Lehtipensasaidan leikkaus
1. Leikkaa syksyllä istutettu lehtipensasaita ensimmäisen kerran seuraavana keväänä ennen lehtien puhkeamista. Jos istutat pensasaidan keväällä, leikkaa istutuksen yhteydessä. Leikkaa pensasaidan piiskataimet 10–15 senttiä maanpinnan yläpuolelta ja haaroittuneet pensasaidan taimet 10–15 senttiä tuoreimman kasvun haaroittumiskohdan yläpuolelta.
2. Jos pensasaita kasvattaa istutusvuonna uusia vuosi- ja juuriversoja, tasoita ne juhannuksen jälkeen. Jos pensasaidan ensimmäisen vuoden kasvu on kituliasta, jätä aidan leikkaus väliin kesällä ja tee se vasta vuoden kuluttua juhannuksen jälkeen. Oikea leikkauskohta on 10–15 senttiä verson haaroittumiskohdan yläpuolella.
3. Kun lyhennät latvaversoja hieman enemmän kuin tyviversoja, saat pensasaitaan vähitellen A-profiilin. Tällöin alaoksat saavat riittävästi valoa, eivätkä ne jää yläosan varjoon.
4. Kasvata pensasaita hitaimman taimen kasvuvoiman mukaan. Typistä elinvoimaisia taimia enemmän ja hitaita vähemmän. Näin pensasaita pysyy tasaisen kokoisena eivätkä hidaskasvuiset taimet jää nopeiden varjoon. Jos A-profiilin ylläpitäminen tuntuu hankalalta, ota värikäs naru avuksesi leikkaamiseen. Se auttaa leikkaamaan aidan tasaiseksi koko pituudelta ja saamaan sille oikean muodon.
5. Kun pensasaita on halutun korkuinen, jätä siihen vuosittain 2–5 senttiä uutta kasvua. Muotoile yläosaan harjanne, jolloin lumi ei kasaannu yhtä helposti painoksi aidan päälle eikä riko pensasaidan muotoa. Pensaiden, heinien ja muun ympäröivän kasvillisuuden varjossa kasvavat alaoksat karistavat vähitellen lehtensä. Samoin tekevät esimerkiksi tien vieressä kasvavat oksat, jotka joutuvat alttiiksi jatkuvalle kulutukselle.
6. Kun pensasaita on vanha ja ränsistynyt, mutta vielä elinvoimainen, sen voi nuorentaa. Leikkaa kaikki versot 10–15 sentin pituisiksi tyngiksi keväällä ennen kasvuunlähtöä. Aloita sen jälkeen aidan kasvatus alusta. Muista, että verso haaroittuu aina leikkauspinnan läheltä. Jos typistät vain latvan, uutta versokasvua ei tule muualle kuin latvaan. Lannoita kasvia, jotta se saa voimaa kasvattaa uusia versoja.
Piiska- vai astiataimi?
Lehtipensasaitojen taimet ovat yleensä paljasjuurisia piiskataimia, jotka eivät ole vielä haaroittuneet. Taimia myydään usean kappaleen nipuissa myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä, kun taimet ovat lepotilassa. Paljasjuuriset taimet ovat hyvin arkoja kuivumiselle, joten ne on syytä istuttaa heti oston jälkeen. Pidä taimien juuria vesiastiassa useita tunteja ennen istutusta.
Jos käytät valmiiksi haaroittuneita astiataimia, saat alkuun pienen varaslähdön piiskataimiin verrattuna. Pensasaita vaatii kuitenkin leikkauksia yhtä usein kuin piiskataimista perustettu aita.
Havuaidan leikkaus
1. Pensasaidan leikkaus kannattaa tehdä ensimmäisen kerran istutuksen jälkeisenä vuonna kevättalvella. Typistä runkoon saakka vihreäneulaiset versot läheltä runkoa. Näin ne haaroittuvat ja aidasta tulee mahdollisimman tiheä ja kapea. Jätä latvaverso rauhaan. Suunnittele profiilista A-muotoinen, jotta alaosan neulaset saavat valoa eivätkä varise. Tasoita saman kevään kasvua juhannuksen jälkeen tai seuraavana kevättalvena suojasäällä.
2. Leikkaa pensasaita seuraavina vuosina juhannuksen jälkeen tai suojakelillä kevättalvella. Jätä kasvussa olevaan havuaitaan muutama sentti uutta vuosikasvua. Leikkaa yhä vain sivuilta, jotta hidaskasvuinen havutaimi venyy pituutta mahdollisimman nopeasti. Jos latva jostain syystä menee poikki, taimi kyllä kasvattaa uuden sen tilalle.
3. Kun aita on kasvanut haluttuun korkeuteen, leikkaa latvaverso. Jätä siihen vain pari senttiä uutta kasvua. Kun latvaversoa leikataan säännöllisesti vuosittain, aidan pituuskasvi hidastuu ja latva tuuheutuu. Jätä myös sivuversoihin muutama sentti uutta kasvua. Jos pensasaita kasvattaa vielä loppukesällä pitkiä versoja, leikkaa niitä seuraavana vuonna varhaiskeväällä ennen uusien neulasten puhkeamista.
4. Leikkaa latva harjamaiseksi, kun se on kasvanut tuuheaksi. Näin lumi ei kasaannu aidan päälle eikä painollaan riko versoja. Jätä kuusiaidan pintaan aina vihreitä versoja, koska kuusen puutuneista versoista ei puhkea uutta kasvua.
Jos neulaset ruskettuvat ja karisevat aidan sivuilta tai päältä, et saa kasvua enää uudistettua. Sen sijaan marjakuusen ja tuijan noin sormenpaksuiset puutuneet versot voivat kasvattaa uusia alkuja, jolloin mahdolliset vauriot korjaantuvat.
Neulaset voivat varista myös varjostuksen ja jatkuvan kulutuksen seurauksena. Koska havuaitaa ei voi nuorentaa, on tärkeää leikata sitä säännöllisesti ja kitkeä ylimääräiset kasvit sen tyveltä. Näin aidasta saa vehreän ja pitkäikäisen.
Näin onnistut:
- Leikkaa havuaita vuosittain. Tiheän aidan salaisuus ovat lyhyet vuosikasvut, jotka tekevät havuaidasta läpipääsemättömän näköisen.
- Pidä huoli, etteivät heinät tai muu varjostava kasvillisuus kasva aidan viereen.
- Kastele kuivina kausina nuoria taimia 2–3 kertaa viikossa (5–10 min/taimi). Pistokastelu on hyvä menetelmä. Tee metalliputkella kunkin taimen tyvelle maahan reikä ja anna veden tihkua sitä pitkin pienellä paineella juuristoalueelle.
- Suojaa nuoria havuntaimia helmi–maaliskuussa ilmavalla kankaalla auringon kuivattavalta säteilyltä.