Maku

Perunapiirakat

1 h 30 min
4.3
2

Perunapiirakat

Teksti Jaana Husu-Kallio
Kuvat Anna Huovinen
Tulosta
Mainos

Ainekset (30 kpl)

Täyte

  • 1500 gperunaa
  • 75 gvoita
  • 2 dlkevytmaitoa
  • 1 dlkuohukermaa
  • 2 tlsuolaa
  • 2 kplmunaa

Kuori

  • 2 1/2 dlvettä
  • 1 tlsuolaa
  • 5 1/2 dlruisjauhoja

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Jälkivoiteluun

  • 1 dlvettä
  • 50 gvoita

Tee näin

1 h 30 min
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN30 min

Keitä kuoritut perunat kypsiksi, valuta vesi pois ja survo perunat. Lisää rasva, maito, kerma sekä suola. Vatkaa seos tasaiseksi. Tarkista maku. Anna jäähtyä ja vatkaa lopuksi joukkoon munat.

Tee taikina. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi.

Ripottele pöydälle jauhoja, kaavi taikina kulhosta ja jaa se kahtia. Pyöritä kumpikin taikinapaloista tangoksi.

Jaa molemmat tangot 15 palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi ja litistä ne pieniksi letuiksi. Pidä taikinatangot, palat ja letut muovilla peitettyinä, etteivät ne kuivu. Pidä lettu jauhotettuna ja ajele se piirakkapulikalla ohueksi, pyöreäksi tai soikeaksi kuoreksi. Pulikan liike on keinuva, ja tarkoitus on saada kuori pyörimään jauhoisella pöydällä pulikan mukana.

Harjaa valmiilta kuorelta ylimääräiset jauhot esimerkiksi pullasudilla. Levitä kuorelle perunatäytettä, jätä reunoilta reilu sentti vapaaksi. Kasta käyttämääsi veistä välillä veteen, niin täyte levittyy tasaisemmin.

Rypytä reunat täytteen päälle peukalon ja etusormen avulla. Aloita rypyttäminen keskeltä, yhtä aikaa molemmilta puolilta.

Nosta piirakka pellille leivinpaperin päälle ohuen lastan avulla. Tee kaikki piirakat näin ja nostele ne pelleille vieri viereen. Voitele perunapiirakoiden pinta vatkatulla munalla. Voit vielä halutessasi tehdä piirakoiden pintaan kuvioita esimerkiksi haarukalla.

Paista perunapiirakoita 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniisti ruskistuneita.

Kiehauta kattilassa vesi ja voi. Voitele seoksella kypsien perunapiirakoiden pohjat ja reunat.

•Voit käyttää kuorten ajeluun modernisti pastakonetta. Aja litteäksi taputtelemasi lettu pastakoneen läpi muutamaan kertaan. Aja lettu koneen läpi ensin suurimmalla välistyksellä ja sitten muutamaa pykälää pienemmällä. Käännä kuorta 90 astetta ajelukertojen välissä, jotta kuoresta muodostuisi mahdollisimman pyöreä.

MITÄ PIDIT?
4.3
Katso myös nämä