Humala hurmaa vehreydellään ja runsaudellaan – poimi vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon
Piha ja puutarha
Humala hurmaa vehreydellään ja runsaudellaan – poimi vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon
Humala on paitsi upeasti köynnöstävä kasvi, myös oluen maustaja. Nuoria versoja voi myös syödä. Humala kasvaa parhaiten kosteahkolla paikalla. Kurkkaa vinkit humalan hoitoon ja kasvata pihallesi vehreä köynnös!
Julkaistu 30.8.2018
Viherpiha

Humala: hoito ja kasvatus

Humalan kasvupaikka

Aurinkoinen–puolivarjoinen. Eniten käpyjä auringossa. Suora auringonpaahde ja kuivuus altistavat tuholle, kuten kirvoille, vihannespunkeille, humalayökkösen toukille ja härmälle.

Humalaköynnöksen tuenta

Tarvitsee tuen, koska kasvaa 4–6-metriseksi köynnökseksi. Sopivia ovat sisalnarut, säleikkö tai humalasalot.

Humalalle sopiva maa

Syvämultainen 50–70 sentin syvyinen kasvualusta, kostea, keskiravinteinen tai vahva maa. Savimaa ei sovi humalalle.

Humalan kasvuvyöhyke

I–VII (VIII).

Humalan taimiväli

60–100 cm.

Humalan kasvatus

Leikkaa kuivat versot maata myöten viimeistään keväällä. Kastele kuivana kesänä. Lannoita keväällä ja syksyllä. Jos ötökät iskevät, köynnöstä voi suihkutella kylmällä vedellä aamuin illoin tai yleistorjunta-aineella.

Humalan käyttö

Nuoret versot parsan tavoin keitettynä. Kuivat emikävyt oluen maustamiseen. Humalan kävyistä voi tehdä tyynyntäytteen, jonka sanotaan auttavan unentuloa. Yrttilääkinnässä samaan tarkoitukseen on valmistettu teetä tai uutetta. Varsista voi punoa kransseja. Ennen aikaan humalan kuitua on käytetty köysiin ja kankaisiin.

Erityistä

Humala on kaksikotinen kasvi, emi- ja hedekukat ovat eri yksilöissä. Emikasveihin tulee käpymäinen hedelmä. Suomessa on lukematon määrä vanhoja humalakantoja, joten oluen maustamiseen on mahdollista löytää paljon erilaisia makuvivahteita.

2 kommenttia