Maku

Täydellinen juustokakku onnistuu parilla niksillä – näin kesytät liivatteen ja estät kiilteen vuotamisen!

Täydellinen juustokakku onnistuu parilla niksillä – näin kesytät liivatteen ja estät kiilteen vuotamisen!
Toiveissa täydellinen juustokakku? Onnistut varmasti, kun noudatat muutamaa helppoa niksiä! Listasimme vinkit, joiden avulla muun muassa vältät karikot liivatteen käytössä, estät kiilteen vuotamisen ja saat reunoista täydellisen sileät.
Kuvat Hannes Paananen

Ota ainekset ajoissa huoneenlämpöön & muut vinkit, joiden avulla täyte ei juoksetu

  • Ota juustokakun ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen täytteen tekoa, jotta täyte ei juoksetu. Kylmä tuorejuusto ja lämmin suklaa eivät sekoitu ja liivate saattaa jäädä klimppiseksi jääkylmässä täytteessä.
  • Anna suklaan jäähtyä ennen täytteeseen lisäämistä.
  • Anna liivatteen jäähtyä pieni hetki ennen lisäämistä täytteeseen.

Liivatteen käyttö on helppoa, usko pois! Näin onnistut:

  1. Liota liivatelehtiä ennen käyttöä kylmässä vedessä viitisen minuuttia. Ei haittaa, vaikka ne likoaisivat vähän kauemminkin.
  2. Kuumenna reseptissä mainittu neste pienessä kattilassa tai mukissa mikrossa.
  3. Puristele liivatteista ylimääräinen neste. Lisää ne kuumaan nesteeseen ja sekoittele. Älä keittele liivatteita kattilassa, sillä niiden teho saattaa huonontua. Nosta siis kattila levyltä pois ennen liivatteiden lisäämistä. Jos nestettä on reseptissä niukasti, liivatelehdet eivät välttämättä sula heti kunnolla. Älä panikoi, vaan laita kattila takaisin liedelle ja kiehauta varovasti uudelleen, älä kuitenkaan keitä. Varmista, että liivatelehdet ovat sulaneet ja seos on tasaista.
  4. Älä humpsauta koko liivateseosta täytteeseen kerralla, vaan sekoita se ohuena nauhana täytteeseen sähkövatkaimen pienellä teholla sekoittaen. Jos haluat varmistaa sekoittumisen kääntele sitten seosta vielä lopuksi nuolijalla pohjaa myöten ja kaada sitten vuokaan pohjan päälle.
  5. Kun liivateseosta on vain muutama ruokalusikallinen, sen lisääminen suoraan täytteeseen on turvallista. Jos liivateseosta on reilusti, on parempi lisätä liivate esimerkiksi tuorejuustoon ja sekoittaa seos vasta sitten helposti juoksettuvan kermavaahdon joukkoon.

Tavoitteena täydellisen sileät reunat?

  • Voitele vuoka kevyesti rypsiöljyllä, niin kakku irtoaa kauniisti. Muista käyttää mietoa rypsiöljyä, ei siis kylmäpuristettua.
  • Kierrä ohuella lastalla vuoan reunaa myöten ja irrota kakku. Siisti tarvittaessa reunan pinta lastalla.
  • Myös erilaiset leivontakaupoissa myytävät reunakalvot auttavat sileän reunan saamisessa.

Nyt kiille ei enää vuoda vuoasta!

Onko sinullekin käynyt niin, että mehusta tehty kiille vuotaa vuoasta ulos ja jääkaappi on saanut sitten osansa mehusta? Vuodon syynä voi olla täytteen ja vuoan reunan väliin jäänyt rako tai se, että lukkokohta ei ole tiivis. Vuotoja ehkäisee se, että levität täytteen tarkkaan myös reunoille, ettei sinne jää koloja.

Toinen hyvä vinkki on antaa kiilleliemen hyytyä rauhassa kiisselimäiseksi ennen täytteen päälle kaatamista. Sekoittele välillä, jotta seos hyytyy tasaisesti ja kaada paksuuntunut massa täytteen päälle.

Ei sokerimassakoristeita kiilteen päälle

Koristele juustokakku vasta vähän ennen tarjoilua. Juustokakun pinta on kostea, ja se voi sulattaa vaivalla tehdyt koristeet. Varsinkin kiilteen päällä koristeet sulavat helposti. Kiilteen päälle kannattaa valita hedelmiä ja marjoja ja jättää sokerimassakoristeet muille kakuille. Myös kermaruusut ja suklaakoristeet sopivat juustokakun kiilteen päälle koristeiksi.

Hedelmillä koristeltuja juustokakkuja

Karamellisitruunoilla, passionhedelmillä ja pienillä timjaminoksilla koristeltu limoncello-juustokakku on raikkaan viettelevä herkku.
Mojito-juustokakku lainaa aineksensa klassikkodrinkistä, mutta kakku itsessään on alkoholiton. Kesäisen raikasta makua on senkin edestä!
Paistettava juustokakku hurmaa vauhdikkailla mangoraidoillaan.

Marjoilla koristellut juustokakut

Kesäisen juustokakun juju on kaunis koristelu, jossa mansikat leikataan sydämenmuotoisiksi viipaleiksi ja ladotaan vieri viereen nauhaksi kakun reunalle.
Mesiangervojuustokakku on taatusti juhlien näyttävin luomus!
Kirpakka tyrnijuustokakku on koristeltu upeaksi tyrnillä, valkosuklaalastuilla ja siitepölyrakeilla.

Kermalla kuorrutettuja juustokakkuja

Samettisen pehmeä juustokakku koristellaan valkosuklaalla, kuohukermalla ja kookoshiutaleilla.
Porkkanakakku-juustokakku on kahden suosikkileivonnaisen maukas yhdistelmä. Kuohkeassa kuorrutuksessa on vispikermaa ja maustamatonta tuorejuustoa.

Suklaakoristeilla päällystetyt juustokakut

Tämän kakun kutsua on lähes mahdotonta vastustaa! Snickers-patukan makuinen juustokakku koristellaan suklaapatukan paloilla ja suolapähkinöillä.
Minttulikööriä ja tahmeaa browniepohjaa, nam! Minttukaakao-juustokakku viimeistellään muun muassa After Eight -paloilla ja rouhitulla tummalla suklaalla.
Paistettu suklaajuustokakku valmistuu näppärästi valmiista kekseistä. Koristelukin käy käden käänteessä: tarvitset vain sulatettua suklaata ja keksimuruja.
Julkaistu: 20.5.2020
Kommentoi »