Juuri tätä mummi aina tarjosi! 12 reseptiä, jotka vievät ajatukset lapsuuden makumuistoihin
Ruoka
Juuri tätä mummi aina tarjosi! 12 reseptiä, jotka vievät ajatukset lapsuuden makumuistoihin
Koska viimeksi olet syönyt makaronivelliä, leipäressua tai piimäkakkua? Kokosimme yhteen rakkaat ja perinteiset reseptit, jotka huokuvat nostalgiaa.
28.8.2020
 |
Meillä kotona

Mummon reseptit – vieläkö muistat nämä?

1. Makaronivelli

Onko makaronivelli sinullekin tuttu koulusta tai mummolasta? Makaroneista ja maidosta valmistuva velli herättää ehkä ristiriitaisiakin muistoja, mutta tälle nostalgiaherkulle kannattaa antaa uusi mahdollisuus, kuten kävijämme Tuula kirjoittaa:

"Yhdessä koulussani makaronivelli oli karseeta suolaista maitolitkua, jossa uiskenteli muutama makaroni. Myöhempinä opiskeluvuosina ja kotona tehtiin ihanaa makaronivelliä. Pitääpä pitkästä aikaa tehdä ihan omaksi ilokseni!"

2. Leipäressu

"Lapsena äiti teki leipäressua ja se oli ihanaa herkkua", kirjoittaa kävijämme Riitta. Perinteinen leipäressu valmistetaan kuivahtaneista ruisleipäviipaleista ja on siten mainio esimerkki siitä, kuinka jämistä saa loihdittua herkkuja. Viipaleet pehmitetään kiehuvassa vedessä tai maidossa ja tarjoillaan voisilmän sekä esimerkiksi puolukoiden kera. Leipäressun resepti löytyy täältä, käy kurkkaamassa!

3. Nötkött-kastike

Säilykelihasta syntyy nostalginen lihakeitto tai maukas kastike, kuten bloggaajamme Mikan resepti osoittaa. "Unohda lapsuuden traumat ja anna säilykelihalle uusi mahdollisuus", Mika kirjoittaa. Poimi nötkött-kastikkeen resepti täältä.

4. Kananmunakastike

Ah, kunnon kananmunakastike, uudet perunat ja ripaus tilliä! Parempaa kesäherkkua on vaikea keksiä. Munakastiketta voi myös versioida makunsa mukaan eri mausteilla ja lisukkeilla, kuten lukijamme Enna kirjoittaa:

"Teen munakastikkeen aina ekojen uusien perunoiden kaveriksi. Tulee tosi maukasta, kun maustaa mustapippurilla, suolalla, tillillä tai ruoho/kevätsipulilla. Sivuun silliä ja salaattia. Aijai!"

5. Perinteinen jauhelihakastike

Pyh bologneset, isoäiti haudutti jauhelihakastikkeen vehnäjauhoista ja lihaliemestä! "Ihan kuin mummoni tekemä soossi. Tällä ohjeella teen jatkossakin. Nami nam", kirjoittaa myös lukijamme Reetta.

Jauhelihakastikkeen resepti löytyy täältä. Ja ehkäpä haluat poimia talteen myös perinteisen ruskeakastikkeen reseptin?

Rakkaalla kastikkeella on monta nimeä – kutsutaanko teillä jauhelihakastiketta murukastikkeeksi tai pyykkärin soosiksi? Kurkkaa täältä, mitä kaikkia lempinimiä jauhelihakastikkeella on.

6. Läskisoosi

Läskisoosin nimi ei ehkä herauta vettä kielelle, mutta oikeastaan kyse on vain maukkaasta lihakastikkeesta – ja senhän tiesi tietysti jo mummikin. Jos haluat matkata lapsuutesi makumuistoihin, nappaa täältä läskisoosin resepti.

7. Hölskytyskurkut

Monen mummolan ruokapöydässä liha-aterian palanpainikkeeksi haarukoitiin etikkaisia hölskytyskurkkuja. Avomaankurkkujen seuraksi voi viipaloida myös retiisejä, kuten tässä reseptissä on tehty. Ihanan raikasta!

8. Kurpitsapikkelssi

"Jokasyksyinen perinne mummolassani on kurpitsapikkelssin valmistus, mitä jaetaan sitten koko suvulle purkillinen", kirjoittaa Perinneruokaa prkl -bloggaajamme Mika. Toinen nostalginen luottolisuke on tietysti kurpitsapikkelssi. Tässä perinteisessä säilykkeessä etikkaliemeen uppoaa kurpitsan lisäksi muun muassa sipulia ja purjoa. Ihana syysherkku!

9. Marjakiisseli

Ihana, marjaisa kiisseli on monelle yksi lapsuuden rakkaimpia makumuistoja. Sekamarjakiisseli onnistuu kätevästi paitsi tuoreista, myös pakastetuista marjoista. Päälle vielä kermavaahtoa, niin parempaa ei voisi ollakaan!

Mummolan kahvipöydässä – syötiinkö teilläkin näitä?

10. Pullapitko

Pulla on nostalgisen kahvipöydän yksinoikeutettu päävieras! Leipoiko teilläkin mummi aina pullasta mehevän pitkon? Ihanan, maidottoman pullapitkon reseptin löydät täältä. Jos ajatuksesi kulkeutuivat ennemminkin voisilmäpulliin, nappaa tämä resepti.

11. Perinteiset pikkuleivät

Mikään ei maistu paremmalta kuin kahviin kastettu rapea pikkuleipä! Ja kaikkein parhailta maistuvat tietysti ihanat kaneliässät, wilhelmiinat tai Hanna-tädin kakut. Isomman juhlan tullen leivotaan vielä lisäksi mureita lusikkaleipiä. Joko nostetaan ruusukupit pöytään ja laitetaan kahvinkeitin porisemaan?

12. Piimäkakku

Kuivakakut jos mitkä herättävät nostalgianälän. Leijailiko sinunkin mummolassasi viikonloppuisin fariinisokerin, kardemumman ja kanelin tuoksu? Perinteisen, ihanan mehevän piimäkakun reseptin saat täältä. Tätä suitsuttaa myös kävijämme: "Ihanaa, piimäkakku on turvaruokaa, jota pitäisi olla koko ajan varalla kaapissa!"

Mitä sinun isovanhempasi kokkasivat ja leipoivat? Jaa makumuistosi kanssamme kommentoimalla alla!

13 kommenttia