Näin teet juustokakusta vegaanisen
Ruoka
Näin teet juustokakusta vegaanisen
Juustokakunkin voi tehdä ilman maitotuotteita – ja liivatetta! Vegaaninen juustokakku syntyy, kun käytät agar-agaria.
Kuvat

Julkaistu 13.6.2017
Kotivinkki

Lukija kysyy:

Tykkään tehdä juustokakkuja, mutta nyt suvussani on yksi vegaani. Voinko tehdä juustokakun jollain muulla hyytelöimis­aineella kuin liivatteella?

Kotitalousasiantuntija Anni Rossin Marttaliitosta vastaa:

Vegaanin ruokavalioon eivät kuulu eläinkunnasta peräisin olevat tuotteet, kuten munat ja maitotuotteet. Kermat ja tuorejuustot voi korvata esimerkiksi soijatuorejuustolla.

Liivatelehtien tilalla voi käyttää merilevästä valmistettua hyytelöimisainetta, agar-agaria. Sitä löytyy hyvin varustetuista marketeista, ekokaupoista ja apteekeista. Ruoanvalmistuksessa on syytä käyttää mittasarjaa, jotta saa oikean määrän. Agar-agaria löytyy jauheena ja hiutaleina, huomioi resepti ja annostelun eroavuudet.

Agar-agar liukenee 90–100 °C -asteessa ja hyytyy 40 °C:ssa. Hyytymistä voi edistää panemalla kakun jääkaappiin. Agar-agar kestää uudel­leenkuumentamisen, jolloin jähmettynyt seos saadaan uudelleen juoksevaksi.

Juustokakuissa 1 litraa hyydytettävää massaa kohti tarvitaan 3–4 tl (= 15–20 ml) agar-agar-jauhetta. Käytä kuumennettavaa nestettä runsaasti, jotta agar-agar ei hyydy paksuksi klimpiksi. Mittaa jauhe nesteeseen, kuumenna kiehuvaksi ja vähennä hieman lämpöä. Keitä koko ajan sekoittaen, kunnes jauhe liukenee noin kahdessa minuutissa. Lisää agar-agar nopeasti vatkaten muiden ainesten joukkoon ja kaada vuokaan.

Agar-agar -hiutaleet lisätään nesteeseen ja liotetaan kymmenisen minuuttia. Seos kuumennetaan kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes hiutaleet liukenevat kokonaan, noin 5–10 minuuttia. Juustokakkuun tarvitaan 3–4 rkl (= 45–60 ml) agar-agar hiutaleita 1 l hyydytettävää massaa kohti, eli kolminkertainen määrä jauheeseen verrattuna. 

Suosittelemme myös näitä:

Kommentoi »