Joulukalat kruunaavat juhlapöydän – poimi reseptit perinteisiin ja uusiin kalaherkkuihin
Ruoka
Joulukalat kruunaavat juhlapöydän – poimi reseptit perinteisiin ja uusiin kalaherkkuihin
Joulun kalaruoat ovat raikkaita ja herkullisia. Graavilohi, silli, silakat, lipeäkala ja muut joulukalat sopivat hienosti juhlapöytään. Poimi parhaat reseptit jutustamme!

Jouluaterian alkuruokana ovat perinteisesti kylmät ja raikkaat kalaruoat, jotka tarjotaan pienten keitettyjen perunoiden ja sienisalaatin seurana. Herkullinen yhdistelmä joulukaloista syntyy, kun tarjolla on koostumukseltaan erilaisia – kermaisia, etikkaisia ja graavattuja – kalaruokia.

Lohi- ja siikaherkut

Joulun kalaherkuista suosituimpia ovat graavatut kalat. Graavilohi on klassikko, joka toimii aina. Voit valmistaa graavikalan niin merilohesta kuin kirjolohestakin. Graavilohen raikas maustaminen tai pintapaistaminen antaa sille aivan uuden vivahteen. Suosittelemme kokeilemaan!

Kirjolohen mäti on mädeistä edullisinta, minkä vuoksi se kuuluu monen jouluherkkuihin. Kirjolohen mäti on sellaisenaan hyvä lisäke kalapöydässä. Voit tarjota sitä vatkatun smetanan ja hienoksi hakatun punasipulin kanssa, tai sekoittaa aineksista yksinkertaisen mätimoussen. Kirjolohen mäti on suurirakeista, joten pienirakeisemman mädin ystävän valinta on siianmäti. Tarjoa siianmätiä vaikka kylmäsavusiikamoussen kanssa alkupalaleipien päällä.

Arvokas siika on herkullinen kala, joka sopii graavattuna sellaisenaan tarjottavaksi. Jääkellarin tapaan suolavedessä graavattu kala maustuu tasaisesti. Jos haluat vaihtelua graavikalan tarjoamiseen, kääri se rullalle erilaisten täytteiden kanssa. Piristävä lisä joulun kalaherkkuihin ovat cevichet, joissa sitrushedelmän happo kypsyttää kalan lihan vaaleaksi.

Joulusillit

Joulusillit valmistuvat usein kevytsuolatuista sillifileistä, joita ei tarvitse yleensä liottaa ennen käyttöä. Myös matjessilli sopii moniin jouluisiin silliherkkuihin. Matjessilli on valmiiksi mausteinen silli, mikä kannattaa ottaa huomioon tarjoiluliemen mausteisuudessa.

Valitse pöytään oma suosikkisi: onko se kermainen sinappisilli, raikas sitruunasilli, perinteinen lasimestarin silli vai sillisalaatti?

Joulusilakat

Etikkasilakat kuuluvat monen jouluiseen kalapöytään. Mausteisessa etikkaliemessä kypsytetyt etikkasilakat voidaan tarjota joko nahkan kanssa tai nahattomina fileinä.

Kermaisista joulusilakoista suosittelemme herkullisia roseepippurisilakoita tai mätisilakoita. Kirkasliemisistä etikkasilakoista voit valita perinteiset maustesilakat tai limettiset maustesilakat.

Lipeäkala

Lipeäkala on perinteinen tapaninpäivän kalaruoka, joka kypsennetään uunissa ja tarjoillaan valkokastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa. Kuivatusta molvasta tai turskasta lipeävedessä liottamalla valmistettu lipeäkala on sellaisenaan miedon makuista. Voit halutessasi kokeilla tarjoiluun myös muita lisäkkeitä, kuten paistettua pekonia ja hernesosetta.

Kommentoi »