Maku

Omena sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin! Näin hyödynnät runsasta omenasatoa päivän joka aterialla – yhtään kyllästymättä



Omena sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin! Näin hyödynnät runsasta omenasatoa päivän joka aterialla – yhtään kyllästymättä

Omenat täyttävät puiden oksistot kesän lopulla, ja usein omenoita putoaa puista enemmäin kuin niitä ehtii syödä. Omena sopii onneksi moneen muuhunkin kuin omenapiirakkaan. Poimi tästä omenareseptit päivän jokaiselle aterialle!
Teksti Satu Koivisto
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

1. Omenaa aamupalalle: tee smoothie, uunipuuro tai lisää omenasosetta

Raikas lehtikaali-omenasmoothie avaa aamun kuin aamun. Lastaa blenderiin omenaa lohkoina ja mehuna, lisää kurkkua, lehtikaalia ja minttua, ja hurauta tasaiseksi. Tästä vitamiinipommista saat voimaa koko päiväksi!

Lusikoi aamupuuron päälle vähäsokerista omenasosetta. Sitä kannattaa höyryttää kerralla jättikattilallinen ja pakastaa sopivina annoksina, jolloin herkullinen aamupalan lisuke on helppo sulattaa unenpöpperössä. Omenasosetta voit käyttää myös moniin leivonnaisiin, kuten esimerkiksi omena-inkivääripaloihin, ja siitä voi tehdä myös marmeladeja. Neljän raaka-aineen banaanikeksitkin voi tehdä soseutetun banaanin sijaan omenasoseesta.

Omenainen uunipuuro hurmaa ainakin sunnuntaina: levitä omenaviipaleita uunivuokaan, ripottele päälle kaurahiutaleet ja lorauta lopuksi vuokaan munamaito. Kun puuron pinnalle tulee vielä lisää omenoita ja suklaahippuja, päivä ei voi alkaa kuin hyvin.

2. Lounaalle helpot omenaiset röstit tai raikas salaatti

Omena-perunaröstit maistuvat lounaaksi ihan sellaisenaan salaatin kanssa, mutta voit tietenkin tarjota niitä vaikka lihapullien seurassa.

Sinihomejuusto ja omena ovat täydellinen makupari. Herkullisuutensa lisäksi sinihomejuusto-omenasalaatti on myös kovin kaunis – todellista silmänruokaa!

3. Helppo omenavälipala – tähän tarvitset vain kolme raaka-ainetta!

Rapsakat muruomenat valmistuvat kolmesta raaka-aineesta: tarvitset vain omenaviipaleita, maapähkinävoita ja rapeaa granolaa. Jos haluat omenaisemman version, tee vielä omenagranola itse – siihenkin katoaa taas desi omenasosetta.

4. Iltapäiväkahvit omenapiirakan kera

Iltapäivän kahvihetkellä maistuu tietenkin oman sadon omenoista tehty omenapiirakka. Ja paras omenapiirakka sadontuhoamisnäkökulmasta on tämä paras omenapiirakka. Herkullisuuden salaisuus piilee tietenkin siinä, että piirakkaan uppoaa reilusti omenaa: kokonainen kilo omenoita sekä kaksi desiä omenasosetta. Täydellistä!

Omenapiirakka on yksi sivustomme suosituimmista ohjeista, eikä syyttä. Ohjella leivot pellillisen omenapiirakkaa, millä ruokkii isommankin seurueen.

5. Kolmen ruokalajin illallinen, teemana omena!

Keitä illallisen alkuruoksi lempeä palsternakka-omenakeitto. Omenat tuovat kaivattua raikkautta juustoiseen keittoon, johon muuten tarvitset vain viisi raaka-ainetta.

Omenainen broileri-ohravuoka tyhjentää omenakoria kolmen omenan verran. Lisäksi uuniruoan nesteenä käytetään omenamehua!

Tee aterian lisukkeeksi omena-fenkolisalaattia. Se maistuu ihanalta esimerkiksi burgerin välissä tai pihvin seurana. "Olipa helppo ja herkullinen, juuri sopivan kirpakka", kommentoi lukijamme.

Pyöräytä vielä jälkiruoaksi kaura-omenapaistosta, joka imaisee sisäänsä ison satsin omenoita. Neljän hengen annokseen tarvitset kilon omenoita, mutta jos tutut merkit pitävät paikkansa, tätä santsataan. Voit siis tuplata reseptin huoletta. Jos kaura-omenapaistosta jää jäljelle, voit ripotella loput vaikka seuraavan aamun jogurtin päälle. Jos et viitsi lämmittää uunia, kaura-omenapaistos valmistuu myös paistinpannulla.

6. Omena maistuu myös iltapalaksi, vaikkapa sämpylöissä ja pizzassa

Mikä olisi parempaa kuin tuoreet sämpylät iltapalapöydässä? Omena-palsternakkasämpylöiden pehmoisen rakenteen salaisuus on omena- ja palsternakkaraasteessa.

Tai ehkäpä teet omena-pekonipizzaa? Omena sopii täydellisesti pizzan päälle, erityisesti suolaisen pekonin kanssa.

Julkaistu: 17.8.2018