Vanhan mökin remontti vaatii malttia
Rakenna ja remontoi
Vanhan mökin remontti vaatii malttia
Vanhat talot ja niihin soveltuvat korjaustavat poikkeavat yleensä toisistaan. Vanhan mökin remontti onkin syytä suunnitella huolella, jotta mökin arvo ja asumismukavuus säilyvät.
8.8.2014
 |
Meidän Mökki

Vanhojen mökkien remontoinnissa tehdään usein virheellisiä valintoja, joiden seurauksena rakennuksen kokonaistyyli kärsii. Väärä työtapa tai virheellinen materiaalivalinta nopeuttaa usein rakenteen vaurioitumista entisestään.

Eri aikakausien mökkirakennuksilla on omat erityispiirteensä, jotka on hyvä pitää mielessä arvioitaessa riskirakenteita ja mahdollisten suurempien remonttien kannattavuutta. Yleensä kaikille mökeille löytyy edulliset ja teknisesti toimivat korjausvaihtoehdot.

Tee ensin alkuselvitys ja kuntotarkastus

Huolellisella alkuselvityksellä ja kuntotarkastuksella varmistetaan, että rakennuksen arvo ja käyttökelpoisuus säilyvät. Alkuperäisiä rakenteita tutkimalla muodostuu käsitys kunnostustöiden kannattavuudesta ja tärkeysjärjestyksestä. Yksityiskohtaiset tarkennukset ja arviot kannattaa tehdä asiantuntijoiden avustuksella.

Hyvän ammattitaidon omaava pätevöitynyt kuntotarkastaja pystyy kokemuksen ja mittausmenetelmien avulla määrittelemään tarvittavat korjaustyöt ja parhaiten soveltuvan työjärjestyksen. Hänellä täytyy olla myös käsitys vaurioiden syntymekanismista sekä riittävä kokemus määritellä korjausten tarpeellisuus ja kiireellisyys.

Kuntotarkastusta voikin olla tarpeen laajentaa rakenteita avaamalla. Näin selvitetään niiden sisällä piilevät vauriot tai rakenteiden alkuperäiset toteutustavat.

Peruskesämökin ja niin sanotun mummonmökin rakenteet asukas oppii itsekin tutkimaan ja tekemään valintoja kunnostustöiden etenemisjärjestyksestä.

Epävarmoissa tilanteissa kannattaa tällöinkin luonnollisesti käyttää apuna pätevää asiantuntijaa.

Rakennuksen tyypilliset korjaukset voidaan jakaa sisäpuolisiin remontteihin ja muutostöihin sekä rakennusvaipan ulkopuolisiin kunnostuksiin ja laajennuksiin. Myös teknisen varustetason lisäämistarpeet ja -mahdollisuudet on viisasta selvittää korjauksen suunnittelussa.

Kuntotarkastus vai kuntotutkimus?

  • Kuntotarkastuksessa katsastetaan koko rakennus, eikä siinä normaalisti tutkita rakenteita pintaa syvemmältä.
  • Kuntotutkimuksessa selvitetään yleensä havaittujen vaurioiden laajuutta ja syitä rakenteita avaamalla.

Mökin katsastuslista

Tärkeimpiä tutkittavia kohteita ovat:

  • vesikatto
  • ullakkotila sekä vinot katto- ja yläpohjarakenteet
  • lattiarakenteet
  • ulkoseinärakenteet
  • ikkunat
  • kellaritilat
  • mahdolliset märkätilat sekä lämmitys-, vesijohto- ja ilmanvaihtojärjestelmien toimintakunto.

Lisätietoja:

1 kommentti