Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ruoka

Nuudelit × 8! Milloin valitsen sobanuudelit, milloin lasinuudelit? Kokosimme vinkit ja reseptit erilaisten nuudelien käyttöön

Nuudelit tuovat ruokaisuutta ja suutuntumaa monenlaisiin ruokiin, mutta miten erilaiset nuudelit eroavat toisistaan? Kokosimme listan eri nuudelien ominaisuuksista ja niille täydellisistä resepteistä – nappaa talteen!

14.2.2022 | Päivitetty 20.8.2024

Täysjyvävehnänuudelit

Täysjyvävehnänuudelit

Vehnä- ja täysjyvävehnänuudelit ovat monikäyttöisiä nuudeleita. Ne kestävät usein hyvin keittämistä ja imevät sopivasti makuja. Ne sopivat makunsa ja rakenteensa puolesta kaikkiin aasialaisiin ruokiin, kuten keittoihin, vokkeihin, salaatteihin, lisäkkeeksi ja leivontaan.

Esimerkiksi japanilaiseen katuruokatyyliin valmistetut misonuudelit, thaityylisiä makuja lainaavat uuninuudelit ja sienten ystäville maistuva suppilovahvero-ramenkeitto ovat vehnänuudeleille kotoisia reseptejä.

Suppilovahvero-ramenkeitossa käytetään vehnänuudeleita
Suppilovahvero-ramenkeittoon voi sujauttaa itse kerätyt sienet.

Riisinuudelit

Riisinuudelit

Gluteenittomat riisinuudelit valmistetaan riisijauhoista. Läpinäkyviä nuudeleita on sekä paksuja nauhamaisia että hyvin ohuita. Riisinuudelit kypsyvät nopeasti. Ne kannattaa huuhdella kylmässä vedessä kypsentämisen jälkeen, jotta ne eivät liimaudu kiinni toisiinsa. Riisinuudelit sopivat keittoihin, salaatteihin ja kääröjen täytteeksi.

Riisinuudelit maistuvat vaikka varhaiskaalikääryleissä, parsakaalin kanssa maapähkinävoinuudeleissa, japanilaistyylisessä lohi-nuudelisalaatissa tai jopa caprese-nuudelisalaatissa.

Varhaiskaalikääryleiden täytteenä on riisinuudeleita
Aasialaistyyliset varhaiskaalikääryleet ovat gluteenittomia ja vegaanisia.

Lasinuudelit

Lasinuudelit

Ohuet lasi- eli sellofaaninuudelit ovat läpinäkyviä, ja ne valmistetaan usein mungpapujauhoista, perunasta tai jamssista. Ne ovat gluteenittomia. Niitä käytetään salaateissa, kuten Yum Woon Senissä tai näyttävässä liha-nuudelisalaatissa, ja keitoissa. Lisäksi lasinuudelit sopivat aasialaisten riisipaperirullien ja kevätrullien täytteeksi.

Lasinuudelit sopivat hienosti lihasalaattiin
Pihvin voi korvata liha-nuudelisalaatissa naudanlihasuikaleilla tai muulla proteiinilla.

Ramennuudelit

Ramennuudelit

Ramennuudelit ovat vehnäjauhopohjaisia nuudeleita, joita on saatavana eripituisina, -muotoisina ja -paksuisina. Ramennuudelit säilyttävät hyvin rakenteensa keitettäessä eivätkä paakkuunnu kovin helposti, joten ne sopivat erinomaisesti keittoihin – esimerkiksi täyteläinen broileri-nuudelikeitto ja helppo pikaramen ovat oivia reseptejä ramennuudeleille.

Ramennuudelit ovat tuttuja suurelle yleisölle pikaruokana
Samaan aikaan kevyt sekä runsas pikaramen on täydellinen lounas.

Sobanuudelit

Sobanuudelit

Sobanuudelit valmistetaan tattarijauhoista tai tattarijauhojen ja vehnäjauhojen seoksesta. Nuudeleissa tulee olla vähintään 30 prosenttia tattarijauhoja, jotta niitä voidaan kutsua sobanuudeleiksi. Niitä käytetään japanilaisissa keitoissa ja vokeissa. Sobanuudelit sopivat myös kylminä tarjottaviksi, kuten vaikka korealaistyylisesti kimchinuudeleina.

Sobanuudelit maistuvat myös kylminä
Kimchinuudelit maistuvat myös seuraavana päivänä vaikka kylmiltään.

Udonnuudelit

Udon-nuudelit

Udonnuudelit ovat paksuja japanilaisia vehnänuudeleita. Ne turpoavat keitettäessä todella paksuiksi. Udonnuudeleita käytetään usein kuumana maukkaissa liemiruoissa, kuten keitoissa. Udonnuudelit ovat taivaallisia seesamikastikkeella höystetyssä nuudelikulhossa ja miso-nuudelikeitossa.

Paksut udonnuudelit tuovat keittoihin täyteläisyyttä
Nuudelikulhon maustava seesamikastike sopii myös muihin aasialastyylisiin ruokiin.

Vermisellinuudelit

Vermisellinuudelit

Vermisellit ovat ohuen ohuita nuudeleita, jotka valmistetaan usein riisijauhojen ja tapiokatärkkelyksen sekoituksesta. Ne ovat lähes läpinäkyviä. Ne eivät kaipaa kypsennystä, vaan pelkkä liotus kuumassa vedessä riittää. Vermisellit sopivat keittoihin, vokkeihin, salaatteihin ja kääröjen täytteeksi – esimerkiksi rouskuva kana-nuudelisalaatti ja raikkaat kesärullat ovat parhaimmillaan vermisellinuudelien kanssa.

Ohuet vermisellinuudelit sopivat hienosti kääryleisiin
Vegaaniset kesärullat kääräistään syötävän kauniiksi.

Munanuudelit

Munanuudelit

Munanuudelit valmistetaan vehnästä, ja ne sisältävät kananmunaa. Keittoajan kanssa on hyvä olla tarkkana, koska munanuudelin rakenne menee helposti mössöksi keitettäessä. Parhaimmillaan ne ovatkin vokeissa kevyesti keitettynä ja paistettuna. Munanuudelit tuovat uutta twistiä kalakeittoon ja sopivat pikaiseen pähkinävoi-seesaminuudeliannokseen. Munanuudeleista paistetut nuudelipihvit ovat lämpimän mausteisia ja ihanan rapeita.

Nuudelipihvit ovat makumaailmaltaan intialaistyyppisiä
Paahteisen pähkinäiset nuudelipihvit maustetaan garam masalalla.

Nuudeleiden eri muodot

  • Annospakkauksissa myytävät pikanuudelit ovat nimensä mukaisesti nopeita aterioita. Niitä on saatavilla runsaasti eri makuja. Mukana tulevat myös keitinveteen lisättävät mausteet.
  • Purkkeihin pakatut kuppinuudelit ovat myös pikanuudeleita. Kuppiin kaadetaan kiehuvan kuumaa vettä ja annoksen annetaan tekeytyä peitettynä hetki.
  • Kuivattuja nuudeleita valmistetaan erilaisista jauhoista ja jauhosekoituksista. Niillä on myös erilaiset käyttötarkoitukset. Pakkauksessa oleva kypsennysohje kannattaa aina katsoa, sillä osa nuudeleista vaatii useamman minuutin keittämisen, toisille taas riittää nopea liotus kuumassa vedessä.
  • Tuorenuudeleita on saatavana tuorepastan tapaan hyvin varustetuista elintarvikekaupoista tai aasialaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä. Tuorenuudelit kypsyvät kuivanuudeleita nopeammin. Voit tehdä tuorenuudeleita myös kotona pastataikinan tapaan. Kurkkaa vehnä- ja munanuudeleiden ohjeet!

Muokattu 20.8.24 klo 15.55: Lisätty kuvia sekä tietoa nuudeleiden eri muodoista.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt