Kasvata kaunis syreeniaita! Oikea hoito ja leikkaus saavat sen kukoistamaan
Piha ja puutarha
Kasvata kaunis syreeniaita! Oikea hoito ja leikkaus saavat sen kukoistamaan
Syreeniaita voi hyvin, kun hoito ja leikkaus ovat tasapainossa. Kauneimmillaan syreeniaita on kasvaessaan vapaasti.

Syreeniaita voi olla vapaasti kasvava tai muotoon leikattu. Muotoon leikattu syreeniaita mahtuu pienempään tilaan kuin vapaasti kasvava. Toisaalta muotoon leikattu syreeniaita ei kuki, kun taas vapaasti kasvava kukkii.

Voit kasvattaa syreeniaidan pihasyreenistä tai unkarinsyreenistä. Pihasyreeni kasvaa hieman unkarinsyreeniä hitaammin.

Istuta syreeniaita oikeaoppisesti

Kunnosta maa ennen syreeniaidan istutusta. Syreeniaidalle kannattaa kaivaa yhtenäinen alue, joka on 30–50 syvä ja noin 70 senttiä leveä. Helpointa on kaivattaa istutusalue koneella, mutta lyhyen syreeniaidan istutusalueen toki kaivaa lapiollakin. Saat istutuksesta suoran, kun pingotat narun kahden tolpan väliin ja kaivat istutusalueen sen mukaan. Katso kuvalliset ohjeet täältä.

Jos pohjamaa on tiivistä savea, salaojita istutuskaivanto. Täytä sitten kaivanto syreeniaidalle sopivalla mullalla. Syreeniaidalle ihanteellinen maaperä on multavaa mutta vettä läpäisevää sekä kalkkipitoista ja ravinteikasta. Maa kannattaa kalkita ennen istutusta.

Istutukseen käytetään yleensä edullisia aitataimia, joita myydään kymmenen kappaleen nipuissa. Ne ovat yleensä paljasjuurisia eli niiden juuret eivät ole mullassa. Paljasjuurisia taimia voi istuttaa vain lehdettömään aikaan eli keväällä ja myöhään syksyllä. Jos haluat istuttaa syreeniaidan kesällä, käytä kookkaampia astiataimia tai pottitaimia.

Jos käytät syreeniaidan istutukseen paljasjuurisia aitataimia, upota niiden juurakko-osat vesiastiaan muutamaksi tunniksi tai yön yli. Silloin taimet saavat hyvän nestejännityksen ennen istutusta.

Irrottele syreenin taimet varovasti toisistaan ja istuta ne. Vapaasti kasvavan syreeniaidan taimien istutusväli saa olla 60–100 senttiä, muotoon leikattavassa 30–50 senttiä.

Kastele syreenin taimia reilusti istutuksen jälkeen ja peittele kaivanne mullalla. Taputtele multa tiiviiksi juurten ympäriltä käsin. Tiivistäminen jalalla polkien voi vahingoittaa juuria.

Leikkaa syreeniaita näin

Jos istutat syreeniaidan keväällä, typistä taimia istutuksen yhteydessä. Jos taas istutat aidan syksyllä, leikkaa taimet vasta seuraavana keväänä. Lue kuvalliset ohjeet muotoon leikattavan pensasaidan leikkaukseen.

Muotoon leikattavaa aitaa leikataan kerran tai kaksi vuodessa. Versoja täytyy typistää säntillisesti, jotta aita saa halutun muodon ja pysyy siinä. Muotoonleikatussa aidassa on kaunis ja tuuhea lehdistö, mutta siihen muodostuu kukkia vain vähän tai ei lainkaan. Katso videolta ohje syreeniaidan kesäleikkaukseen.

Syreenit ovat kuitenkin kauneimmillaan vapaasti kasvavana aidanteena. Tee taimille istutusleikkaus eli typistä versoista pois noin puolet keväällä ennen taimien kasvuunlähtöä. Anna sen jälkeen kasvaa ilman leikkauksia. Silloin saat myös nauttia syreeniaidanteen kukinnoista.

Vuosien myötä vapaasti kasvava syreeniaidanne harventuu alhaalta. Syreeniaidanne vaatii harvennusleikkausta vanhemmiten, jotta juuriversokasvu kiihtyisi. Poista muutamia vanhimpia oksia keväällä ennen kasvuunlähtöä. Katso videolta ohjeet syreenin harvennusleikkaukseen.

Tee syreeniaidan alasleikkaus keväällä

Syreeniaidan alasleikkausta ei voi suositella. Uusi syreeniaita mieluummin harventaen ja ajoita leikkaukset esimerkiksi kolmelle vuodelle. Poista pensaasta joka kevät 1/3 vanhimmista oksista. Jätä uudet versot rauhaan. Kolmantena vuonna aidan vanhimmat oksat on poistettu, mutta siinä on jo runsaasti uusia versoja.

Jos kuitenkin päätät leikata syreeniaidan kokonaan alas, tee se aikaisin keväällä ennen kasvun alkua. Leikkaa versot poikki mahdollisimman alhaalta. 

Hoida syreeniaitaa oikein

Syreeniaita kaipaa lannoitusta aina muutaman vuoden välein. Lannoita keväällä lannoitepussin ohjeen mukaan. Myös kompostimulta käy lannoitteeksi.

Pidä rikkakasvit ja nurmikko poissa syreeniaidan istutusalueelta. Kate tasaa istutusalueen kosteusoloja ja helpottaa kitkemistä.

1 kommentti