Viherpiha

Kurpitsalyhty halloweeniksi – katso ohjeet ja helpot vaihekuvat

Kurpitsalyhty halloweeniksi – katso ohjeet ja helpot vaihekuvat

Vekkuli kurpitsalyhty piristää syksyn synkeydessä. Koostimme helpot ohjeet, joiden avulla kurpitsalyhty syntyy helposti!
Teksti Heidi Haapalahti
Kuvat Teija Tuisku
Mainos

Kaiverra kurpitsalyhty näin :

1. Aseta kurpitsa tukevalle alustalle. Leikkaa terävällä, riittävän pitkällä veitsellä rinkula kurpitsan kannan ympäri niin, että siitä muodostuu kansi. Irrota kansi ja nosta se sivuun.

2. Koverra lusikalla kurpitsan sisustaa, jotta siemenet ja niitä ympäröivät säikeet irtoavat hedelmälihasta ja pystyt kauhomaan ne pois. Säästä siemenet paahdettaviksi!

3. Ohenna kurpitsan hedelmälihaa kovertamalla ja raaputtamalla sitä lusikalla tai työhön erityisesti suunnitellulla, porakoneeseen kiinnitettävällä kovertimella. Varo kuitenkin ohentamasta kurpitsan kuorta liikaa.

4. Hahmottele kynällä kurpitsan kuoreen haluamasi kuvio. Perinteisten irvi- tai hymynaaman lisäksi internetistä löytyy kaavoja ja ohjeita hyvinkin kunnianhimoisten kuvioiden kaivertamiseksi. Alla muutamia malleja.

Millainen ilme kurpitsalyhtyyn? Poimi tästä malli. Kuvitus: Tanja Pellikka.

5. Viillä kurpitsan kuorta veitsellä kynän jälkien mukaan ja irrota leikatut kuoren kappaleet varovasti.

6. Kun kaiverrustyö on valmis, nosta kurpitsan kansi takaisin. Halloween-kurpitsalyhty säilyy jämäkkärakenteisena viileässä syyssäässä, katoksen alla, ainakin viikon verran, mutta parhaimmillaan se on pari päivää kaiverruksen jälkeen. Leikkuupintojen sively vaseliinilla voi pidentää kurpitsalyhdyn säilyvyyttä.

Kurpitsalyhty virnistää, hymyilee tai pelottelee. Jos haluat kokeilla asteen verran enemmän tarkkuutta vaativaa kaiverrusta, ohjeet löydät täältä.
Julkaistu: 24.10.2017