Unelmien Talo&Koti

Räiskyvää oranssia ja lämmintä keltaista! Katja ja Jukka sisustivat tunnelmallisen puutalonsa ruskan värein

Räiskyvää oranssia ja lämmintä keltaista! Katja ja Jukka sisustivat tunnelmallisen puutalonsa ruskan värein
Katjan ja Jukan koti on ihana yhdistelmä 1950- ja -60-lukujen vintagea, tuunattuja löytöjä sekä keltaisia, oransseja ja vihreitä väriläikkiä. Täällä halloween ja sadepäivänä tehdyt lenkit koirien kanssa ovat syksyn kohokohtia.
Julkaistu: 18.10.2018

Juhannuksena 2014 raksa muuttui kodiksi. Parasta kodissa on Katja Niemen mielestä se, että kaikki on tehty itse ja kaiken voi muuttaa, jos siltä tuntuu. Mutta ehkä vielä sitäkin ihanampaa on ympäröivä metsä, luonto ja rauha. Aiemmin kerrostalossa Lahdessa asunut pariskunta rakastaa luontoa.

Katjan lisäksi 150 neliön talossa asuvat hänen puolisonsa Jukka Mäkelä sekä heidän koiransa, parsonrussellinterrierit Jehu ja Mila.

Katjalle ja Jukalle ulkoilu on tärkeää, joten he arvostavat kotiaan ympäröivää luontoa.
Antiikkiset messinkikynttilänjalat muodostavat yhtenäisen ryhmän mutta ovat silti kaikki erilaisia. Yksitellen Katja on ne kirppareilta ostanutkin. Jos hinta on kohtuullinen, jalkoja päätyy edelleen Katjan ostoskoriin.
Olohuoneesta edetään ruokailutilan kautta keittiöön. Sisustus on kaunis sekoitus vanhaa ja uutta, ostettua ja saatua. Komea pirttipöytä on luultavasti Jukan isovaarin tekemä, tuolit on saatu sukulaisilta, kaappi ostettu vanhana ja matto Ikeasta hankittu.

Kuka teillä sisustaa?

Oikeastaan minä. Olen tosi pienestä asti tykännyt paljon sisustusjutuista: oli aina ihan mahtavaa, kun kotiin ilmestyi katalogi, jota pääsin selaamaan. Mutta kyllä Jukallakin on välillä loistokkaita sisustusoivalluksia! Hyväksytän ideani hänellä, vaikka prosessissa menisi vähän pidempään. Jukka on myös kätevä käsistään. Hän on tehnyt meille huonekaluja minun laatimieni suunnitelmien mukaan.

Miten kotinne tyyli on syntynyt?

Pikkuhiljaa ja kerroksittain. Talo oli alkuun melko tyhjä, koska halusimme hankkia mahdollisimman vähän huonekaluja uutena ja ennemmin odottaa, että vastaan tulee juuri se oikea.

Makumieltymyksetkin ovat muuttuneet näiden neljän vuoden aikana jo jonkin verran. Esimerkiksi eteisen ja keittiön tapetti on jo kertaalleen vaihdettu mustavalkoisesta värikkäämpään. Luontorakkautemme näkyy kodin tauluissa ja tapettivalinnoissa: kukkia ja kasveja on kaikkialla.

Katja osti ruokailutilan puukaapin jo paljon ennen kuin talo oli edes valmis. Heti nähtyään sen hän oli päättänyt sille tämän paikankin. Ruokapöydän vieressä lempiastiat pääsevät hienosti esille. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Kukot.
Ruokapöytä on ilmeisesti Jukan isovaarin itse tekemä. Sen maalikerroksia poistaessaan Katja löysi lähes kaikki sateenkaaren värit liki vuosisadan ajalta. Penkki on samoja peruja ja pinnatuolitkin sukulaisilta. Valaisin sen sijaan on uusi – Ellokselta tilattu.

Onko sinulla lempiväriä?

Tykkään väreistä, etenkin keltaisesta ja vihreästä. Ne ovat kivan raikkaat ja piristävät sekä sisustusta että sisustajan mieltä.

Mikä sisustusvuosikymmen on suosikkisi?

Lempiaikauttani ovat 1950- ja 60-luvut. Kalusteet olivat silloin keveitä, siroja ja yksinkertaisia. Toisaalta myös viime vuosisadan alkupuolen tyyli on tosi sympaattista.

Itse tehty baaritaso on kovassa käytössä: siihen on helppo istahtaa aamupalalle tai työpäivän jälkeen haukkaamaan nopea välipala. Se myös peittää näppärästi olohuoneesta näkymän tiskivuorelle.
Talon tyyliin täydellisesti sopiva keittiö on Ikeasta. Sen valkoisuudelle hienosti kontrastia luova harmaa seinä ei suinkaan ole vanhaa lautaa vaan tapettia. 1970-luvun leipälaatikko hankaloittaa entisestään kodin sijoittamista johonkin aikakauteen.
Asetelmat eivät ole pelkkiä koristeita, vaan myös osa arjen elämää. Pärevakkoja Katja käyttää tarjoiluun. Heikki Orvolan Finelille suunnittelemalla pannulla taas kiehautellaan silloin tällöin kunnon pannukahvit.

Mistä huonekalunne ovat peräisin?

Kaikki kalusteet on hankittu tai ne ovat löytyneet tähän kotiin. Edellisistä asumuksista ei ole tainnut kulkea mukana mitään. Suurin osa on sukulaisten ja tuttujen vinteiltä tai kirpputoreilta. Osan olen kunnostanut, ja muutamat kalusteet ovat Jukan tekemiä tai jostakin muusta kalusteesta muokkaamia. Esimerkiksi yläkerran senkki on koottu kirjahyllyn vitriinistä ja pinnatuolin jaloista.

Olohuoneen sohvan selkänoja on parsonrusselinterrierien Milan ja Jehun lempipaikka. Siitä näkee mukavasti ulos. Sohvan Katja ja Jukka hankkivat lahtelaiselta Laulumaalta.
Keinutuoli on huhujen mukaan Jukan isovaarin peruja. Se on Katjan mielestä viehättävä vähän elähtäneenä, joten sille ei tehty mitään.
Pariovista mennään vierashuoneena toimivaan kammariin.
Kammarin tapetti on Pihlgren ja Ritolan Lumikide. Tekstiilipintojen keltainen ja vihreä antavat sen mustavalkoisuudella uutta puhtia.
Kammarin kirjahylly ja tuoli löytyivät Jukan vanhempien vintiltä, niin kuin monet muutkin kodin huonekalut.

Mitkä ovat lempiesineitäsi?

Suosikkikalusteeni on Jukan minulle joululahjaksi tekemä hylly olohuoneen seinällä. Jukan suosikki taas on yläkerran olohuoneen keltainen nojatuoli, joka löytyi hänen vanhempiensa ullakolta. Vain nuhjuinen ja tunkkaisen värinen verhoilu piti vaihtaa, ennen kuin vanha tuoli otettiin taas käyttöön.

Tyylikäs seinähylly on Katjan lempikaluste: sen on Jukan tekemä ja joululahjaksi saatu. Kaunis senkki taas on Katjan kaverin mummon vanha. Hieno pari!

Mikä on suhteenne verhoihin? Vaihdatteko niitä vuodenaikojen mukaan?

Ruokailutilan verhot vaihtuvat monta kertaa vuodessa, makuuhuoneessa samat verhot ovat roikkuneet alusta asti. Tykkään verhoista, mutta niitä ei silti ole monessa ikkunassa. Haluan, että valoa pääsee mahdollisimman paljon sisään.

Vanhan lokerikon Katja sai työpaikan komeroiden tyhjennnyksestä. Maatuskajoukkio on löytynyt vuosien mittaan kirpputoreilta.
Ebba Masalinin juliste on kaunis tausta asetelmalle. Katjalla on myös Masalinin alkuperäisiä opetustauluja, jotka hän ehti napata kahden eri kyläkoulun tyhjennysmyynneistä.

Teillä on kivoja asetelmia kaappien ja hyllyjen päällä. Miten hyvä asetelma syntyy?

Onnistunut asetelma on makuasia, mutta minua miellyttää jonkinlainen harmonia. Esineitä ei saa olla liikaa, etteivät kaikki huku massaan. Värejä ja muotoja toistamalla saa näyttävyyttä ilman, että homma menee sekavaksi. Tykkään käyttää asetelmissa myös kasveja, luonnonkukkia tai oksia.

Asetelmien ja kasvien siirtelyllä saan vaihtelua sisustukseen. Huonekaluille on vaikea keksi muita järkeviä paikkoja kuin nuo nykyiset.

Mikä syksyssä on parasta?

Se hetki, kun sadepäivänä tehdyn lenkin jälkeen saa hautautua täkin alle sohvalle, ottaa teemukin viereen, koirat kainaloon ja uppoutua rauhassa hyvään kirjaan.

Yläkerran olohuonetta käytetään television katseluun, pelaamiseen ja vähän työhuoneenakin. Keltainen nojatuoli on Jukan lempikaluste, ja se kuuluu samaan settiin alakerran harmaan tuolin ja sinisen sohvan kanssa. Vitriinin Jukka taikoi liittämällä yhteen vanhan kirjahyllyn vitriiniosasen sekä pinnatuolin jalat. Komean punainen jalkalamppu on kirppislöytö.
Ystävän luona käydessään Katja ihaili ääneen Finelin Inca-emalikulhoa, joten kerran ystävä sanoi, että jos Katja ja Jukka menevät naimisiin, kulhon saisi häälahjaksi. Eihän siinä auttanut sitten... Kulholle mukavana parina oleva tuikkuteline on löytö kirpputorilta.
Makuuhuoneen ilme on pirteä. Keltavalkoiset pussilakanat ovat kirpputorilta. Katja ei tiedä, olivatko ne uudet vai vanhat, mutta kunnon puolesta eivät ainakaan uusille häviä.

Vietättekö halloweenia?

Kurpitsajuhla on mahtava juttu syksyssä! Olemme pikkusiskoni kanssa molemmat hurjia Harry Potter -faneja, joten viime vuonna vietimme halloweenia kaikkine kurpitsaherkkuineen ja tietenkin Harry Potter -sävelmät taustalla soiden. Kaikki kurpitsat olivat omalta kasvimaaltamme, ja niistä valmistettiin yhdessä pöydän antimet. Jos sato onnistuu tänäkin vuonna, kekkerit otetaan varmasti uusiksi!

Terassikausi jatkuu Kärkölässä pitkälle syksyyn. Illan viiletessä kääriydytään paksuihin vintagetäkkeihin ja vedetään jalkaan villasukat. Raikkaassa ulkoilmassa on ihana syödä, kahvitella ja lueskella.
Syksy on kynttilöiden ja tunnelmoinnin aikaa.
Kasvihuone on rakennettu talon ylijäämämateriaaleista ja se toistaakin sen värejä. Täällä Katja ja Jukka kasvattavat tomaattia, kurkkua, chiliä, paprikaa ja yrttejä.

Korjaus 22.10.2018 klo 13.02: Katjan nimi korjattu osaan kuvateisteistä, joissa häntä nimitettiin virheellisesti Kirsiksi.

3 kommenttia