Orapihlaja-aita: asiantuntijan vinkit istutukseen, kasvatukseen ja leikkaukseen
Piha ja puutarha
Orapihlaja-aita: asiantuntijan vinkit istutukseen, kasvatukseen ja leikkaukseen
Orapihlaja on helppohoitoinen pensas, josta saa kasvatettua kauniin aidanteen. Asiantuntijamme vinkeillä onnistut vehreän orapihlaja-aidan kasvatuksessa ja opit leikkaamaan pensaat oikein – ohjeet löydät täältä!
4.7.2018
 |
Viherpiha

Orapihlaja-aidan kasvatus aita-taimista

  1. Luo orapihlaja-aidan kasvulle hyvät edellytykset kaivamalla aitataimia varten puoli metriä leveä ja vähintään 40 senttiä syvä ojanne.
  2. Jos maa on hyvin savista, laita ojanteen pohjalle salaojaputki, joka johdattaa liian veden pois.
  3. Täytä ojanne hyvällä puutarhamullalla tai käytä puutarhamultaa maan parantamiseen niin, että sekoitat puolet maata ja puolet multaa.
  4. Voit istuttaa aidan paljasjuurisista piiskataimista tai haaroittuneista astiataimista. Istuta taimet 25–35 sentin välein. Tiivistä multa kunnolla jokaisen taimen ympäriltä.
  5. Kastele kasvualusta kunnolla ja levitä mullan pintaan kuorikatetta, joka vähentää kosteuden haihtumista. Älä kuitenkaan hukuta pieniä aitataimia kuorikatteeseen, vaan levitä ohuempi kerros taimien tyvelle.
  6. Jos istutat aidan keväällä, tee samalla ensimmäinen leikkaus. Leikkaa piiskataimet 10–15 sentin mittaisiksi. Jos istutat taimet syksyllä, leikkaa taimet vasta seuraavana keväänä.
  7. Huolehdi kesän aikana taimien kastelusta, jotta kasvit juurtuvat kunnolla ja lähtevät hyvään kasvuun.
  8. Aitaorapihlaja on kalkinsuosija, joten kalkitse aita keväisin kalkkipakkauksen ohjeen mukaan. Levitä aidalle myös vuosittain ainakin kevätlannoitetta, jotta aitataimilla riittää ravinteita rehevään kasvuun.

Orapihlaja-aidan leikkaaminen

Orapihlaja-aidan leikkaaminen kasvatusvaiheessa

Orapihlaja-aidasta saadaan tiheä ainoastaan vuosittaisella leikkauksella. Ohje pätee sekä nuoren aidan kasvattamiseen että ylipäänsä vanhan aidan huoltoleikkaukseen.

  1. Istutuksen jälkeisinä vuosina leikkaa aitaa joka vuosi varhain keväällä ennen silmujen puhkeamista. Jätä silloin edellisen vuoden kasvua 10–20 senttiä aidan latvaan. Leikkaa sivuja siten, että jätät edellisvuoden kasvua muutamia senttejä. Leikkaa kasvua alusta asti siten, että pensaasta tulee leveämpi alhaalta kuin ylhäältä. Näin varmistat sen, että aita säilyy alaosastaankin lehtevänä ja tuuheana, koska alaoksatkin saavat valoa.
  2. Leikkaa saman kesän aikana juhannuksen tienoilla uutta kasvua. Leikkaa silloin siten, että uudesta kasvusta jää pari senttiä. Jos kasvu on juhannuksen jälkeen voimakasta, voit vielä siistiä leikkausta heinäkuussa.
  3. Jatka vuosittaista leikkausta samalla periaatteella, kunnes aita on halutun korkuinen. Muotoile aidan yläosa viistoksi, jotta talvinen lumimassa ei paina oksia.
Orapihlaja-aitaa leikataan päältä ja sivuilta niin, että uutta kasvua jätetään päälle 10–20 senttiä ja sivuille muutamia senttejä. Jos orapihlaja-aitaa leikataan vasta loppukesästä, uutta kasvua jätetään muutamia senttejä.

Vanhan orapihlaja-aidan uudistaminen leikkaamalla

Voit uudistaa vanhan ränsistyneen orapihlaja-aidan alasleikkauksella, mutta tällöin aidan kasvattaminen täytyy aloittaa alusta. Aidan leikkaaminen puolesta välistä ei auta aitaa parempaan kasvuun.

  1. Leikkaa aita alas 15–20 sentin tapeiksi keväällä ennen silmujen puhkeamista.
  2. Kitke aidan tyveltä rikkaruohot ja nurmikko. Levitä samalla tyvelle kalkkia ja lannoita aitaa, jotta se selviää leikkauksen aiheuttamasta shokista ja lähtee hyvään kasvuun. Levitä vielä tyvelle kuorikatekerros, jotta aita saa kasvurauhan rikkaruohoilta.
  3. Kun aita lähtee jälleen kasvuun, seuraa nuoren aidan kasvatuksen leikkausohjetta.
  4. Kalkitse ja lannoita orapihlaja-aitaa vuosittain, jotta aitataimet saavat riittävästi ravinteita kasvuun.

Orapihlaja-aidan myyrätuhot – miten ne korjataan?

Paljaaksi kalutut aidan tyvet kielivät siitä, että peltomyyrä on ollut asialla. Leikkaa kalutut osat pois, sillä ne eivät pysy hengissä. Aitaorapihlajan juuristo on yleensä niin vahva, että hyvinkin alas leikatusta pätkästä alkaa versoa uutta kasvua.

2 kommenttia