Meidän Mökki

Mökin ulkomaalaus

1

Julkisivut näyttäytyvät keväällä uudessa valossa. Alkavat pintavauriot löytyvät yleensä mökin etelänpuoleiselta julkisivulta, jota rasittavat vuorotellen auringon paahde, sateet ja myrskyt.
Kuvat Piirros Anita Polkutie

Ulkomaalausta lykätään monesti vuodesta toiseen, kunnes pinta on tolkuttoman huonossa kunnossa. Jos edellisestä maalauskerrasta on 20 vuotta, pohjatyöt voivat viedä jopa 80 prosenttia urakan kokonaisajasta. Säännöllisellä maalaamisella pääsee huomattavasti vähemmällä.

Mökin ulkomaalaus on tarpeen, jos puuverhoillun julkisivun maalipinta on halkeileva tai ohueksi patinoitunut. Pinnalla voi näkyä myös pistemäistä hometta tai laajemmin likaa, jolloin seinä tarvitsee puhdistuksen tai huoltomaalauksen. Ikkunanpuitteiden ulkopinnat tarvitsevat käsittelyä yleensä seiniä tiheämmin.

 • Julkisivun maalipinta uusitaan maalin kestävyyden mukaan 3–15 vuoden välein.
 • Kyllästeöljyllä käsitellyt ovet ja pinnat huolletaan 2–3 vuoden välein.
 • Ikkunan alapuitteet huolletaan 3 tai 4 vuoden välein.
 • Suojaavien ja läpikuultavien pintakalvojen muodostamat pinnoitteet uusitaan 5–10 vuoden välein.

Valitse sopiva ulkomaali

Maalin soveltuvuus pinnalle kannattaa aina varmistaa käyttöohjeesta. Jos mökin seinät on aiemmin maalattu vesiohenteisella akrylaattimaalilla, niihin ei saa käyttää muun tyyppistä maalia.

Öljypohjaisella alkydimaalilla käsitelty pinta voidaan maalata öljypohjaisella alkydimaalilla tai vesiohenteisella akrylaattimaalilla. Puunsuojalla tehty pintakäsittely voidaan uusia vastaavilla tuotteilla, ja yleensä myös maalata uudelleen sekä vesi- että liuotinohenteisella maalilla.

Hirsiseiniä ei saa käsitellä tiiviin pintakalvon muodostavalla pinnoitteella, sillä se estäisi rakennuksen sisäpuolisen kosteuden haihtumisen hirren läpi ulkoilmaan. Parhaiten kosteus pääsee poistumaan puun sisään imeytyvien kyllästeöljyjen läpi. Hirsiseinien pinnoitteeksi sopii ohuen hengittävän kalvon muodostava kuultava puunsuoja-aine sekä perinteinen lietemaali, kuten punamulta.

Jos et muista vanhaa maalityyppiä, tee testi hiomalla seinän pintaa.

 • Öljymaali ei tartu hiomapaperiin. Öljymaalin pinnassa on lisäksi yleensä hienojakoinen verkkomainen halkeilu.
 • Akrylaattimaali tarttuu hiekkapaperiin ja irtoaa usein kalvomaisesti alustastaan. Lämmitettäessä akrylaattimaali pehmenee ja poltettaessa siitä lähtee kumimainen haju.
 • Punamultamaali irtoaa seinästä kuivalla rätillä pyyhkimällä ja maali liukenee veteen.

Jos olet epävarma, pyydä ammattilaisen apua vanhan maalin tunnistukseen. Apua saa esimerkiksi maalitehtaiden palveluista.

Tee pohjatyöt huolellisesti

 • Ulkoseinien pinttynyt lika pestään pois alkalisella tehdasvalmisteisella julkisivujen pesuaineella. Huuhtele pinta puhtaalla vedellä ja anna kuivua.
 • Pese pintahomeen likaamat pinnat homeenpesuaineella, jota myyvät maali- ja rautakaupat. Mikäli home on kasvanut maalin sisään, on käytettävä voimakkaampaa homepesuainetta. Sen käyttö vaatii yleensä uusintamaalausta.
 • Älä käytä painepesuria ulkoseinien pesuun, sillä liian kova vedenpaine voi rikkoa puun pintarakennetta, ja vettä saattaa tunkeutua ulkoverhouksen taakse.
 • Anna seinien kuivua ja poista irtoava maali kaavinraudalla tai teräsharjalla. Hio kiinteä maalipinta himmeäksi ja harjaa pölyt pois.

Pohjusta pohjamaalilla

 • Puhdista naulankannoista ruoste pois ja käsittele ne ruosteenestomaalilla. Sinkittyjen naulojen kannat eivät tarvitse eri käsittelyä.
 • Poista oksakohdista pihka teräsharjalla tai kaapimella ja sivele niihin oksalakkaa.

Uudet, maalaamattomat pinnat sekä pinnat, joilta on poistettu kokonaan maali, pohjustetaan. puunsuoja-aineella tai pohjamaalilla. Puunsuoja-aineet soveltuvat huoltomaalauksessa vain pinnoille, joilta kaikki vanha maali on poistettu.

Pohjamaalin tarkoitus on suojata puuta ennen pintamaalausta ja vähentää sinistäjä-, home- ja lahottajasienien kasvua puun pinnalla. Pohjamaali parantaa myös pintamaalin tartuntaa, kunhan se on valittu pintamaalin kanssa sopivaksi.

Ulkoverhouksessa olevat pienet kolot ja epätasaisuudet voidaan pohjamaalauksen jälkeen täyttää ulkokäyttöön soveltuvalla kitillä tai silotteella. Niiden päälle tehdään pintamaalaus aina vähintään kahteen kertaan.

Maalauspäivän ilmankosteus ei saa ylittää 80 prosenttia, ja lämpötilan tulee olla vähintään +5 astetta vuorokauden ympäri. Paras maalaussää on pilvipouta.

Maalaa suuret pinnat ensin

Ennen kuin ryhdyt maalaamaan, varmista, että seinät ovat puhtaita ja kuivuneet kunnolla. Aloita suurista pinnoista ja etene ikkunanpieliin ja nurkkalautoihin vasta lopuksi, jolloin suojaaminen ja rajaaminen on helpompaa. Muista suojata lautojen katkaisupinnat huolellisesti pohjustaen ja maalaten.

 • Maali tarttuu puupinnalle parhaiten siveltimellä. Jos levität maalin telalla, hankaa maali vielä välittömästi siveltimellä alustaansa.
 • Etene koko ajan ylhäältä alaspäin ja lauta kerrallaan. Levitä maali ohuina kerroksina, jolloin saat sen tarttumaan hyvin, eikä valumia synny.
Julkaistu: 19.3.2016