
Tuija-aita – valitse sopiva kasvupaikka
Valo-olot
Tuija viihtyy parhaiten puolivarjoisella paikalla. Se menestyy myös aurinkoisessa ympäristössä, mutta silloin on tärkeää, että kasvi saa maaperästä riittävästi vettä.
Aurinkoisella paikalla ongelmia tuottaa etenkin kevättalvi, jolloin tuijan taimet eivät saa routaisesta maasta vettä, mutta auringon vaikutuksesta kasvi haihduttaa neulasistaan kosteutta. Tämä johtaa usein taimien ruskettumiseen. Ongelmia on mahdollista ehkäistä varjostamalla taimia.
Maaperä ja pohjatyöt
Tuija-aita istutetaan usein pihan raja-aidaksi, aivan nurmikon reunaan. Nurmikkoa varten levitetty parinkymmenen sentin multakerros ei kuitenkaan riitä tuija-aidalle, vaan pensaat tarvitsevat noin 40 sentin paksuisen kasvualustan.
Tuija viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja kosteutta pidättävässä multamaassa. Maaperää on mahdollista myös muokata tuija-aidalle sopivaksi.
Jos pihasi maaperä on:
- Kivistä ja hiekkaista: Paranna kasvualustaa istutusmullalla tai havuille ja rodoille tarkoitetulla mullalla, joka pidättää vettä ja tuo laihaan hiekkamaahan ravinteita.
- Savea: Vedä istutuskaivannon pohjalle salaojaputki, joka ohjaa liian veden pois. Paranna savisen maan veden läpäisykykyä hiekalla ja sekoita mukaan vielä puutarhamultaa, jotta kasvualustan mururakenne paranee.
Tuija-aidan istutus
- Kaiva aitataimia varten ainakin 40 sentin syvyinen ja kaksi kertaa juuripaakkua leveämpi kaivanto, johon taimet on helppo istuttaa yhtenäiseksi riviksi. Yhtenäisellä istutusvaolla varmistat, että juuristo saa hyvät kasvun eväät eivätkä rikkaruohot tai nurmikko kilpaile juurtuvien taimien seassa vedestä ja ravinteista.
- Paranna istutuskuopasta kaivamaasi maata sekoittamalla siihen multaa tai hiekkaa. Lapioi seosta istutuskaivannon pohjalle.
- Kastele tuijan taimet kunnolla ennen istutusta. Asettele taimet riviksi multakerroksen päälle. Sopiva istutustiheys tuija-aidalle on noin 30 sentin välein, jolloin aidasta tulee nopeasti peittävä.
- Poista astiataimesta ruukku, mutta jätä paakkutaimen ympärille verkko. Istuta taimet oikeaan syvyyteen: jokainen astiataimi tulee samaan kasvusyvyyteen kuin ruukussa. Paakkutaimet istutetaan siten, että juurenniska jää näkyviin. Lapioi taimen ympärille multaa ja tiivistä.
- Tarkista, että taimet ovat suorassa ja paina taimet tukevasti kasvualustaan. Tasoita mullan pinta ja kastele huolellisesti, jotta multa tiivistyy juurien ympärille ja juuristo saa heti hyvän kosketuksen maahan. Lisää vielä tarvittaessa multaa.
- Levitä lopuksi pinnalle noin viiden sentin kerros kuorikatetta, joka vähentää veden haihtumista.
Muista kastella!
Kastele aitaa koko ensimmäisen kasvukauden ajan säännöllisesti, jotta taimet eivät kärsi kuivuudesta. Paras keino tasaiseen kasteluun on asentaa tihkukasteluletku aidan tyvelle. Ajastamalla kastelun sopivasti vesi ehtii imeytyä taimien käyttöön eikä haihdu pois kuuminakaan kesäpäivinä.
Tuija-aidan hoito
Tuija-aidan leikkaus
Tuija-aita kasvaa tiheäksi, jos sitä leikataan joka vuosi. Sopiva leikkausaika on keväällä maalis–huhtikuussa, ennen uuden kasvukauden alkua.
Leikkaa joka vuosi pensasaidan sivuja tasoittaen edellisvuoden kasvua. Seuraa leikatessa pensaan luonnollista muotoa eli muotoile pensasaidasta kartion mallinen – ylhäältä kapeampi kuin alhaalta. Näin alimmatkin oksat saavat valoa ja säilyttävät neulasensa.
Kun aita on saavuttanut halutun korkeuden, katkaise latva. Leikkaa tämän jälkeen latvaa joka vuosi jättäen jäljelle muutamia senttejä edellisvuoden kasvua.
Tarvittaessa voit siistiä pensasta vielä juhannuksen jälkeen.
Tuija-aidan lannoitus
Lannoita tuija-aitaa joka kevät ennen kasvuun lähtöä havukasveille tarkoitetulla lannoitteella. Tarvittaessa voit antaa loppukesästä myös syyslannosta, joka parantaa kasvien talvehtimista.
Tuija-aidan suojaus
Aitataimia on syytä suojata keväisin vähintään parina ensimmäisenä vuonna istutuksesta, koska taimien juuristo ei vielä ulotu routimattomaan kerrokseen.
Kevätauringon lämpö herättää tuijien vihreät osat ja saa ne haihduttamaan. Koska maa on vielä jäässä, juuret eivät pysty toimittamaan vettä tilalle, jolloin vihreät osat kuivuvat ja ruskettuvat. Kuivumista kiihdyttää vielä kuivattava tuuli, jos taimet kasvavat tuulisella paikalla.
Hanki varjostusverkkoa, jota myydään havukasveja varten. Viritä varjostusverkko tuijan taimien päällä kevättalvella, kun kevätaurinko alkaa paistaa. Poista verkko vasta sitten, kun maa on sulanut tuija-aidan taimien ympäriltä.
Erilaisia tuijalajikkeita
- Aitakasveiksi sopivat parhaiten kartiotuijat. Kartiotuijalajikkeista ’Brabant’ on nopeakasvuisin, ’Holmstrup’ kasvaa varsin hillitysti. Näiden lisäksi on saatavilla myös ’Pyramidalis’ ja ’Pyramidalis Compacta’ -lajikkeet. Timanttituijaksiksin kutsuttu ’Smaragd’ kartiotuijalajike on tiiviskasvuinen. Se sopii parhaiten yksittäiskasviksi tai ruukkukasvatukseen. Kasvuvyöhykkeet lajikkeesta riippuen I–III(IV).
- Kapeita pilarimaisia lajikkeita ovat pilarituijat: ’Columna’ ja ’Fastigiata’. Ne eivät vie paljon tilaa, joten pilarituijat ovat mainoita pikkupihan kasveja. Kasvuvyöhykkkeet: I–IV(V).
- Pallotuija kasvaa nimensä mukaisesti kauniin pallomaiseksi. Pallotuijasta on lajikkeita: ’Danica’, ’Globosa’, ’Hoveyi’, ’Little Champion’, ’Little Giant’, ’Recurva Nana’, ’Tiny Tim’ ja ’Woodwardii’. Menestymisvyöhykkeet: I–IV.
- Vihreänkeltaisia tai oranssinkeltaisia lajikkeita ovat kultatuijat: ’Europe Gold’, ’Golden Globe’, ’Rheingold’, ’Sunkist’ ja ’Yellow Ribbon’. Keltaiset lajikkeet sopivat eritysesti vihreiden havukasvien piristäjiksi sekä kukkapenkkiin väriä antamaan. Kasvuvyöhykkeet I–III.
- Muita lajeja ovat koreantuija, jättituija, puistotuija ja japanintuija. Kanadantuija kasvaa ajan myötä isoksi puuksi.