Viherpiha

5 x viihtyisä pergola

Puusta rakennettu pergola eli kevyt katosrakennelma kohottaa puutarhasi ilmeen uusiin ulottuvuuksiin. Mieti kuitenkin ensin, haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon, kaiken keskelle vai salaiseen piilopaikkaan.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

1. Kauniisti taipuva pergolakäytävä johdattaa kulkijan puutarhan tilasta toiseen tyylikästä nupu- ja noppakiveystä pitkin. Pergolan pylväitä verhoamaan sopivia monivuotisia köynnöksiä ovat esimerkiksi kelasköynnös, viiniköynnökset ja kärhöt. Jos haluat vaihtelua, istuta joukkoon myös yksivuotisia kukkaköynnöksiä.

2. Puisen terassikannen päälle perustettu pergola on viihtyisä puutarhahuone. Tasaisella alustalla puutarhakalusteet pysyvät tukevasti pystyssä ja niitä on helppo liikutella. Pergola sekä terassin läpi kasvava omenapuu muodostavat ilmavan katon, joka ei kuitenkaan estä auringonsäteitä.

3. Puutarhan perällä kukkivien kasvien keskelle kätkeytyvä pieni oleskelupaikka nousee romanttiseksi katseenvangitsijaksi pienen pergolarakennelman myötä. Valkoiseksi maalattuna pergola näyttää aina raikkaalta ja erottuu hyvin myös hämärässä.

4. Graafista, mustaksi maalattua pergolaa pehmentävät kevyet, persoonalliset sisustusratkaisut. Läpikuultava verho ja seinälle nostettu vanha ikkuna antavat myös kevyen näkösuojan naapurustoon tai talolle päin. Oleskeluun tarkoitettu pergola on suojaisampi ja siten käyttökelpoisempi, jos ainakin sen yhdellä sivulla on tuulilta ja sateilta suojaava seinä.

5. Rakentamattomaan ympäristöön sopii konstailematon pergolamalli ja isoimmista kasveista siistitty metsäpohjalattia. Risukatto ja -seinä suojaavat roskilta ja auringolta. Kestopuu ja lämpökäsitelty puu haalistuvat auringon valossa nopeasti. Jos haluat säilyttää puun värin tuoreena, käsittele pinnat puuöljyllä tai kuultavalla ulkokäyttöön tarkoitetulla maalilla. Puhdista pergola säännöllisesti pölystä ja roskista sekä uusi pintakäsittely aina tarvittaessa.

Julkaistu: 28.7.2015
Kommentoi »