Humala hurmaa vehreydellään ja runsaudellaan – poimi vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon
Humala on paitsi upeasti köynnöstävä kasvi, myös oluen maustaja. Nuoria versoja voi myös syödä. Humala kasvaa parhaiten kosteahkolla paikalla. Kurkkaa vinkit humalan hoitoon ja kasvata pihallesi vehreä köynnös!
Teksti
Julkaistu: 30.8.2018
Humala: hoito ja kasvatus
Humalan kasvupaikka
Aurinkoinen–puolivarjoinen. Eniten käpyjä auringossa. Suora auringonpaahde ja kuivuus altistavat tuholle, kuten kirvoille, vihannespunkeille, humalayökkösen toukille ja härmälle.
Humalaköynnöksen tuenta
Tarvitsee tuen, koska kasvaa 4–6-metriseksi köynnökseksi. Sopivia ovat sisalnarut, säleikkö tai humalasalot.
Humalalle sopiva maa
Syvämultainen 50–70 sentin syvyinen kasvualusta, kostea, keskiravinteinen tai vahva maa. Savimaa ei sovi humalalle.
Humalan kasvuvyöhyke
I–VII (VIII).
Humalan taimiväli
60–100 cm.
Humalan kasvatus
Leikkaa kuivat versot maata myöten viimeistään keväällä. Kastele kuivana kesänä. Lannoita keväällä ja syksyllä. Jos ötökät iskevät, köynnöstä voi suihkutella kylmällä vedellä aamuin illoin tai yleistorjunta-aineella.
Humalan käyttö
Nuoret versot parsan tavoin keitettynä. Kuivat emikävyt oluen maustamiseen. Humalan kävyistä voi tehdä tyynyntäytteen, jonka sanotaan auttavan unentuloa. Yrttilääkinnässä samaan tarkoitukseen on valmistettu teetä tai uutetta. Varsista voi punoa kransseja. Ennen aikaan humalan kuitua on käytetty köysiin ja kankaisiin.
Erityistä
Humala on kaksikotinen kasvi, emi- ja hedekukat ovat eri yksilöissä. Emikasveihin tulee käpymäinen hedelmä. Suomessa on lukematon määrä vanhoja humalakantoja, joten oluen maustamiseen on mahdollista löytää paljon erilaisia makuvivahteita.