Cottage garden -tyyli tuo puutarhaan romanttista ja rentoa kukkarunsautta! Poimi ideat ja luo unelmiesi piha brittihengessä
Piha ja puutarha
Cottage garden -tyyli tuo puutarhaan romanttista ja rentoa kukkarunsautta! Poimi ideat ja luo unelmiesi piha brittihengessä
Cottage garden -tyylisen puutarhan avaimia ovat vuolaat kukkaistutukset ja romanttinen rehevyys. Sopivilla valinnoilla englantilaista charmia saa luotua myös suomalaispihaan. Poimi ideat ja suunnittele oma cottage garden -puutarha!
Julkaistu 16.4.2020
Viherpiha

Cottage garden -tyylin avain on mummolamainen ja romanttinen kukkarunsaus, jonka takaavat suuret, kerrokselliset kasviryhmät sekä harkitut kasvivalinnat. Rehevän cottage garden -tyylin äiti on brittiläinen maisema-arkkitehti Gertrude Jekyll.

Poimi vinkit ja suunnittele oma, ihana englantilaistyylinen puutarha!

Isot, vuolaasti kukkivat ja pastellisävyiset istutusryhmät sopivat cottage garden -tyyliin. Näissä kukkapenkeissä kukoistavat muun muassa kärhöt, pionit, perhoangervot ja rohtosormustinkukat.

1. Vehreä pensasaita tuo rehevyyttä

Levollinen pensasaita on kaunis tausta värikkäille istutuksille. Täältä voit lukea, kuinka pensasaita kannattaa istuttaa.

Jos tarvitset pihaasi aidan, harkitse muutaman kerran, ennen kuin rakennat sen puusta. Pensasaita tuo pihaan eloa ja väriä ja on puuaitaan verrattuna paljon parempi melunsuoja. Korkea pensasaita luo taustan, josta värikkäät ja kukkivat istutukset nousevat hienosti esiin.

Pienen pihan rajaamiseen soveltuu parhaiten leikattu pensasaita. Isolla pihalla tilaa riittää vapaasti kasvavalle aidanteelle, jota ei tarvitse leikata joka vuosi. Pensasaitaan tai vapaammin kasvavaan aidanteeseen on lukuisia vaihtoehtoja. Tutustu esimerkiksi isotuomipihlajaan, aroniaan, orapihlajaan, syreeniin, syyshortensioihin, pensasangervoihin sekä ikivihreään tuijaan. Jos kaipaat pihaasi rehevyyttä ja näkösuojaa nopeasti, kannattaa katsastaa nämä taimistojen ammattilaisten vinkit nopeakasvuisista pensaista.

2. Valitse värikkäitä pensaita ja puita

Esimerkiksi keltakirjokanukassa ja muilla kanukoilla on kauniita, kirjavia lehtiä.
Upean värinen punaperuukkipensas ’Royal Purple’ tarvitsee suojaisan kasvupaikan.

Kukkien ohella värikkyyttä saa luotua puuvartisten kasvien lehdillä ja kirjavalehtisillä perennoilla.

  • Peruukkipensaassa on purppuranväriset ja hyväntuoksuiset lehdet.
  • Tummaa väriä antaa mustaseljan lajike ’Black Lace’.
  • Vaahterat rauhoittavat kukkamattojen väriloistoa ja antavat pihalle ryhtiä.

3. Anna nurmikon hoitaa polun virkaa

Nurmipolku on mukavan pehmeä astella ja tuo rauhallista vastapainoa istutusryhmien kirjavuudelle.

Vihreä nurmitilkku antaa rauhoittavan vastapainon kirjavuudelle ja tuntuu mukavalta jalkojen alla. Kun nurmikko kulkee kukkien keskellä kapeana kaistaleena polun tapaan, pääsee värikylläisyyttä seuraamaan eri suunnista. Nurmikko on myös hauska vastakohta puutarhan kiveyksille.

4. Mitä isommin istutat, sen parempi

Brittihenkeen sopivat isot, yhtenäiset istutusalueet. Tässä ryhmässä etualalla hehkuu kangasajuruoho. Rauhoittavana taustana toimivat monilajiset pensasistutukset.
Voi mitä pastellisävyjen juhlaa! Rönsyävän runsaassa kukkapenkissä on esimerkiksi pioneita ja sormustinkukkia. Tiheään istutukseen rikkaruohot eivät herkästi pääse pesiytymään.

Suunnittele istutusalueet laajoiksi ja yhtenäisiksi, jotta saat pihastasi näyttävän. Kookkaat kukkapenkit ovat kuin suuria värikkäitä mattoja. Isoja istutusalueita voi olla hieman hankala hoitaa, joten helpota työtä asettelemalla taimien sekaan askelmia, joista ulotut kitkemään ja kastelemaan kasveja. Kasvuunlähdön jälkeen hoitotyöt useimmiten vähenevät, eikä rikkakasveilla ole tiheissä istutuksissa paljon mahdollisuuksia. Lue täältä kolme eri tapaa kukkapenkin perustamiseen!

5. Vilvoittele tunnelmallisessa pergolassa

Pergola tarjoaa päivän kuumimpaan aikaan tervetulleen vilvoittelupaikan. Pylväiden muodostamassa katoksessa viihtyvät monet köynnöskasvit. Kokeile erilaisia kärhöjä tai köynnösruusuja, jos haluat nauttia kukkarunsaudesta. Lehtevistä köynnöksistä villiviinit, laikkuköynnökset, japaninkelasköynnös ja humala verhoilevat pergolan nopeasti vehreäksi holviksi.

6. Käytä perinteisiä (ja näyttäviä!) kasveja

Cottage garden -puutarhan kasvivalinnoissa vain taivas on rajana! Valitse puutarhaan näyttävästi kukkivia ja perinteisiä lajeja. Monilajisilla istutuksilla piha näyttää joka vuosi keväästä syksyyn kauniilta. Vaikka jokin laji ei aina tunnu menestyvän, toisen lajin kukoistus korvaa sen. Aukkopaikkoihin voi istuttaa yksivuotisia kukkia.

Cottage garden -henkeä saa esimerkiksi seuraavilla kasveilla:

Ritarinkannukset

Daaliat

Akileijat

Pipot

Leimukukat

Kuunliljat

Sädekukat

Laventelit

Sormustinkukat

Pionit

Ruusut

7. Varaa paikka laiskottelulle

Siro istuinryhmä on ilo silmälle ja puutarhapuuhien väsyttämille jaloille.

Innokkaimmankin puutarhurin kannattaa välillä levähtää ja ihailla kättensä jälkeä. Puutarhaan voi luoda pieniä ja romanttisia tai suuria ja isommallekin joukolle sopivia oleskeluryhmiä. Esimerkiksi katoksen alle sijoitettu puutarhasohva suorastaan kutsuu päivätorkuille. Kurkkaa ideat puutarhan lekottelupaikkaan täältä!

8. Pehmennä geometrisuutta kasveilla

Kivipolulle ryöppyävät kasvit pehmentävät kokonaisuuden.

Vaikka istutusalueet olisivat tiukan suoralinjaisia, kokonaisilmeeseen saa cottage garden -henkeä rehevän kasvillisuuden avulla. Kokeile vaikka iloisen sekalaista väripalettia, jossa keltainen antaa terää pastellisävyille!

9. Mitä tiheämpää, sen rehevämpää!

Ihanan runsasta! Mikä parasta, tiheä istutus ei jätä rikkaruohoille sijaa.

Rehevyyttä ja kukkaloistoa saa pieneenkin puutarhaan, kun käyttää jokaisen neliösentin hyväkseen. Tiheä istutus ja pienet nurmikkoalueet jättävät tilaa kukille. Mullan ei tarvitse näkyä kasvien väleistä. Se on pikemminkin epäsuotavaa, sillä liian harvaan istutettujen kasvien väleihin pesiytyy helposti siemenestä leviäviä rikkakasveja.

10. Luota pastellisävyihin tai luo värien purkaus

Tässä iloisen värikkäässä istutusryhmässä kukoistavat muun muassa keltaiset päivänliljat ja valkoiset ranskantulikukat.

Moni yhdistää cottage garden -tyyliin pastellisävyiset kukat. Toisaalta brittityyliin kuuluu rentous. Luota siis omaan makuusi ja käytä värejä, joista pidät. Usein pelätään, että eriväriset kasvit eivät sovi keskenään ja lopputulos näyttää rumalta. Puutarhassa värit kuitenkaan harvoin riitelevät keskenään. Istuta rohkeasti, hyvä siitä tulee!

11. Mikään ei voita veden solinaa

Kukkarunsauden keskellä odottaa yllätys: vesiallas, pieni suihkulähde tai muu vesiaihe. Se on oiva vastakohta pihan runsaudelle ja värikkyydelle, muttei varasta huomiota puutarhan koristeellisuudelta.

12. Leikittele erilaisilla pinnoilla

Soran ja betonilaattojen päällystämä polku johdattaa rehevien istutusten läpi.

Pihaan saa eloa yksinkertaisilla elementeillä, kuten kivettyjen pintojen ja kasvillisuuden vaihtelulla. Myös nurmikon rauhallinen väri ja mattomaisuus tuovat vastapainoa kasvirunsauden keskelle. Kivi- ja nurmikäytävistä muodostuva kulkuväylä antaa mahdollisuuden nauttia kukista läheltä.

Kommentoi »