Viherpiha

Rehevä cottage garden

Englantilainen cottage garden eli mökkipuutarha syntyy käyttämällä reippaasti kukkia.
Kuvat Satu Nyström

Rehevän cottage garden -tyylin avain on mummolamainen kukkarunsaus. Voit soveltaa tätä suunnitelmaa pienellä pihalla tai tehdä isolle tontille erillisen, kukilla koristellun oleskelupaikan.

1. Suojaa piha pensasaidalla

Jos tarvitset pihaasi aidan, harkitse muutaman kerran, ennen kuin rakennat sen puusta. Pensasaita tuo pihaan eloa ja väriä ja on puuaitaan verrattuna paljon parempi melunsuoja. Korkea pensasaita luo taustan, josta värikkäät istutukset nousevat hienosti esiin.

Pensasaidan etuihin kuuluu myös kyky suodattaa tuulta ja ilmansaasteita. Vihreän seinämän suojissa viihtyvät pikkulinnut ja monet eläimet, jotka lisäävät pihasi monimuotoisuutta. Pienen pihan rajaamiseen soveltuu parhaiten leikattu pensasaita. Isolla pihalla tilaa riittää vapaasti kasvavalle aidanteelle, jota ei tarvitse leikata joka vuosi.

2. Valitse värikkäitä pensaita

Kukkien ohella värikkyyttä saa luotua puuvartisten kasvien lehdillä ja kirjavalehtisillä perennoilla.

 • Peruukkipensaassa on purppuranväriset ja hyväntuoksuiset lehdet.
 • Tummaa väriä antaa mustaseljan lajike ’Black Lace’.
 • Vaahterat rauhoittavat kukkamattojen väriloistoa ja antavat pihalle ryhtiä.

3. Anna nurmikon hoitaa polun virkaa

Vihreä nurmitilkku antaa rauhoittavan vastapainon kirjavuudelle ja tuntuu mukavalta jalkojen alla. Kun nurmikko kulkee kukkien keskellä kapeana kaistaleena polun tapaan, pääsee värikylläisyyttä seuraamaan eri suunnista. Nurmikko on myös hauska vastakohta puutarhan kiveyksille.

4. Istuta isosti

Suunnittele istutusalueet laajoiksi ja yhtenäisiksi, jotta saat pihastasi näyttävän. Kookkaat kukkapenkit ovat kuin suuria värikkäitä mattoja. Isoja istutusalueita voi olla hieman hankala hoitaa, joten helpota työtä asettelemalla taimien sekaan askelmia, joista ulotut kitkemään ja kastelemaan kasveja. Kasvuunlähdön jälkeen hoitotyöt useimmiten vähenevät, eikä rikkakasveilla ole tiheissä istutuksissa paljon mahdollisuuksia.

5. Vilvoittele pergolassa

Pergola tarjoaa päivän kuumimpaan aikaan tervetulleen vilvoittelupaikan. Pylväiden muodostamassa katoksessa viihtyvät monet köynnöskasvit. Kokeile erilaisia kärhöjä tai köynnösruusuja, jos haluat nauttia kukkarunsaudesta. Lehtevistä köynnöksistä villiviinit, laikkuköynnökset, japaninkelasköynnös ja humala verhoilevat pergolan nopeasti vehreäksi holviksi.

6. Käytä perinteisiä kasveja

Cottage garden eli mökkipuutarha- tyyliin kuuluvat perinteiset kasvit:

 • ritarinkannukset
 • daaliat
 • akileijat
 • pipot
 • leimukukat
 • kuunliljat
 • lupiinit
 • sädekukat
 • laventeli.

Perinteikkäät kasvit tekevät pihasta kodikkaan ja luovat vähäeleiseen muotokieleenkin uutta eloa. Kukkivat kasvit houkuttelevat pölyttäviä hyönteisiä, joten teet luonnolle palveluksen ja parannat hyötytarhasi satoisuutta. Monilajisilla istutuksilla pihasi näyttää joka vuosi hienolta. Vaikka jokin laji ei aina tunnu menestyvän, toisen lajin kukoistus korvaa sen. Aukkopaikkoihin voi istuttaa yksivuotisia kukkia.

7. Varaa paikka laiskottelulle

Innokkaimmankin puutarhurin olisi hyvä välillä levähtää ihaillakseen kättensä jälkiä ja suunnitellakseen uutta. Katoksen alla puutarhasohva kutsuu vaikka päivätorkuille. Muista tehdä pihan oleskelupaikoista riittävän isoja, jotta siellä on tilaa myös ystäville ja perheenjäsenille. Katos suojaa sateelta, ja joskus puutarha voi olla kauneimmillaan juuri sadesäällä.

8. Pehmennä geometrisuutta kasveilla

Istutusalueet voivat olla muodoiltaan tiukan geometrisiä, kunhan kasvillisuus pääsee pehmentämään selkeitä linjoja. Tässä suoralinjaisia käytäviä pehmentävät eriväriset kukat, jotka on istutettu iloisen sekalaiseksi väripaletiksi.

9. Istuta tiheästi

Monet väittävät, että pieneen pihaan ei mahdu kasveja. Rehevyyttä ja kukkaloistoa saa pieneenkin puutarhaan, kun käyttää jokaisen neliösentin hyväkseen. Tiheä istutus ja pienet nurmikkoalueet jättävät tilaa kukille. Mullan ei tarvitse näkyä kasvien väleistä. Se on pikemminkin epäsuotavaa, sillä liian harvaan istutettujen kasvien väleihin pesiytyy helposti siemenestä leviäviä rikkakasveja.

10. Luo värien purkaus

Väreihin suhtaudutaan toisinaan turhan vakavasti. Pelätään, että eriväriset kasvit eivät sovi keskenään ja lopputulos näyttää rumalta. Puutarhassa värit kuitenkaan harvoin riitelevät keskenään. Istuta rohkeasti, hyvä siitä tulee.

11. Rakenna vesiallas

Kukkarunsauden keskellä odottaa yllätys, neliön muotoinen vesiallas. Se on oiva vastakohta pihan runsaudelle ja värikkyydelle eikä varasta huomiota puutarhan koristeellisuudelta. Veteen istutetut suurilehtiset kasvit toistavat altaan selkeää ilmettä. Vesikasvit ja iloisesti suhiseva suihkulähde pitävät levän poissa. Myös altaan sijoituspaikka vaikuttaa levän ehkäisyyn. Aurinkoisella paikalla levää kehittyy helpommin kuin puolivarjossa tai varjossa. Pergola luo altaalle riittävän katveen keskipäivän paahteessakin.

12. Leikittele erilaisilla pinnoilla

Pihaan saa eloa yksinkertaisilla elementeillä, kuten kasvillisuudella ja kivetyillä pinnoilla. Myös nurmikon rauhallinen väri ja mattomaisuus tuovat vaihtelua kasvirunsauden keskellä. Kivi- ja nurmikäytävistä muodostuva kulkuväylä antaa mahdollisuuden nauttia kukista läheltä. Käytäville ryöppyävät kasvit pehmentävät suoraviivaisia linjoja.

Lue lisää:

Julkaistu: 10.12.2013
Kommentoi »