Mökin pintaremontti
Rakenna ja remontoi
Mökin pintaremontti
Mökin pintaremontti kannattaa aina miettiä kokonaisuutena. Koko mökin katto-, seinä- ja lattiapintoja ei tarvitse uusia kerralla, vaan työt voi huoletta jaksottaa vuodenaikojen ja käyttötarpeiden mukaan.
30.3.2015
 |
Meidän Mökki

Mökin kattopintojen kunnostus

Pintaremontti kannattaa aina aloittaa katosta. Vaikka kattopintojen materiaalit ovat normaalissa käytössä pitkäikäisiä, tummaksi patinoitunut lautakatto voi rikkoa koko huoneen ilmeen etenkin seinäpintojen uusimisen jälkeen.

Aiemmin lakattu tai maalattu kattopinta voidaan käsitellä suoraan vanhan puhdistetun pinnan päälle. Valkoinen läpikuultava sisälakka tai maali tuo tilaan lisää korkeusvaikutelmaa. Himmeä täysvalkoinen kattomaali on hyvä valinta, jos puu on vahvasti tummunut tai syykuviota ei haluta korostaa. Himmeä on useimmiten sopiva kiiltoaste, jotta kattopinta ei korostu liikaa. Kattolistat maalataan usein katon sävyyn.

Sisäkaton uusiminen

Jos koko sisäkatto halutaan uusia, on vaihtoehtoina valmiiksi pinnoitettu kattopaneeli, sisustuslevy ja laminaatti. Vanha kattopinnoite voidaan jättää alle, jos rakenne on muuten kunnossa ja huonekorkeutta on riittävästi. Uuden sisäkattomateriaalin kiinnityslaudat asennetaan tukevasti kiinni kattorakenteisiin. Kattopaneelit asennetaan yleensä päivänvalon suuntaisesti. Toinen asennussuuntaan vaikuttava tekijä on lattialaudoituksen suunta, joka voi myös noudattaa kattolaudoituksen suuntaa.

Kattoon asennettavia verhouslevyjä valmistetaan myös pehmeämmästä huokoisesta puukuitulevystä, joilla voidaan hieman lisätä yläpohjan lämmöneristävyyttä. Pintamateriaalina voi olla esimerkiksi kuitukangaspinnoite. Nauloilla tai hakasilla kiinnittäminen onnistuu helposti, ja liimakiinnityskin sopii joillekin tuotteille.

Mökin seinien kunnostus

Hirsiseinän käsittely

Hirsisen sisäseinän käsittelyyn on useita vaihtoehtoja. Hirsiseinän yhtenä hyvänä ominaisuutena pidetään sisäilman kosteusvaihteluiden tasaamista. Ominaisuus heikkenee, jos sisäpinnoite on kovin tiivis. Hirsipinnoilla käytetään usein lakkoja, öljyjä ja vahoja. Maaleja käytetään harvemmin, koska etenkin pyörö- ja höylähirsien halkeilu saattaa näkyä haittaavasti maalatulla pinnalla.

Lakat, suoja-aineet, maalit ja öljyt antavat kukin erilaisen vaikutelman. Lakkoja käytetään usein värittömänä, mutta niitä on saatavilla myös kauniissa, kuultavissa sävyissä. Sekä lakoista että maaleista on useita kiiltoasteita.

Öljyt imeytetään puuhun, jolloin ne syventävät puun omaa väriä ja syykuviota eikä niistä jää tiivistä kalvoa pintaan. Myös vahatuotteet soveltuvat hirsipinnalle, ja ne muodostavat tiiveydeltään lakan ja öljyn välimaastoon sijoittuvan pinnoitteen. Kuultavia tuotteita kannattaa testata pienelle huomaamattomalle koealueelle ennen koko alueen käsittelyä, jotta voidaan varmistua siitä, että lopputuloksesta tulee halutunlainen.

Seinien maalaus

Seiniin voi kokeilla rohkeitakin maalaustekniikoita ja valmiita maalaussapluunoita. Väripesukuviointi, sienellä töpötys tai kuviointitelaus antavat pinnoille voimakastakin tunnelmaa.

  • Väripesukuvioinnissa kuviointiväri levitetään seinälle sienellä pesevin, pyörivin liikkein. Tasaisen kuvioinnin saa, kun toistaa käsittelyn useamman kerran.
  • Töpötyskuvio tehdään luonnonsienellä. Pohjavärin päälle töpötellään yhtä tai useampaa väriä. Töpötyskuviointi luonnistuu helposti ensikertalaiseltakin.
  • Kuviointitelaus on hieman vaativampaa. Pohjamaalin päälle telataan ensin ohennettu kuviointimaali ja sitten märkä maali kuvioidaan kuviointitelaa käyttäen. Kuviointitelan sijaan kuviointiin voi käyttää myös sivellintä, käärittyä kangasta tai vaikka muovipussia.

Kuviointimaalaus vaatii usein maaliin sekoitettavia lisäaineita, joiden tehtävänä on pidentää työskentelyaikaa, muuttaa maalin juoksevuutta paremmin kuviointiin sopivaksi tai lisätä maalin kuultavuutta.

Maalaustyön voi toteuttaa erikoismaalilla, joita on tarjolla runsaasti. Helmiäismaali antaa kauniin hohtavan värin. Antiikkimaali jäljittelee vanhaa halkeillutta maalipintaa, ja marmoria jäljittelevä pinta syntyy helposti juuri siihen kehitetyllä maalilla. Hiutalelakassa on pieniä värillisiä hiutaleita kirkkaassa lakassa. Hiutalelakkaus tehdään maalatun pinnan päälle.

Seinien tapetointi

  • Liisteröitävien tapettien rinnalle on tullut tapetteja, joissa kasteltava liisteri on jo valmiina taustapuolella.
  • Osa tapeteista kiinnitetään levittämällä valmis tapettiliima suoraan seinälle.
  • Luonnonmateraalipäällysteisiä tapetteja, kuten meriruoho- ja niinitapetteja, on saatavilla laaja valikoima.
  • Erilaiset boordit ovat pitäneet pintansa kahden eri tapetin jakajana.
  • Valokuvatapetti on persoonallinen vaihtoehto sisustukseen. Esimerkiksi maisemakuvan voi ottaa itse tai teettää samalla tekniikalla kopion vanhasta tapettikuviosta.

Mökin lattian kunnostus

Mökkirakennuksissa yleinen käytetty, perinteinen lautalattia on oikein pinnoitettuna kestävä kuivien tilojen lattiamateriaali. Puulaji on useimmiten mäntyä. Lautalattian kunnostaminen onnistuu yleensä hionnalla ja lakkaamalla tai maalaamalla. Myös vahoja ja öljyjä käytetään.

Helpointa kunnostaminen on uusimalla vanha lakka- tai maalipinta. Ennen hiontaa jalkalistat irrotetaan ja kunnostetaan, ja lautojen raot puhdistetaan veitsellä tai teräslastalla. Pinta puhdistetaan maalinpesuaineella ja hiotaan himmeäksi.

Rakoilevan lattian kittaus

  • Rakoileva lattia kannattaa kitata puukitillä. Kitin värisävy valitaan mahdollisimman huomaamattomaksi.
  • Kittauksen jälkeen tehdään ylihionta, jotta kittitahrat saadaan pois ja saumaraot siisteiksi.
  • Vähäiset raot voidaan täyttää lakan tai maalin hiontapölyllä, jolloin pinta tiivistyy uuden lakkakerroksen tai maalin ja hiontapölyn seoksella.
  • Ensimmäisen lakkauskerran jälkeen tehdään kevyt välihionta ja toisella kerralla saadaan valmis pinta.

Lattian pinnoituksen uusiminen

Jos pinta on mennyt todella huonoksi tai pinnoite halutaan kokonaan vaihtaa, ovat pohjatyöt työläämmät. Vanha lakka tai maali hiotaan lattianhiomakoneella kokonaan pois. Hionta tehdään ensin karkealla paperilla vinottain noin 45 asteen kulmassa yli laudoituksen asennussuunnan. Lattian reunat hiotaan reunahiomakoneella. Loppuhionta tehdään hienolla hiomaparilla lautojen suuntaisesti. Tämän jälkeen tehdään tarvittavat kittaukset ja viimeinen ylihionta. Lopuksi lattia käsitellään kuten uusi lattiapinta. Käsittelyaineiksi soveltuvat lakka, maali, vahalla tai öljy.

Lisätietoja:

Kommentoi »