Raikasta hirsiseinät kuultokäsittelyllä
Rakenna ja remontoi
Raikasta hirsiseinät kuultokäsittelyllä
Valkokuultokäsittely kirkastaa nopeasti puunväriset hirsiseinät. Kirsi Laamanen näyttää, kuinka käsittelet mökin pinnat oikeaoppisesti.
8.7.2016
 |
Meidän Mökki

Suurin osa suomalaisista hirsimökeistä on rakennettu kuusesta tai männystä. Käsittelemätön mäntyhirsi on kaunis, mutta havupuupinta tummuu nopeasti auringon uv-säteilyn takia. Vaikka hirsipinnat olisivatkin alun perin miellyttäneet silmää, ne voivat pian kaivata raikastamista.

Kuusi ei tummu vuosien saatossa yhtä paljon kuin mänty. Jos esimerkiksi mökin hirsiseinät ovat käsittelemätöntä mäntyä ja kattopaneelit kuusta, näkyy puulajien erilainen tummuminen helposti jo muutaman vuoden päästä.

Pintojen valkolakkauksella mökin ilmeeseen saa nopeasti keveyttä. On makuasia, kannattaako kerralla käsitellä kaikki isot pinnat tai vain esimerkiksi seinät tai katto. Vaihtoehtoja on useita varsinkin, jos lattia on maalattu tai käsitelty sävytetyllä vahalla.

Nyrkkisääntö on, että käsittely vaaleilla kuultosävyillä kannattaa tehdä muutaman vuoden sisällä mökin rakentamisesta. Jos hirsi on ollut pitkään käsittelemätön, vaaleilla sävyillä ei välttämättä saada toivottua raikasta ilmettä, vaan lopputuloksesta voi tulla hieman tunkkainen.

Monta vuotta tummuneet, likaiset tai ennestään käsitellyt hirsipinnat on paras hioa suosiolla puhtaalle puulle, jos pinta halutaan kuultovaaleaksi. Mikäli neliöitä on paljon, hiominen ei ole mikään pikku-urakka. Jos seinistä haluaa vaaleat, jo tummuneelle pinnalle kannattaa harkita kuultokäsittelyn sijasta vaaleaa peittävää sävyä.

Oikean käsittelytuotteen valinta

  • Hirsi hengittää ja pystyy sitomaan itseensä kosteutta, jonka se luovuttaa tasaisesti takaisin huoneilmaan. Moni hirsirakennukseen ihastunut kiitteleekin etenkin sisäilman laatua.
  • Hirren sisäpinta pitää käsitellä hengittävällä tuotteella. Varmista myös, miten monta käsittelykerrosta hirsi kestää ilman, että hengittävyys heikkenee.
  • Värittömillä tuotteilla käsitellyt puupinnat tummuvat vuosien saatossa. Jos haluat puupintojen säilyttävän vaaleutensa pitkään, valitse aina tuote, jossa on väripigmenttiä.
  • Hennosti pigmentoiduissa tuotteissa uv-suoja ei ole kovin hyvä. Mitä enemmän tuotteessa on pigmenttiä, sitä paremmin se suojaa puuta auringon valolta. Pigmentin määrä vaihtelee sävystä ja tuotteesta toiseen.
  • Usein kertakäsittely riittää pinnan suojaksi, mutta välillä haluttu sävy saadaan kahdella kerroksella. Joillakin kuultokäsittelytuotteilla toinen kerros tekee väristä lähes peittävän. Tee siis mallipalat samalle puulaadulle, jota aiot käsitellä, jotta et saa epämiellyttäviä yllätyksiä.
  • Vaalennuskäsittelyn voi tehdä valkoisen sävyillä, mutta myös esimerkiksi harmaan eri sävyillä. Ohjeen kohteen seinät käsiteltiin harmaaseen taittuvalla kasviöljypohjaisella, hengittävällä puuvahalla.

Näin teet hirsiseinien kuultokäsittelyn

1. Irrota katto- ja jalkalistat sekä ikkunoiden ja ovien pielilaudat ennen pintakäsittelyä. Jos irrotat listat varovasti, voit laittaa ne takaisin. Jos olet tarkka, voit suojata listat maalarinteipillä.
2. Vaikka hirsipinnat olisivat vielä uudenkarheita, ne kannattaa imuroida tai harjata, jotta pöly ei haittaa pintakäsittelyä. Putsaa myös saumat. Työnnä pursottavat tiivisteet hirsien väliin.
3. Pelkkä purkin ravistaminen ei riitä. Sekoita pintakäsittelyaine aina reilusti esimerkiksi puutikulla, jotta saat pohjaan painuneet pigmentit sekoittumaan kunnolla.

Puhdista pöly myös hirsien saumoista ennen pintakäsittelyä.

4. Aloita vaakahirsiseinien käsittely alhaalta ja etene ylöspäin. Käsittele enintään pari hirttä kerrallaan päästä päähän. Levitä puuvaha sopivalla lyhytnukkaisella mikrokuitutelalla.
5. Pakkelilasta on hyvä apuväline rajaamiseen. Työnnä lasta tiiviisti seinään, niin saat nurkista siistit. Saat sävystä tasalaatuisen, kun nurkkiin ei tule vahingossa päällekkäisiä siveltimenvetoja.
6. Hirsien väliset saumat saat kätevimmin käsiteltyä siveltimellä. Käsittele sauma aina pian hirren jälkeen. Voit käyttää sivellintä myös hirsiin, jos tela tuntuu vieraalta.

Lue lisää:

Kommentoi »