kuntotarkastuksia ja kunnossapitoa ei kannata laiminlyödä, sillä ne auttavat säilyttämään mökin arvon.
Mökin kunto on hyvä tarkistaa talvivaurioiden varalta mökkikauden alkaessa. Katon tarkastus on suositeltavaa tehdä vuodenaikojen mukaan, sillä Suomen vaihtelevat sääolot koettelevat katon kuntoa. Tarpeeksi tiheillä tarkastuksilla voi välttää suuret kattoremontit. Lue vinkit huopa-, tiili- ja peltikattojen tavallisimpiin vauriokohtiin ja korjaustapoihin. Myös mökin ikkunat ja ulko-ovet ovat jatkuvan rasituksen alaisena. Kurkkaa oppaamme ikkunoiden ja ovien maalaukseen, tiivistykseen sekä rikkoontuneen ikkunan uusimiseen.
Mökin vesikatteen vauriot löytyvät melko vähällä vaivalla, mutta vesikatteen alapuolella sijaitsevan yläpohjan vauriot saattavat jäädä huomaamatta. Rakenteet kannattaa tutkia kunnolla, jos kesämökissä epäillään kosteusvauriota. Kosteudelle alttiit rakenteet vaihtelevat sen mukaan, millä vuosikymmenellä mökki on rakennettu. Monissa mökeissä on omalle ajalleen tyypillisiä rakennusvirheitä. Lue ohjeet, joiden perusteella tunnistat kosteusvaurion mökissä.
Mökin perustusten painuminen voi aiheuttaa oven tai tuuletusikkunan temppuilua. Perustusten liikkumisen syy on hyvä selvittää ammattilaisen kanssa. Katso myös juttumme mökin rakenteiden riskikohdista.
Mökin tulisija ja hormi tulisi nuohota kolmen vuoden välein. Piippujen halkeamia, vuotoja ja muita vaurioita on kuitenkin suositeltavaa seurata säännöllisesti. Lue oppaamme eri materiaaleista valmistettujen piippujen tyypillisimpiin vaurioihin ja mökin palovaarojen välttämiseen.
Kesämökin sadevesijärjestelmä kannattaa huoltaa keväisin. Vuosihuoltoon kuuluvat rännien puhdistus ja korjaus sekä sadevesien ohjaus oikeaan suuntaan. Mökkikaivon säännöllinen huolto on tärkeää, jotta veden laatu pysyy hyvänä. Veden laatu on joka tapauksessa syytä tutkituttaa kolmen vuoden välein. Jos vasta harkitset kaivon hankkimista mökkipihalle, lue kuinka se onnistuu.
Vanhan mökin remontointi kannattaa suunnitella huolella ennakkoon, sillä eri aikakausien mökkirakennukset vaativat omanlaisensa työtavat ja materiaalivalinnat. Perusteellinen alkuselvitys ja kuntotarkastus varmistavat, että mökin arvo ja käyttökelpoisuus säilyvät.
Mummonmökit vaihtelevat niin paljon suunnittelultaan ja rakennusmateriaaleiltaan, ettei niiden remontteihin löydy vakioratkaisuja. Kurkkaa kattava juttumme mummonmökin korjaustöiden suunnittelusta.
1960- ja 1970-lukujen mökkien tyypillisimmät peruskorjaustarpeet liittyvät ulkoseinärakenteeseen, vinksahtaneeseen alapohjaan ja katon kunnostukseen. 1980- ja 1990-luvuilla kesämökit rakennettiin jo yleisesti talviasuttaviksi. Lisäeristys nostaa näiden mökkien arvoa.
Olisiko mökin lisätila tarpeen? Laajennuksen voi tehdä vintille, kellarille tai rakentamalla uudisosan. Lue toteutustapojen haasteista ja ratkaisuista. Tutustu myös juttuumme laajentamisen ja lisärakennuksen kustannuksista.
Mökin ulkomaalausta lykätään monesti tarpeettoman pitkään. Maalauksen uusiminen on ajankohtaista 3–15 vuoden kuluttua edellisestä kerrasta. Jos maalausurakka alkaa vanhan lakan poistolla, katso kuvalliset ohjeemme. Mökin ulkopintaan kertyneet tummat homepilkut ovat yleensä vaarattomia. Vinkeillämme homeenpoisto onnistuu näppärästi. Perinteinen punamulta on edelleen passeli vaihtoehto mökin ulkomaaliksi. Parasta punamultamaalia saa itse keittäen.
Mökin pintaremontin tarve on kätevää miettiä kokonaisuutena. Kaikkia tarvittavia pintoja ei kuitenkaan tarvitse remontoida kerralla vaan ne voi huoletta jaksottaa budjetin, kiireellisyyden ja käyttötarpeiden mukaan. Lue vinkkimme sisäkaton uusimiseen, hirsiseinän käsittelyyn, seinien maalaukseen ja tapetointiin sekä lattian kunnostukseen.
Lattia on yksi mökin näkyvimmistä pinnoista. Mökkiarkea helpottaa, jos lattia on kauniin ulkonäön lisäksi helppohoitoinen. Poimi vinkit mökin lattiamateriaalin valintaan.
Tummuneesta mäntymökistä saa kauniin vaalean muutaman kikan avulla. Valoisuutta saa esimerkiksi suopakäsittelyllä ja erilaisilla puun pintakäsittelyillä. Katso vaihe vaiheelta -kuvat hirsiseinien kuultokäsittelystä.