Pensasangervot hurmaavat kauniilla kukinnallaan ja helppohoitoisuudellaan – tutustu eri angervoihin ja valitse sopivat omaan pihaasi
Piha ja puutarha
Pensasangervot hurmaavat kauniilla kukinnallaan ja helppohoitoisuudellaan – tutustu eri angervoihin ja valitse sopivat omaan pihaasi
Pensasangervot ovat loistovalinta jokaiseen puutarhaan. Suloisen näköiset ja runsaasti kukkivat, kauniinmuotoiset angervot on helppo saada viihtymään, sillä ne ovat vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen.
5.6.2018
 |
Viherpiha

Angervot ovat erittäin suosittuja koristepensaita, sillä ne menestyvät melkein missä vain. Vaatimattomat ja helppohoitoiset pensasnangervot kukkivat pitkään suloisen vaaleanpunaisin tai valkoisin kukin, ja monet niistä saavat hehkuvan oranssinpunaisen syysvärin aurinkoisilla paikoilla.

Pensasangervot sopivat monille kasvupaikoille

Markkinoilla on hyvä valikoima erikokoisia ja -muotoisia pensasangervoja erilaisiin kasvupaikkoihin:

  • Matalakasvuiset verhoangervo ja lamopensasangervo sopivat hyvin maanpeittokasveiksi.
  • Norjanangervo ja kuninkaanangervo soveltuvat korkeina lajeina aidanteeksi.
  • Rinneangervo on nimensä mukaisesti loistava valinta rinteeseen.
  • Matala lamopensasangervo säväyttää kivikkopuutarhassa.
  • Pajuangervot taas menestyvät jopa ajoittain märässäkin maassa.
  • Talvenkestäviä lajeja ja lajikkeita: Valkopajuangervo ’Allikko’ ja norjanangervo ovat talvenkestäviä koko maassa. Verhoangervo ’Lumikki’ ja kuninkaanangervo ’Kruunu’ talvehtivat hyvin ainakin VI-vyöhykkeellä saakka.

Upeat pensasangervot – 9 suosikkilajia

Kuninkaanangervo, Spiraea x watsoniana ’Kruunu’

Kuninkaanangervo on talvenkestävä ja komea pensasangervolajike.

Kuninkaanangervo on oiva valinta aidanteeksi tai pensasryhmiin. Tämä korkea angervo on ansainnut suomalaisen FinE-tunnuksen, joka kertoo sen hyvästä talvenkestävyydestä lähes koko maassa. Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen, mutta se on parhaimmillaan, jos maa on tuore tai kostea ja ravinteikas.

Kasvuvyöhyke: I–VI

Korkeus: 1 m

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: heinä–elokuu

Tummakeijuangervo, Spiraea japonica ’Lilly’

Tummakeijuangervon 'Lilly' kukissa on vahva pinkki sävy.

Tummakeijuangervo ’Lilly’ kasvaa tuuheaksi ja kauniin pyöreänmuotoiseksi. Tiheän kasvutapansa ja peittävyyden ansiosta se sopii hyvin korkeammaksi maanpeitepensaaksi tai vaikkapa reunustamaan puutarhapolkua. Pensaan lehtien ja kukintojen värit ovat tummemmat kuin tavallisella keijuangervolla. Syksyllä lehdistö saa upean punakeltaisen syysvärin. Istuta tummakeijuangervot kuivaan tai tuoreeseen, ravinteikkaaseen maahan. Tummakeijuangervo ’Manon’ on samankaltainen kuin ’Lilly’, mutta se menestyy jopa VI-vyöhykkeellä asti.

Kasvuvyöhyke: I–IV(V)

Korkeus: 70–80 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Norjanangervo, Spiraea ’Grefsheim’

Norjanangervon oksat peittyvät valkoisista kukista.

Norjanangervo on yksi suosituimmista koristepensaista. Se on talvenkestävä lähes koko maassa ja vaatimaton kasvupaikkansa suhteen. Toukokuun puolivälissä sen kaarevat oksat peittyvät runsaaseen, valkoiseen kukintaan. Norjanangervo sopii hyvin pensasaidaksi, tosin sen oksat eivät kestä kovin hyvin aurauslumen painoa. Norjanangervo viihtyy kuivassa tai tuoreessa, keskiravinteisessa maassa. Uudista kasvustoa karsimalla vanhoja, huonosti kukkivia oksia. Älä leikkaa kokonaan alas.

Kasvuvyöhyke: I–VI

Korkeus: 1–1,5 m

Valon tarve: aurinko

Kukinta-aika: kesäkuu

Rinneangervo, Spiraea densiflora

Rinneangervo on loistava valinta rinteen peittokasviksi.

Kasvutavaltaan pyöreähkö, tuuhea ja tiivis rinneangervo on erittäin käyttökelpoinen pensas ryhmiin, aidanteeksi tai rinnettä kaunistamaan. Varsinkin rinteessä se on angervoista kestävin, sillä sen juuret ovat voimakkaat ja syvät. Rinneangervo sietää myös kuivuutta. Pensaalla on kauniin punertavat lehdet, ruskaväri on punainen tai oranssi.

Kasvuvyöhyke: I–V

Korkeus: 50 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Lamopensasangervo, Spiraea decumbens

Raikkaanvihreä lehdistö ja hennot valkoiset kukat ovat lamopensasangervon valtteja.

Erittäin matala lamopensasangervo on hyvä maanpeittopensas rinteisiin, kivikkoon ja kuiville kasvupaikoille. Se leviää maan alla rönsyilevien versojen avulla, mutta on melko hidaskasvuinen ja kevytversoinen, joten voimakkaat heinät kasvavat helposti sen läpi. Valkoiset kukat avautuvat juhannuksen aikaan. Istuta tuoreeseen, keskiravinteiseen maahan. Lamopensasangervo kestää hyvin leikkausta.

Kasvuvyöhyke: I–III(IV–V)

Korkeus: 20–30 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Koivuangervo, Spiraea betulifolia

Koivuangervo saattaa joutua jänisten parturoimaksi, mutta siitäkin se toipuu nopeasti.

Suloisen pyöreälehtinen koivuangervo on hieno yksittäispensas tai ryhmäpensas pienelle pihalle. Se sopii kauniisti esimerkiksi havuistutuksiin, joihin se tuo raikkautta valkoisella ja runsaalla kukinnallaan. Aurinkoisella paikalla lehdistö saa kirkkaan oranssin tai punaisen ruskavärin. Koivuangervo on vaatimaton, mutta se viihtyy parhaiten tuoreessa, keskiravinteisessa maassa. Koivuangervon pystyt versot kestävät hyvin lumen painoa. Voit uudistaa kasvustoa säännöllisellä alasleikkauksella.

Kasvuvyöhyke: I–IV(V)

Korkeus: 60–100 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Verhoangervo, Spiraea beauverdiana ’Lumikki’

Verhoangervo muodostaa tiheän kasvuston.

Verhoangervo ’Lumikki’ on FinE –tunnuksen saanut matala pensas maanpeittokasviksi, havuryhmiin tai kivikkopuutarhaan. Kasvutapa on mätästävä ja tuuhea ja pensaan olemus on hyvin suloinen. Verhoangervo muistuttaa paljon koivuangervoa, mutta on matalampi ja pienikokoisempi. Kukinta on valkoinen. ’Lumikki’ on kasvupaikkansa suhteen vaatimaton.

Kasvuvyöhyke: I–V(VI)

Korkeus: 50 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Tummaruusuangervo, Spiraea japonica ’Anthony Waterer’

Tummaruusuangervo hurmaa runsaalla kukinnallaan.

Tummaruusuangervo on tummalehtinen ja tumman ruusunpunakukkainen angervo. Se on kaunis pensas, joka sopii esimerkiksi pensasryhmiin. ’Anthony Waterer’ voi saada talvivaurioita I-vyöhykkeelläkin kylminä talvina. Onneksi se kukkii saman vuoden versoilla, joten kukintaa ei menetetä versojen paleltumisesta huolimatta. Myöhäinen kukinta voi jatkua pitkälle syksyyn. Istuta tummakeijuangervo tuoreeseen tai kuivaan maahan. Kukat muodostuvat saman vuoden versoihin, joten voit uudistaa kasvuston alasleikkauksella.

Kasvuvyöhyke: I

Korkeus: 80 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: heinä–elokuu

Valkopajuangervo, Spiraea alba ’Allikko’

Valkopajuangervo pärjää jopa kosteassa maassa.

Valkopajuangervolla on terhakkaat, pystyt versot ja kartiomaiset valkoiset kukinnot. ’Allikko’ -lajike on saanut FinE –tunnuksen. Valkopajuangervo sopii hyvin kasvamaan omassa suuressa ryhmässään. Leviää juurivesojen avulla. Pensas kestää hyvin leikkausta ja se kukkii saman vuoden versoilla. Pajuangervot pärjäävät jopa ajoittain märässä maassa. Valkoinen kukinta. Täysin talvenkestävä koko maassa.

Kasvuvyöhyke: I–VII

Korkeus: 100–150 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: heinä–elokuu

Kommentoi »