
Nuudelit × 8! Milloin valitsen sobanuudelit, milloin lasinuudelit? Kokosimme vinkit ja reseptit erilaisten nuudelien käyttöön
Nuudelit tuovat ruokaisuutta ja suutuntumaa monenlaisiin ruokiin, mutta miten erilaiset nuudelit eroavat toisistaan? Kokosimme listan eri nuudelien ominaisuuksista ja niille täydellisistä resepteistä – nappaa talteen!
Täysjyvävehnänuudelit

Vehnä- ja täysjyvävehnänuudelit ovat monikäyttöisiä nuudeleita. Ne kestävät usein hyvin keittämistä ja imevät sopivasti makuja. Ne sopivat makunsa ja rakenteensa puolesta kaikkiin aasialaisiin ruokiin, kuten keittoihin, vokkeihin, salaatteihin, lisäkkeeksi ja leivontaan.
Esimerkiksi japanilaiseen katuruokatyyliin valmistetut misonuudelit, thaityylisiä makuja lainaavat uuninuudelit ja sienten ystäville maistuva suppilovahvero-ramenkeitto ovat vehnänuudeleille kotoisia reseptejä.

Riisinuudelit

Gluteenittomat riisinuudelit valmistetaan riisijauhoista. Läpinäkyviä nuudeleita on sekä paksuja nauhamaisia että hyvin ohuita. Riisinuudelit kypsyvät nopeasti. Ne kannattaa huuhdella kylmässä vedessä kypsentämisen jälkeen, jotta ne eivät liimaudu kiinni toisiinsa. Riisinuudelit sopivat keittoihin, salaatteihin ja kääröjen täytteeksi.
Riisinuudelit maistuvat vaikka varhaiskaalikääryleissä, parsakaalin kanssa maapähkinävoinuudeleissa, japanilaistyylisessä lohi-nuudelisalaatissa tai jopa caprese-nuudelisalaatissa.

Lasinuudelit

Ohuet lasi- eli sellofaaninuudelit ovat läpinäkyviä, ja ne valmistetaan usein mungpapujauhoista, perunasta tai jamssista. Ne ovat gluteenittomia. Niitä käytetään salaateissa, kuten Yum Woon Senissä tai näyttävässä liha-nuudelisalaatissa, ja keitoissa. Lisäksi lasinuudelit sopivat aasialaisten riisipaperirullien ja kevätrullien täytteeksi.

Ramennuudelit

Ramennuudelit ovat vehnäjauhopohjaisia nuudeleita, joita on saatavana eripituisina, -muotoisina ja -paksuisina. Ramennuudelit säilyttävät hyvin rakenteensa keitettäessä eivätkä paakkuunnu kovin helposti, joten ne sopivat erinomaisesti keittoihin – esimerkiksi täyteläinen broileri-nuudelikeitto ja helppo pikaramen ovat oivia reseptejä ramennuudeleille.

Sobanuudelit

Sobanuudelit valmistetaan tattarijauhoista tai tattarijauhojen ja vehnäjauhojen seoksesta. Nuudeleissa tulee olla vähintään 30 prosenttia tattarijauhoja, jotta niitä voidaan kutsua sobanuudeleiksi. Niitä käytetään japanilaisissa keitoissa ja vokeissa. Sobanuudelit sopivat myös kylminä tarjottaviksi, kuten vaikka korealaistyylisesti kimchinuudeleina.

Udonnuudelit

Udonnuudelit ovat paksuja japanilaisia vehnänuudeleita. Ne turpoavat keitettäessä todella paksuiksi. Udonnuudeleita käytetään usein kuumana maukkaissa liemiruoissa, kuten keitoissa. Udonnuudelit ovat taivaallisia seesamikastikkeella höystetyssä nuudelikulhossa ja miso-nuudelikeitossa.

Vermisellinuudelit

Vermisellit ovat ohuen ohuita nuudeleita, jotka valmistetaan usein riisijauhojen ja tapiokatärkkelyksen sekoituksesta. Ne ovat lähes läpinäkyviä. Ne eivät kaipaa kypsennystä, vaan pelkkä liotus kuumassa vedessä riittää. Vermisellit sopivat keittoihin, vokkeihin, salaatteihin ja kääröjen täytteeksi – esimerkiksi rouskuva kana-nuudelisalaatti ja raikkaat kesärullat ovat parhaimmillaan vermisellinuudelien kanssa.

Munanuudelit

Munanuudelit valmistetaan vehnästä, ja ne sisältävät kananmunaa. Keittoajan kanssa on hyvä olla tarkkana, koska munanuudelin rakenne menee helposti mössöksi keitettäessä. Parhaimmillaan ne ovatkin vokeissa kevyesti keitettynä ja paistettuna. Munanuudelit tuovat uutta twistiä kalakeittoon ja sopivat pikaiseen pähkinävoi-seesaminuudeliannokseen. Munanuudeleista paistetut nuudelipihvit ovat lämpimän mausteisia ja ihanan rapeita.

Nuudeleiden eri muodot
- Annospakkauksissa myytävät pikanuudelit ovat nimensä mukaisesti nopeita aterioita. Niitä on saatavilla runsaasti eri makuja. Mukana tulevat myös keitinveteen lisättävät mausteet.
- Purkkeihin pakatut kuppinuudelit ovat myös pikanuudeleita. Kuppiin kaadetaan kiehuvan kuumaa vettä ja annoksen annetaan tekeytyä peitettynä hetki.
- Kuivattuja nuudeleita valmistetaan erilaisista jauhoista ja jauhosekoituksista. Niillä on myös erilaiset käyttötarkoitukset. Pakkauksessa oleva kypsennysohje kannattaa aina katsoa, sillä osa nuudeleista vaatii useamman minuutin keittämisen, toisille taas riittää nopea liotus kuumassa vedessä.
- Tuorenuudeleita on saatavana tuorepastan tapaan hyvin varustetuista elintarvikekaupoista tai aasialaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä. Tuorenuudelit kypsyvät kuivanuudeleita nopeammin. Voit tehdä tuorenuudeleita myös kotona pastataikinan tapaan. Kurkkaa vehnä- ja munanuudeleiden ohjeet!
Muokattu 20.8.24 klo 15.55: Lisätty kuvia sekä tietoa nuudeleiden eri muodoista.