Kotivinkki

Pikkujoulun parhaat palat

Pikkujoulun parhaat palat

Pikkujoulujen suolaisiksi tarjottaviksi sopivat herkulliset sormisyötävät. Päästä itsesi helpolla ja hyödynnä puolivalmisteita.
Teksti Uura Hagberg
Kuvat Riikka Kantinkoski
Mainos

Jauheliha-avokadotacot

10 kpl 

Valmistusaika 30 min

400 g jauhelihaa

tilkka öljyä

1 ps valmista tacomausteseosta

1 dl vettä

1 iso syöntikypsä avokado

1 limetti

10 kpl tacokuoria

1 ½ dl mietoa salsa- tai taco-kastiketta

1 ½ dl mozzarellajuustoraastetta

Viimeistelyyn

150 g ranskankermaa

Koristeluun

korianteria tai amarantin versoa 

1. Ruskista jauheliha pannulla tilkassa öljyä. Lisää tacomauste­seos ja vesi. Kuumenna niitä sekoittaen noin 5 minuuttia.

2. Halkaise avokado, poista kivi ja irrota liha kuorista lusikalla. Leikkaa avokado reiluiksi viipaleiksi. Purista viipaleille limetin mehua.

3. Jaa jauhelihaseos uunipellille aseteltujen tacokuorien sisään. Lisää pinnalle salsa- tai tacokastiketta ja avokadoviipaleet. Ripottele päälle juusto­raastetta.

4. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 5–7 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.

5. Viimeistele tacot ranskankermalla ja yrteillä. Kuorien kanssa voit tarjota raikkaan rapeaa salaattia.

* Täytetyt tacokuoret kruunaa pinnalla paahdettu avokadopala, joka antaa annokselle täyteläisyyttä. Kokoa ja paista annokset juuri ennen tarjoilua, niin pohjat säilyvät mukavan rapsakoina.

Pinaattipesto-kinkkuquesadillat

24 palaa

Valmistusaika 25 min

100 g tuoretta pinaattia tai pakastepinaattia

tilkka öljyä

¾ dl vihreää pesokastiketta

4 tomaattia

150 g saunapalvikinkkua

1 pkt (8 kpl) vehnätortilloja

250–300 g mozzarellajuustoraastetta

7–8 kierrosta mustapippuria myllystä

1. Huuhdo tuoreet pinaatit ja revi varret lehtiruoteineen pois. Kuullota pinaattia pannulla öljytilkassa, kunnes se on painunut kunnolla kasaan. Lisää sekaan pestokastike ja kääntele seos tasaiseksi.

2. Halkaise tomaatit ja poista sisuksista siemenet. Viipaloi tai kuutioi tomaattien hedelmäliha pieneksi. Leikkaa palvikinkku pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi.

3. Levitä neljä vehnätortillaa leivinpaperille uunipellille. Ripottele niiden pinnalle puolet juustoraasteesta. 

4. Jaa päälle tasaisesti pinaatti-pestoseosta sekä tomaatti- ja kinkkukuutiota. Mausta kevyesti rouhitulla mustapippurilla. 

5. Lisää loput juustoraasteesta ja paina loput vehnätortillat juustoraastekerroksen päälle kansiksi. 

6. Paista tortillat 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja vehnätortillan pinta on saanut kaunista paistoväriä. 

7. Nosta tortillat uunista. Leikkaa kukin quesadillos kuuteen kolmionmuotoiseen palaan ja nosta tarjolle.

* Lämpimän juustovoileivän päivitetty versio syntyy vehnätortillasta. Vaihtelua täytteeseen saat, kun  korvaat vihreän peston punaisella ja tuoreen tomaatin aurinkokoivatulla. Kokeile myös hyvin valutettua, revittyä tuoremozzarellaa.

Vuohenjuustoleivät 

10 kpl

Valmistusaika 20 min

450 g vuohenjuustoa (tanko)

5 isoa viipaletta paahtoleipää

1 dl valmista viikunahilloa

3–4 rkl pekaanipähkinöitä 

1 tuore viikuna tai luumu

1. Leikkaa vuohenjuustotangosta 10 viipaletta.

2. Leikkaa kustakin paahtoleivästä pienen, pyöreän muotin avulla kaksi pientä ympyrää. Nosta vuohenjuustoviipaleet leipäympyröiden päälle.

3. Nosta vuohenjuustokiekkoleivät uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda leipiä 250–275-asteisen uunin ylätasolla grillivastuksen alla muutama minuutti, kunnes pinta on kauniin värinen. 

4. Anna leipien jäähtyä hieman. Lisää pinnalle viikunahilloa ja rouhittuja pekaanipähkinöitä. Koristele tuoreilla viikuna- tai luumuviipaleilla.

* Paahda vuohenjuustoviipaleet nopeasti kuuman grillivastuksen alla. Näin saat niiden pintaan kauniin värin, mutta juusto pysyy kiinteänä.

Reseptit ja kuvausjärjestelyt Marja Samuli

Kuvat Riikka Kantinkoski

Kotivinkki 20/2013

Katso myös:

Julkaistu: 28.11.2013
Katso myös nämä