Perunamuusin jämät hyötykäyttöön! 33 herkullista tapaa käyttää muusia ruoanlaitossa ja leivonnassa
Ruoka
Perunamuusin jämät hyötykäyttöön! 33 herkullista tapaa käyttää muusia ruoanlaitossa ja leivonnassa
Perunamuusin jämät voi hyödyntää monella tavalla. Älä siis vie muusiparkaa kompostiin, vaan ota käyttöön jokin lukijoidemme mahtavista ja herkullisista ideoista. Kokeile vaikka perinteisiä perunarieskoja tai muusidippiä!
Julkaistu 16.4.2019
Meillä kotona

Kattilan pohjalta löytyvät perunamuusin jämät ovat tuttu juttu lähes jokaiselle muusin tekijälle. Kysyimme Maku-lehden Facebookissa lukijoiden keinoja jämämuusin hyödyntämiseen ja saimme niin hyviä ideoita, että kokosimme ne tähän kaikkien iloksi!

Perunamuusin jämät – näin hyödynnät ylijääneen muusin muissa herkuissa

Kukapa voisi vastustaa kuumia perunarieskoja voinokareen kera?

Perunarieskat saivat ehdottomasti eniten mainintoja perunamuusigallupissa. Suomalainen perinneleivonnainen kulkee myös nimellä lepuska, ja herkku on suosikki ihan syystäkin. Perunamuusiin ei tarvitse lisätä kuin jauhoja, munia sekä suolaa. Sitten vaan pellille ja uuniin!

Jauhojakin on helppo vaihdella, sillä piirakoista on mahdollista myös gluteenittomia versioita. Vaihtoehtoisesti taikinaan voi lisätä talkkunaa tai rieskaset voi leipoa kokonaan vehnä- tai ohrajauhoon.

Perunamuusin alle voi piilottaa maukkaan sieni-jauhelihakastikkeen.

Toinen supersuosikki on paimenen paistos, eli Shepherd's pie. Muusipiiras on loistovaihtoehto, jos muusia jää yli reilusti. Kuorruta muusikerroksella joko lammas-sieniseos, jauhelihakastike tai vaikkapa Härkisseos. Lukijamme Senjan uunissa herkku paistuu ahkeraan: "Juurikin jauhelihan ruskistelin ja vuoka uuniin, laatikko valmistuu vaivatta!"

Lasten lempparilaatikko on ilahduttavan helppo tehdä. Nakit ja muusi, muuta ei tarvita!

Kati kertoo, että varsinkin lapsille maistuva liha-perunasoselaatikko onnistuu muusin jämistä. Kokeilehan korvata jauheliha myös nakeilla. Susanna puolestaan vinkkaa, että jos muusia on tosi vähän, niin se uppoaa hyvin lihapullataikinaan. Raijalle pottumuusin jämä on seuraavan aterian alku: "Teen siitä tuunausta sekavihannesten kanssa paistinpannulla pienen voikikkareen kanssa."

Savulohella kuorrutetut perunaletut ovat tarpeeksi hyvä syy tehdä lisäannos muusia.

Kyselyssämme moni kertoi, että muusista saa tehtyä upeita lettuja. Lettupannulla paistettuja perunamuusipyörylöitä kutsuttiin nimellä perunapullat tai perunakakkarat. Kakkaroihin voi lisätä makua vaikkapa sinihomejuustomurulla. Myös Astan resepti kuulostaa kivalta: "Sekoitan joukkoon kananmunan, paistettua pekonisilppua ja sipulia, vähän vehnäjauhoja ja paistan letuiksi." Perunalettuset voivat tyydyttää myös blininälkää. Ota mallia Marjasta: "Tein pieniä lettuja vähän kuin blinejä ja syötiin mädin kanssa. Ihania."

Jos pannarien paistaminen ei houkuta, tee kuten Susanna ja Arto ja paista muusi ihan sellaisenaan pannulla voissa. Muusin voi paistamisen sijaan paahtaa uunissa, kuten Hannele tapaa tehdä.

Todella monet kertoivat tekevänsä muusista lasten herkkua, perunavelliä. Myös klassinen peruna-purjososekeitto sai kehuja. Sanna-Kaisan versio perunakeitosta kuulostaa tosi helpolta: "Jämät kattilaan, vähän vettä ja loraus kermaa. Suurustin tummalla Maizenalla. Hyvin maistui lounaaksi."

Muusi piiloutuu kätevästi vohvelitaikinaan.

Perunamuusin jämät ovat hyvä syy ryhtyä leipomispuuhiin. Esimerkiksi Mia, Asta, Anne sekä Ulla piilottavat muusit leipätaikinaan: "Nyt on juuri sämpylätaikina nousemassa, johon laitoin eiliset muusit sekaan." Moni kyselyyn vastannut kutsuu perunamuusilla viritettyjä sämpylöitä pumpulisämpylöiksi. Esimerkiksi tässä maukkaassa focacciassa on hyödynnetty eilisen perunamuusia.

Anne ja Virpi käyttävät muusin suolaisen piirakan pohjaan. Raija taas piilottaa muusinloput vohvelitaikinaan. Ja onhan perunamuusi myös loistava piirakkatäyte! Ainakin Risto ja Anne leipovat välillä perunapiirakoita karjalanpiirakoiden kaveriksi.

Susanna tekee muusista "perunakropsua" eli uunipannaria. Aamupalalle sopisivat mainiosti kolmen raaka-aineen perunamuusimuffinit. Yllättävää kyllä, mutta perunamuusi sopii myös makeiden leivonnaisten pohjaksi. Esimerkiksi tämä mehevä puolukkakerroskakku saa mainion rakenteensa juurikin perunasoseesta.

Usko tai älä, mutta muusi on mainio dippipohja!

Jos leipominen ei huvita, Tuulan muusiherkku voisi olla ihana iltapala: "Sekoita vähän (maku)kermaa, persiljaa ja kananmunaa ja mausteita muusin sekaan, lusikoi karjalanpiirakoiden päälle. Muusin päälle juustoraastetta ja piirakat uuniin. Kun juusto ruskistuu rapeaksi, valmista on." Muusista voi tehdä myös kreikkalaista valkosipulidippiä vaikkapa leivälle tai dippivihannesten kaveriksi.

Muusi sopii jopa aamupalalle! Terttu nimittäin vinkkaa, että muusista voi tuunata myös pottupuuroa. Myös Tuija keittää perunoista "pastanttipuuroa". Lukijamme Kati puolestaan kertoo sekoittavansa muusin koirien puuron joukkoon.

Jos muusia tulee keitettyä koko armeijalle ja peruna kyllästyttää, ei hätää! Anna-Maijalla on niksi, jonka avulla muusille ei tarvitse heti keksiä loppusijoituspaikkaa: "Laitan pakkaseen, jos ei heti ole käyttöä. Sitten joskus kun lämmitän uunia kunnolla, teen perunarieskaa." Jaana on osittain samoilla linjoilla: hän nauttii muusista lämmitettynä myös huomisen aterialla. Silloin muusia voi tuunata vähän eri makuiseksi parmesaanilla, ruskistetulla voilla ja hapankorppumuruilla tai jollakin näistä kahdeksasta muusta perunamuusin maustajasta.

Joskus muusinhimo voittaa ja käy kuten Marialle: "Ei sitä ikinä jää kun syön kaikki, nam herkkua!" Sitten pitää tietenkin keittää uusi satsi näitä muusiherkkuja varten!

3 kommenttia