Viherpiha

Miksi humala ei tee käpyjä?

Puutarhuri

Julkaistu: 22.8.2014

Kysymys:

10-vuotias köynnös kasvaa savivoittoisessa maassa ja nousee vuosittain valtavaksi. Laitan juurelle joskus ruohosilppua, muuten en lannoita.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kävyttömyys johtunee humalan sukupuolesta. Kävyt ovat tyttöhumalien koristeellisia emitähkiä. Poikien eli hedeyksilöiden kukat ovat leveitä ja röyhymäisiä ja varisevat kukinnan jälkeen. Jos köynnös ei kuki lainkaan, syy voi löytyä kasvualustasta. Maatuva ruohosilppu kasvattaa maan typpivaroja, joita savipitoinen multa varastoi tehokkaasti. Liika typpi puolestaan aiheuttaa rehevää versokasvua kukinnan kustannuksella. Ruohosilppu on erinomaista katetta, mutta sitä ei ole hyvä levittää monivuotisten kasvien juuristoalueelle enää loppukesällä. Ruohosilpun rajoittaminen touko–kesäkuulle ja typetön fosfori-kaliumsyyslannoite elokuussa voivat auttaa tilanteeseen. Teija Heinonen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.