5 x viihtyisä pergola – ideat kesän ihanimpaan oleskelupaikkaan!
Piha ja puutarha
5 x viihtyisä pergola – ideat kesän ihanimpaan oleskelupaikkaan!
Puusta rakennettu pergola eli kevyt katosrakennelma kohottaa puutarhasi ilmeen uusiin ulottuvuuksiin. Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon, kaiken keskelle vai salaiseen piilopaikkaan?

1. Kierrätystavara sopii pergolan rakennusmateriaaleiksi

Kierrätystavaralla sisustettu pergola on Paajasen perheen lempipaikka helteillä ja iltaisin, jolloin siellä grillataan makkaraa. Pergolan lattiaan ladotut 600 tiiltä ovat peräisin purkutalosta.

2. Valkoiseksi maalattu pergola suorastaan loistaa vihreän keskeltä

Valkoiseksi maalattuna pergola näyttää aina raikkaalta ja erottuu hyvin myös hämärässä. Pergolan graafiset muodot tuovat Minnan puutarhaan ryhdistäviä pystylinjoja. Pergolan ympärillä kasvavat köynnökset. Sivuseinällä nousee viiniköynnös 'Zilga', takaseinällä kasvaa tuoksuköynnöskuusama.

3. Omenapuu muodostaa ilmavan katon

Puisen terassikannen päälle perustettu pergola on viihtyisä puutarhahuone. Tasaisella alustalla puutarhakalusteet pysyvät tukevasti pystyssä ja niitä on helppo liikutella. Pergola sekä terassin läpi kasvava omenapuu muodostavat ilmavan katon, joka ei kuitenkaan estä auringonsäteitä.

Kurkista puutarhuri Chatarina Munckin sadunomaiseen puutarhaan, jota koristaa hänen puolisonsa rakentama pergola.

4. Köynnökset suojaavat pergolaa

Oleskeluun tarkoitettu pergola on suojaisampi ja siten käyttökelpoisempi, jos ainakin sen yhdellä sivulla on tuulilta ja sateilta suojaava seinä. Erikan ja Jaakon pihaa koristava oleskelupergola on kesäisin suosittu paikka. Pergolaa peittävät villiviinit tekevät siitä mukavan varjoisen.

5. Kesän rauhallisiin ruokailuhetkiin

Päivi ja Riku Lumiaron kaupunkipihan terassimainen pergola on sopiva paikka ihastella pioneja ja tarkkailla viereisen pihalammikon elämää.

+ Vai olisiko pergolakäytävä sopiva vaihtoehto?

Kauniisti taipuva pergolakäytävä johdattaa kulkijan puutarhan tilasta toiseen. Pergolan pylväitä verhoamaan sopivia monivuotisia köynnöksiä ovat esimerkiksi kelasköynnös, viiniköynnökset ja kärhöt. Jos haluat vaihtelua, istuta joukkoon myös yksivuotisia kukkaköynnöksiä.

Pitkän pergolan peittona kasvaa villiviiniä ja kärhöjä. Säleikköpäärynä kasvaa kohopenkissä oikealla. Jutun Erikan ja Jaakon kauniista puutarhasta pääset lukemaan täältä.
Mari ja Mikko Kärki hoitavat huikeaa muotopuutarhaansa Keski-Suomessa. Pergolan takana puutarha jatkuu humisevana metsänä.

Juttu on julkaistu 29.7.2015

Kommentoi »