Halloween
Halloweenia vietetään lokakuun viimeisenä päivänä. Kurpitsalyhdyt hohtavat ja luurangot kolisevat! Täältä löydät reseptit esimerkiksi kurpitsapiirakkaan ja juhlien pikkupurtaviin sekä ohjeet toinen toistaan hurjempiin halloween-koristeisiin!
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Halloween on englanninkielisten maiden juhlapäivä, jonka vietto on yleistynyt myös muualla maailmassa. Halloween-nimitys on lyhenne englannin kielen sanoista ”All Hallow’s Eve”, joka tarkoittaa pyhäinpäivän aattoa.

Halloween pohjautuu vanhaan kelttiläiseen sadonkorjuun juhlaan. Suomessa vastaava juhla tunnettiin nimellä kekri. Halloweeniin liitetään luurangot, kummitukset ja muut pelottavat asiat, koska syksyllä luonnon kuihtuessa ihmiset uskoivat ihmisten maailman ja yliluonnollisen maailman rajojen hälvenevän. Tällöin ajateltiin, että henget saattavat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Henkiä karkottamaan sytytettiin kokkotulia, joiden uskottiin suojaavan hengiltä.

Tuli on edelleen merkittävä osa halloweenin viettoa, onhan halloweenin tärkein tunnus koverrettu kurpitsalyhty, jonka sisällä lepattaa kynttilä. Kurpitsalyhty eli Jack O’Lantern sai nimensä tarinasta, jossa Jack-niminen juoppo kiristi pirua lupaamaan, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Piru heitti Jackille palavan hiilen, jonka tämä säilöi nauriin sisään. Tarinan mukaan Jackin sielu etsii yhä itselleen lepopaikkaa lyhdyn valossa. Halloweenin rantautuessa Yhdysvaltoihin tarinan nauris tosin vaihtui kurpitsaan.

Halloweenia on alun perin vietetty Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa, ja se on kulkeutunut Yhdysvaltoihin skotlantilaisten ja irlantilaisten siirtolaisten mukana. Suomessa tunnettu halloween on nimenomaan juhlan amerikkalainen versio.

Halloween: koristeita, kummituksia ja juhlahumua!

Halloweeniin kuuluvat esimerkiksi naamiaiset, kummitustalot sekä ”trick or treat” eli ”karkki vai kepponen” -kierros, jolloin lapset kiertävät naapurustossa keräämässä karkkia sitä vastaan, että karkin antaja ei joudu kepposen kohteeksi.

Suomessa halloweenia vietetään karkkikierroksen sijaan lähinnä juhlinnan merkeissä, jolloin myös koti koristellaan teemaan sopivasti. Ovella vieraat vastaanottavat itse koverretut ja koristellut kurpitsat sekä syksyisissä väreissä hehkuva halloween-kranssi, joka varoittaa siitä, mitä vierailun aikana voi olla luvassa. Sisällä teema jatkuu hauskojen, itse tehtyjen koristeiden muodossa. Jos haluat panostaa, askartele haamupiñata, savuava kynttiläpää tai jokin muu hauskoista ideoista ja tee kemuista unohtumattomat!

Jos suosit kotonasi mieluummin maltillisia koristeluja, halloweeniin sopivat myös erilaiset hurjat kasvit, joista riittää oikealla hoidolla iloa vielä pitkään juhlinnan jälkeenkin. Tutustu jutussamme kummituspuun ja muiden halloweeniin sopivien kasvien hoitoon. Myös kankaasta ommellut koristekurpitsat ilahduttavat syyssisustusta juuri sopivasti.

Jos kaipaat inspiraatiota halloween-koristeluihin, kurkista järvenpääläisen Marjan pihaan ja astu keskelle halloween-henkistä piknikiä. Hillittympien kurpitsajuhlien tunnelmaan voit virittäytyä Katjan ja Jukan syksyn värein sisustetussa kodissa.

Halloweenin hurjat tarjottavat: suolaista, makeaa sekä kurpitsaherkkuja

Halloweenina herkutellaan tietysti kurpitsalla sekä muilla teemaan sopivilla leivonnaisilla ja pikkupurtavilla. Olemme koonneet kolme erilaista kokonaisuutta, joista löytyy suolaisia ja makeita halloween-aiheisia herkkuja jokaiseen makuun.

Kaikkein hurjimpien juhlien järjestäjän kannattaa kurkata kooste hyytävistä halloween-resepteistämme. Näiden joukosta löytyy esimerkiksi ohje oikeita sormia muistuttaviin sormikekseihin sekä karmiviin naamakekseihin, jotka näyttävät aivan siltä kuin niistä vuotaisi verta! Bonuksena jutusta löytyy lisäksi ohje syötävään tekovereen, jonka ainekset saat lähimarketistasi.

Jos et innostu kauhuteemasta, kurkkaa koosteemme suolaisista ja makeista halloween-herkuista. Syötävän hyvän näköiset leivonnaiset, jälkkärit ja pikkupurtavat ovat juhlapöydän takuuvarmoja hittejä. Erityisesti suosittelemme testaamaan kuohkeaa haamupirtelöä ja pakastettavaa halloween-juustokakkua.

Myös kurpitsasta tehdyt leivonnaiset sopivat halloweenin viettoon mitä parhaiten. Onhan kyseessä kuitenkin kurpitsajuhla! Kokosimme herkulliseen kurpitsakoosteeseemme yhdeksän suosikkileivonnaista, jotka taltuttavat varmasti niin suolaisen- kuin makeannälänkin. Miltä kuulostaisivat esimerkiksi kurpitsa-pekonikierteet, kurpitsapizza tai mehevät kurpitsakierrepullat?

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.