Ohjeet homeenpoistoon puusta
Rakenna ja remontoi
Ohjeet homeenpoistoon puusta
Älä pelästy, vaikka mökkisi ulkopinta kukkisi mustia homepilkkuja. Vaikka tummat pilkut näyttävät pelottavilta, ne ovat yleensä vaaratonta hometta, josta pääsee halutessaan eroon huolellisella pesulla.
4.8.2016
 |
Meidän Mökki

Home on yleinen vaiva niin käsitellyillä kuin käsittelemättömilläkin puupinnoilla. Tummat tai mustat puun pinnalla näkyvät pilkut ovat ikävän näköisiä, mutta muuten harmittomia. Pilkut ovat tuulen levittämää homesientä tai sinistäjäsienen kukkaa. Kumpikaan ei vahingoita puuta.

Home on vain pinnassa, mutta sinistäjäsieni elää puun sisällä. Selvität pilkun laadun, kun vuolet tai hiot pinnasta aivan ohuen kerroksen. Jos pilkun alla on puhdas puu, se on hometta. Jos pilkun alla erottuu harmaa alue, puussa elää sinistäjä.

Näin saat homepilkut pois puusta

1. Puupintoihin voi ilmestyä pahaenteisen näköisiä mustia pilkkuja. Älä hermostu, sillä ne ovat todennäköisesti pinnassa elävää hometta, joka lähtee pois huolellisella pesulla.
2. Levitä homepesuainetta sumutinpullolla tai matalapaineruiskulla tasaisesti puupinnoille. Määrä on sopiva, kun aine ei liiemmin valu. Anna pesuaineen vaikuttaa hetki.
3. Hiero pesuaine kauttaaltaan puupintaan pehmeällä harjalla. Jatkovarsi on hyvä apuväline, jolla yletät hankaliinkin paikkoihin. Huuhtele vedellä ja anna kuivua muutama vuorokausi.
4. Rapsuta vanha pintakäsittelyaine pois teräsharjalla tai hankauslevyllä. Varsinkin aurinkoisilta seiniltä vanha ja hilseillyt pinta voi lähteä helposti irti hankaamalla.
5. Käytä vaikeisiin kohtiin konevoimaa, sillä vanha pintakäsittelyaine voi istua  tiukasti kiinni. Valitse tarpeeksi pehmeä työpää, jotta seinä ei vaurioidu. Harjaa hiontapöly huolellisesti pois.
6. Levitä alle puunsuojapohjuste ja anna sen kuivua. Sekoita puunsuoja huolella tikulla ja levitä se päästä päähän pari hirttä kerrallaan. Käsittele pinta kahdesti ja anna kuivua kunnolla välissä.

Lue lisää:

Kommentoi »