Kammottava kummituspuu & 4 muuta täydellistä huonekasvia halloween-juhliin
Piha ja puutarha
Kammottava kummituspuu & 4 muuta täydellistä huonekasvia halloween-juhliin
Vie halloween-juhliin tuliainen, joka sopii juhlan hyytävään henkeen. Tämä viisikko on kuin tehty halloween-juhlapöydän koristeeksi.
Julkaistu 24.10.2017
Viherpiha

1. Verenhimoinen hirviö: kärpäsloukku (Dionaea muscipula 'Big Mouth')

Kärpäsloukku houkuttelee avoina olevine kitoineen pahaa-aavistamattomia uhreja, nami maiskis!

Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) kärpäsloukun kitamaiset loukut kasvavat jopa neljän sentin levyisiksi. Loukun punertava nielu houkuttelee hyönteistä istahtamaan ansaan, joka sulkeutuu nopeasti ja imee ötökän kuiviin. Loukku reagoi kosketukseen, joten vältä koskettamasta kasvin loukkua, sillä se kuluttaa turhaan kasvin energiaa.

Kärpäsloukun hoito

Voit auttaa kärpäsloukkua talvisin tarjoamalla sille hyönteisaterioita pari kertaa kuukaudessa. Kastele kasvia aluslautasen kautta ja pidä lautasella aina vähän vettä. Parasta kasteluvettä on sadevesi, sillä se on riittävän pehmeää. Kärpäsloukkua ei kannata siirtää muoviruukusta saviruukkuun, sillä muoviruukku pitää kosteuden tasaisempana kuin saviruukku. Kasvi viihtyy huoneenlämmössä, mutta liian kuiva huoneilma voi rasittaa sitä. Laakea vesiastia, jossa on koko ajan ohut kerros vettä auttaa parantamaan kasvin ympärillä olevaa ilmankosteutta. Jos vaihdata kasville mullan, kärpäsloukku pitää vähäravinteisesta kasvualustasta, jossa on 1 osa hiekkaa ja 1 osa turvetta.

2. Haamujengin hidalgo: vaarinkaktus (Cephalocereus senilis)

Pörröiset vaarinkaktukset saavat hymyn huulille tai huutamaan kauhusta, iiiiik!

Vaarinkaktus on helppo huonekasvi, joka kasvaa niin hitaasti, ettei se tule viemään liikaa tilaa ikkunalaudan muilta kasveilta.

Vaarinkaktuksen hoito

Kastele kasvia niukasti ja etenkin talvella mullan pitää saada kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Vaarinkaktus viihtyy valoisalla ikkunalaudalla. Kevätauringon porotuksesta se ei kuitenkaan pidä, joten siirrä se silloin hieman kauemmaksi ikkunasta. Myöskään ruukunvaihtoa ei tarvitse stressata, sillä vaarinkaktus viihtyy ahtaissa oloissa. Se tarvitsee ruukunvaihdon vasta sitten, kun juuret täyttävät ruukun. Muista, että tämä heppu pitää kaktusmullasta, jota voi keventää vielä hiekalla.

3. Kauhukartanon kammotus: kummituspuu (Corokia)

Korokia eli kummituspuu herättää henkiin kauhukartanon tunnelman, apuaaaa!

Kummituspuu kuuluu trenditietoisten sisustuskasveihin. Sen känkkyrät oksat ja pienet hopeiset lehdet tekevät kasvista hieman itämaisen oloisen, joten se sopii tyylillisesti moderniin sisustukseen. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi mitä kasvin hoito vaatii.

Kummituspuun hoito

Kummituspuu viihtyy valoisalla kasvupaikalla keväästä syksyyn. Kesäksi sen voi siirtää ulos, kunhan kasvi ei joudu kovaan paahteeseen. Talvehtiminen on haastavampi hoidon kannalta. Pyri löytämään kasville mahdollisimman valoisa ja viileä kasvupaikka, maksimissaan 15 astetta. Kastele talvella niukasti ja anna pintamullan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Muista, että liika kasteleminen on pahempi virhe kuin kuivuus. Toki kuiva ja lämmin huoneilma saattaa kuivattaa kasvin oksat lopullisesti. Onnea kuitenkin kasvatukseen, sillä kummituspuu on hauskan näköinen veijari.

4. Vampyyrin painajainen: teräsmuori (Peperomia griseoargentea)

Hassun näköinen teräsmuori näyttää siltä, kuin siitä olisi veret imetty jo pois, arrgggh!

Teräsmuori kuuluu muorinkukkien sukuun. Sen lehdistö on hopeinen ja hauskan kurttuinen. Muorinkukka on varsin helppo huonekasvi, joten kokeile ihmeessä sen kasvatusta!

Teräsmuorin hoito

Aseta muorinkukka valoisalle, muttei paahteiselle ikkunalle esimerkiksi itä- tai länsi-ikkunalle. Vältä kastelemasta kasvia liikaa, sillä muuten sen varret saattavat mädäntyä. Kastele kerralla kunnolla, mutta anna seuraavan kerran vettä vasta sitten, kun multa on kuivahtanut. Anna kasville kesäaikaan mietoa lannoiteliuosta jokaisen kastelun yhteydessä. Talvella kasvi saattaa kärsiä kuivasta huoneilmasta, joten suihkuttele sitä ahkerasti, jotta ilmankosteus kasvaa. Voit myös asettaa ruukun matalan tarjottimen päälle, johon kaadat vettä. Näin vesi haihtuu sopivasti kasvin ympärillä ja pitää ilmankosteuden tasaisena. Jos kasvi näyttää keväällä resuiselta, ota siitä lehtipistokkaita. Työnnä pistokas varsineen kosteaan hiekkapitoiseen taimimultaan.

5. Noita-akan nenä: syyläkaktus (Mammillaria)

Nämä syylät saattavat jopa parhaassa tapauksessa kukkia, oooh!

Syyläkaktus on helppo ja hauskan näköinen huonekasvi, vähän kuin syyläinen noita-akan nenä. Parhaassa tapauksessa saatat saada kasvin kukkimaan.

Syyläkaktuksen hoito

Syyläkaktus pitää valoisasta kasvupaikasta. Jopa paahde sopii sille, jos totutat aurinkoiseen paikkaan pikku hiljaa. Kastele kasvia keväästä syksyyn reilusti mutta siten, että multa kuivuu kunnolla aina kastelukertojen välillä. Talvella kastele kasvia hyvin niukasti. Syyläkaktus ei saisi kuitenkaan nahistua liian vähästä vedestä. Jos pystyt tarjoamaan kasville viileän, noin 10-asteisen talvehtimispaikan etkä kastele tainta ollenkaan, saatat saada sen kukkimaan. Jos kasvi venyy rumaksi, voit ottaa siitä pistokkaita ja istuttaa ne hiekan sekaiseen kaktusmultaan. Anna kuitenkin jakopalojen kuivahtaa muutama päivä ennen istuttamista.

Lue lisää:

Kommentoi »